Звукоизолиране на дома само с помощта на декор? Мисия възможна!

Публикувано на 26/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 18/09/2019 | Видяно 1 499 пъти

Ако живеете в апартамент или шумна къща, вероятно няма да отречете, че чувате много неприятни за вас звуци, идващи от съседите. Или пък може би съседите ви чуват много шум, идващ от вас? Проблемите с шума често могат да бъдат разрешени чрез добавяне на изолация. Но имате и опция само с помощта на интериорни решения да се преборите с него, и то съвсем успешно. Независимо дали ще бъде във ваша полза или в полза на тези, живеещи около вас, опитайте някои от тези техники, за да звукоизолирате помещенията в дома си, като използвате само декора си.

Ако пък искате да звукоизолирате дома си с помощта на професионален изпълнител, то се обърнете към някой от специалистите, регистрирани в платформата ни.


Плътен килим

Звукът “отскача” от твърди повърхности и се поглъща от меки. Така че първото нещо, което трябва да направите, е да инвестирате в плътен килим и да се уверите, че има добра и качествена подова настилка под него. Килимът ще абсорбира част от звука, защото ще попречи на мебелите да издават шум, когато се движат наоколо (например, когато седнете на стол и той леко се измести). Ако големите килими не са по вкуса ви, помислете за наслояването на няколко килима един върху друг. По този начин ще постигнете подобен резултат. Например, поставянето на плосък геометричен килим върху такъв от сезал би изглеждало страхотно и със сигурност би помогнало за звукоизолирането.


Обемни завеси

Ако в момента за прозорците си използвате твърди материали като например дървени или метални щори, помислете за заменянето им с друг вид материал като плат. Перфектни в случая са завесите. Ако решите да се спрете на тях е важно да изберете тежка материя. Кадифето е удачен вариант. Разбира се не за всеки вкус. По същия начин, ако в момента покритието на прозорците ви е от памук или лен, ще трябва да го замените с по-тежка материя, която ще абсорбира по-голямо количество от звука. Също така помислете за избора на плисирани стилове. Този тип пердета могат да удвоят и дори понякога да утроят намаляването на шума в сравнение с плоските завеси със същото тегло.

Вижте още: 5 интересни тенденции при избора на завеси за спалнята


Меки мебели

Както вече споменахме, твърдите повърхности отхвърлят звука, а меките го “попиват”. Затова където и ако е възможно, заменете твърдите мебели в дома в с меки такива. Разбира се никога няма да можете да ги премахнете напълно, а и не би трябвало. Струва си да помислите обаче да поставите тапички на столовете. По този начин ще се лишите от дразнещия шум, който той причинява при най-малкото поместване. Също така може да изберете тапицирана пейка или табуретка, вместо твърдата холна маса. Използвайки повече мебели с меки повърхности, ще намалите нежелания шум и ще създадете по-приятна и спокойна обстановка както за себе си, така и за своите съседи. 

Вижте още: 6 икономични идеи за освежаване на старите мебели, които да изпробвате още този уикенд


Стенни декорации

Когато чуят “стенни окачвания”, повечето хора си мислят за окачване на картини или фотографии на стената. Обаче ако искате да заглушите звука, помислете дали да не монтирате по стените си декорация от тъкан. Стенните окачвания от текстил са чудесен начин да добавите цвят и интересен акцент, в която и да било стая. И тъй като те помагат за подобряване на шумоизолацията, често те са чудесно решение. Ако пък не можете да се разделите с вече наличните си стенни произведения на изкуството, като картини и фотографии, опитайте да прикрепите парче звукоизолиращ материал към гърба на всяко. Това е нещо малко, но със сигурност ще помогне!

Важно е да знаете обаче, че никой от тези елементи няма да намали шума напълно. Но използването на комбинация от тях в дома ви, ще помогне да заглушите някои от звуците, които в момента може да ви притесняват.

Ако искате да шумоизолирате дома си напълно, то не се колебайте да се свържете с изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете безплатна заявка за проект, а до 24 часа вече ще имате невероятни оферти, изработени според нуждите ви. Изберете най-добрата за вас и се наслаждавайте на спокойна атмосфера у дома!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта