Кой вид палети е удачно да изберем за направата на мебели?

Публикувано на 18/12/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 18/12/2019 | Видяно 4 235 пъти

Винаги сте искали да имате мебели от палети, но никога не сте знаели от къде да започнете? И непрекъснато си представяте палети, от които можете да конструирате почти всичко – канапета и фотьойли, столчета и саксии, цветарници и сандъчета, закачалки и лавици. В тази статия ще ви покажем кои са основните видове палети, които се използват за направата на всякакъв тип мебели, както и на какви цени да ги намерите. Прочете и развихрете въображението си.

Независимо че този тип проекти са супер подходящи да развихрите креативността си сами, безценна професионалната помощ, която може да намерите на платформата на MaistorPlus би била незаменима. Допитайте се до професионалистите, регистрирани при нас.


Видове палети

Най-общо казано, палетите са плоски конструкции, които се използват при съхранението и транспортирането на стоки. Най-честите видове, които се срещат на пазара са дървени, пластмасови и метални, но съществуват още и хартиени, които макар и екологични, са доста нетрайни.

  • Най-разпознаваемите палети за направата на мебели са дървените палети в техните две основни разновидности – дъбови (от твърдо дърво) и борови (от меко дърво).
  • Предимствата на дървените палети са, че са манипулируеми, могат да бъдат рециклирани и са леки като материал. Освен това имат изключителна естетическа стойност. Основните им недостатъци са свързани с повреждането им от влага и атмосферни условия, могат да бъдат нападнати от бактерии и пестициди, както и че са чупливи. Част от тези недостатъци са адресирани от международния стандарт IPSM 15, който гарантира безвредност и определя начина на тяхното използване.
  • В рамките на индустрията, палетите (или както е популярно да се наричат „европалетите“) имат стандартизиран размер от 1200 x 800 мм. Независимо от това, съществуват и други размери палети, а много често производителите на палети предоставят опция за изработване на такива по желаните размери на клиента.


Каква е цената на палетите?

Най-добрият начин за закупуване на нови палети, ако желаете да разработите цялостен нов проект, е да се свържете с производител на палети. На място можете направите разлика между съществуващите видове, да направите своя поръчка за размер и да проучите и други сходни продукти.

  • Средната цена на новите европалети на едро е около 13 -15 лева, но вашата крайна цена би се определила от конкретната ви заявка към производителя.
  • На пазара могат да се намерят както нови, така и вече употребявани европалети като много често вторите могат да носят индустриални печати, да са боядисвани, оставяни на пряко атмосферно въздействие и т.н.
  • Европалети втора употреба в добро състояние и подходящо за направата на мебели могат да се намерят за около 9-10 лева на палет в зависимост от това какви и колко бройки поръчвате.
  • Ако се договаряте директно със склад или голям магазин, то цената е изцяло във ваши ръце. 

Вижте още: Как да си направим стена от палети


Борови срещу дъбови палети – какви да изберем?

Както боровите, така и дъбовите палети имат своите качества, но по дефиниция дъбовите палети са по-скъпи от боровите, като една от основните причини за това е, че за дъба е необходимо повече време да израсте дърво.

  • Боровата дървесина може да се намери лесно, тя е по-лека, резистентна е на стрес. Самото дърво има по-малко възли и е подходящо за гладки повърхности, бои и декорация.
  • Дъбовата дървесина е по-твърда и с по-дълъг период на износване. При изработването на мебели дъбовите палети имат по-малко нужда от вътрешни дъски и по-тънки компоненти в композицията си. Основното разделение между двата вида е между твърдо (дъб) и меко дърво (бор).


Внимавайте с палетите втора употреба!

Много често палетите втора употреба се използват за превозване на международни товари, сред които е възможно да има масла, химикали или субстанции с неясен произход. В такива случаи, не използвайте тези палети.

  • Винаги проверявайте произхода на палета и начинът, по който е бил използван. Помощници в тази посока може да се окажат етикетите и стандартите върху палетите, които при проучване разкриват допълнителна информация.
  • Понякога палетите нямат етикети. Това вероятно означава, че се използват само на национално ниво или за пакетиране на стоки като скъпи превозни средства. Хубаво е да съберете максимално информация за това как е бил използван палета.
  • Идеалният вариант е да намерите палети, които са използвани само веднъж и имате пълната информация за тях.

Вижте още: Мебели от палети: Как да изберем подходящ материал за своите проекти


Професионално съдействие за мебели от палети

Поради огромния интерес към този тип мебели, на пазара вече съществуват фирми, които са специализирани изключително в изработка на мебели от палети. Това е чудесна алтернатива за хора, които нямат време, възможности и познания за "Направи си сам" проект.

  • Освен помощ с дизайна и изработката на проекта ви, те биха могли да съдействат и при избора на палетен материал.
  • Често тези фирми разполагат с готови палети, съобразени с изискванията за направата на мебел.
  • Макар и по-скъп, крайният ви проект обикновено би удовлетворил всички изисквания за качество, естетическа стойност и функционалност.

Преди да се захванете с изработването на мебели от палети, първо трябва да си набавите качествен материал. Обърнете внимание на всички важни детайли. В случай че имате нужда от професионално съдействие, винаги може да се обърнете към специалистите, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които имате възможността да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта