Големите малки пространства

Публикувано на 11/02/2020 от Спасиана | Последна редакция на 11/02/2020 | Видяно 2 885 пъти

Малките апартаменти, ателиета и студиа са голямо предизвикателство както за техните обитатели, така и за интериорните дизайнери. Не е лесно теснотията да се превърне в уют и удобство. Нужни са смелост, въображение и малко знания.

Основните начини за усвояване на малките пространства са повече или по-малко известни, а рационалният дух на дизайнерите ги преоткрива постоянно. Ето защо темата за интериорните решения, подходящи за малките пространства, е на практика неизчерпаема.

Но има няколко проверени начини тясното да изглежда по-просторно. Те най-общо се свеждат до многофункционалност на едно помещение или на една мебел, съчетани с подходящи цветови и интериорни решения. Ние ще ви ги представим, а ако ви се сторят приложими за вашето жилище, не се колебайте - свържете се интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Едно помещение в много роли

В малките апартаменти често се налага едно помещение да играе няколко роли. Кухнята е и дневна, а холът – дневна и спалня, а понякога се налага в някое кътче да бъде разположен и миниофис. 

  • Ако дневната трябва да бъде и хол, и трапезария, обособете няколко кътчета, подходящи за целта. А защо не в някоя ниша да се разположи и кът за сън?
  • По-обемните меки мебели, присъщи за хол, подредете по-далече от вратата, а масата и столовете за хранене – по-близо до кухненското помещение. Така домакинята ще бъде улеснена при сервирането, а помещението ще изглежда по-раздвижено, с повече въздух.
  • Стара истина е, че боядисаните в светли тонове стени създават илюзия за повече пространство. Същият ефект се постига и със стени, боядисани всяка в  различен цвят, или с контраст между по-тъмни стени и мебели в много светли цветове.

Вижте още: Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога


Вълшебните етажерки

Не „затваряйте“ стените на малкото жилище с огромни секции, или бюфети с врати. Използвайте по-леки и подвижни модули, окачени и открити етажерки, или поставки с нестандартна форма.

  • Ако имате високи тавани, пространството непосредствено под тях може да се усвои с по-раздвижени шкафове.
  • Откритите стелажи и етажерки дават усещане за въздух и простор. А начина, по който вещите са подредени върху тях е приятно предизвикателство към добрия вкус на домакините.
  • Етажерките, поставките и стелажите позволяват и допълнителна игра с цветовете на интериора. Боядисването им в различен и контрастен със стените цвят може да се превърне в елегантен акцент.

Вижте още: Открити кухненски рафтове


Магическият работен ъгъл

Ъглите в дома обикновено са местата, където се поставя бюро или работната  маса с компютъра.

  • Бюрото или работната маса под формата на ъгъл спестява пространство  и дава възможност дори да се обособят две работни места.
  • Ако работният плот е стъклен или направен от прозрачна пластмаса, това дава допълнителна илюзия за простор.
  • Добре е офис-ъгълът да е разположен под прозорец, защото това дава възможност за оптимално използване на дневната светлина.


Кухнята в малките жилища

Спор няма, че най-тясното помещение в малък апартамент е кухнята. Често, за да се спечели пространство, кухненският плот играе ролята и на маса за хранене. Едновременно с това и служи като шкаф, в който да се побират съдове за готвене и домакински електроуреди. 

  • За да се избегне задръстването на малката кухня с мебели, се препоръчват по-малки столове, обикновено от тръбни конструкции.
  • Най-важното правило е да залагате на кухненски уреди и мебели, които наистина са ви нужни. По този начин ще си спестите дилемата къде да приберете новия сервиз, от който дори нямате нужда, но все пак сте купили.

Малките жилища са наистина голямо предизвикателство. Именно заради това винаги трябва предварително да имате план, по който да действате. Не се изкушавайте да сложите допълнителни мебели, които ще затворят още повече пространството. Все пак за вас всеки сантиметър е важен. И все пак ако не можете сами да се справите с тази тежка мисия, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта