Как се постига ергономичност при дълъг коридор в апартамента?

Публикувано на 14/08/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 20/11/2019 | Видяно 3 257 пъти

Много често специалистите по вътрешен дизайн толкова силно желаят да разработят идеи и решения за интериора на основните помещения, че проектирането на дълъг коридор остава на заден план. Оказва се, че такова решение е фундаментално погрешен подход, защото в много апартаменти това е на практика първото нещо, което виждаме, когато прекосим прага на входната врата. Затова е толкова важно да направите пространството точно там красиво и приятно. За съвети се обърнете към дизайнерите, регистрирани в MaistorPlus. Техните оригинални идеи винаги могат да помогнат. Не подценявайте малките детайли.


Дизайн за дълъг коридор в апартамента - основни правила

В търсене на идеи за оформяне на коридора трябва да се направи проект от дизайнери. Експертите спазват тези основни правила:

  • Ярък контрастен таван – това е правилно решение, само ако искате да подчертаете формата на помещението. В случай на тесен коридор, най-добрия избор е бяло матирано покритие.
  • Важен е и подът. Изберете за него сложни геометрични модели, които оптически разширяват. Същият ефект може да се постигне с кръстосани шарки. За пода се използва обикновено паркет, ламинат, гранит или линолеум.
  • Не бива да рискувате с цветовете. Използвайте най-чистите и леки нюанси в дизайна на стените.
  • Не се увличайте да ползвате лъскави повърхности. Има възможност да се получи демоде интериор.
  • Обърнете внимание на качеството на използваните материали. Имате нужда от износоустойчиви покрития. Можете да боядисате стените или да залепите миещи се тапети: винил, с нетъкани или стъклени влакна. 

Вижте още: Как да изберем идеалните тапети за всяко помещение?


Параметри за перфектен коридор

Първото нещо, с което се сблъскват собствениците на апартаментите е въпросът за реконструкцията им. Коридорът може да е твърде тесен и дълъг - така изглежда неудобен за ползване. Има доста добри решения, които могат да ви помогнат да разрешите този проблем.

В началото на 20-ти век германският архитект Ернст Нойфер (на немски: Ernst Neufert) определя удобната ширина на коридора.

  • Ергономичните му параметри са: минимум 90 см -1 метър. Важно е в него двама души лесно да могат да се разминават, без да се блъскат. Ако показателите на коридора в апартамента ви отговарят на тези правила, може да сте спокойни.
  • Ако той е под 90 см, има смисъл да се мисли за комбиниране на пространството: например, с хол, кухня или трапезария. Това ще ви позволи да увеличите максимално пространстовото в апартамента.


Осветление – обърнете внимание на него

Осветлението в коридора е важен елемент и не не за подценяване. Най-често в тази част от жилището няма достатъчно естествена светлина. За да изглежда добре един дълъг коридор в апартамента, помислете върху системата за изкуствено осветление. Има едно просто правило: колкото повече, толкова по-добре.

  • На практика това означава - основна светлина плюс допълнителна.
  • Тук един голям полилей е напълно неподходящ, нужна е система от осветителни тела.
  • Като допълнителна светлина може да се проектира и реализира осветяване на пода, както около шкафовете и огледалото. На пазара се предлагат различни осветителни тела за тази цел.

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Избор на мебели за дълъг коридор – какво е важно?

Има ли възможност за мебели в коридора? Разбира се, че може да заложите на тях в интериора. Най-важното правило е - да ги комбинирате правилно и да не прекалявате!

  • Най-лесният начин е да се използва края на коридора. Сложете точно там красива масичка или шкафче с огледало над него - всичко зависи от стила на жилището. Ако ширината позволява, можете да поставите висок шкаф за връхни дрехи по стената, както и закачалка с различни размери.
  • Въпреки това, акцентът може да не е само върху мебелите. В монохромни интериори дизайнерите умело съчетават покрития с един и същи цвят, но с различна текстура.
  • Да не забравяме и ролята на входната врата - тя е важен интериорен елемент. Може да заложите на по-скъпи модели с красив релеф. Но дизайнът на вратата изцяло зависи от стила на дома ви и трябва да бъде съобразен с него.


Огледало - важен елемент в коридора!

Дългият коридор трябва да има поне едно огледало. Известно е, че огледалата увеличават пространството, така че защо да не използвате този хитър трик? Подходяща е огледална повърхност във всякаква форма: кръгла, правоъгълна, квадратна…

  • Оледалата могат да са монтирани на стените, на вратите на вградените шкафове и дори на пода.
  • Дизайнерите също препоръчват спазване на симетрия в интериорния дизайн на дълъг коридор. Това се отнася както за подреждането на мебелите, така и на декоративни елементи. Организираните по този начин пространства интуитивно изглеждат по-подредени.

За правилното прилагане на тези идеи за дизайна на вашия дълъг коридор потърсете помощ и насоки от креативните дизайнери, регистрирани в нашата платформа! Направете безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да вземете най-подходящото решение за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта