Как да си направим стена от палети

Публикувано на 30/07/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 15 965 пъти

Ако скоро ви предстои ремонт и искате лесно, бързо и евтино да направите дома си едновременно по-оригинален и уютен, помислете за варианта да се сдобиете със стена от дървени палети. Изпълнението на такъв проект няма да ви струва много усилия, а резултатът е много ефектен. Идеята може да бъде изпълнена както в дневната, където посрещате гостите си, така и в някоя по-малка стая, включително спалнята или детската. Ако сте готови за по-големи ремонтни дейности, свържете се с професионалисти, които да извършат тежкия труд вместо вас и да ви зарадват с уникален и функционален дом.


Модерен и евтин материал

На първо място си изяснете откъде да се сдобиете с палети. Възможно е да намерите склад или магазин, които да ви ги предоставят безплатно, но тъй като напоследък интересът към този вид материал се повиши, по-добре е да потърсите доставчик на нови или употребявани палети. Във всеки случай цената им е достъпна, а с малко обработка ще се уверите, че неслучайно палетите все по-често се използват за направа на мебели, облицовка или декорация.

Вижте още: Интересни идеи за практични мебели от палети


Отделяне на ребрата

Хубавото при работата с палетите е, че колкото по-използвани и очукани са те, толкова по-добре. Ако конструкцията им е добре запазена, ще ви бъде по-трудно да отделите ребрата. За ориентир, ако стената ви е 3,30 на 2,40 м например, ще са ви нужни около 17 палета за облицоването й. Все пак предвидете известна загуба на материал при разковаването на дъските.


Подготвяне на стената

След като летвите са отделени и изшлайфани, идва времето за подготвяне на стената за монтажа. Прикрепете към нея тънки парчета шперплат, като използвате големи винтове.


Поставяне на палетите

Поставете първия палет в горната централна част на стената. С помощта на бормашина прикрепете всеки край с два или три винта. Повторете операцията със следващата дъска, като работите от центъра към периферията. Заради неравностите на палетното дърво не всички летви ще прилепват идеално една към друга. За да избегнете неприятния визуален ефект от получаването на случайни дупки, преди да закрепите следващата непасваща летва, боядисайте в черно шперплата отдолу.

Разбира се, бихте могли да обработите идеално всички дъски предварително, да ги номерирате и да ги монтирате според предварително установения ред, за да прилегнат добре една към друга. Но ако не разполагате с време или търпение за това, и описаният по-горе метод ще доведе до добри резултати.


Вашата стена от палети е готова

Ето че не след дълго, палетното ви начинание е завършено. Ако желаете, можете и да лакирате палетите. А след това е време да поканите гостите си и да се похвалите със сръчността си.

За повече идеи и бързо изпълнение на вашия проект за освежаване на дома можете да потърсите подходящ дърводелец или интериорен дизайнер. Пуснете заявка в MaistorPlus и ще получите възможността да сравните няколко оферти, отправени специално към вас, да разгледате профилите на професионалистите и оставените за тях оценки за предишната им работа.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта