Майсторите дават отговор на въпроса: фибран или стиропор?

Публикувано на 01/07/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 18/03/2018 | Видяно 41 511 пъти

Топлите месеци са подходящото време за извършване на големи и належащи ремонтни дейности. Един от важните е изолирането на дома. Този процес не е за подценяване и извършването му само ще ви гарантира ползи. Сред най-важните избори първоначално стои решението за вида на изолацията - дали тя да бъде вътрешна или външна. Която и да изберете трябва да знаете, че това е един от най-добрите начини за намаляване на сметките през студения сезон. Днес ще се опитаме да разрешим вечната дилема за избора на материал при изолацията на жилището, като се надникнем в най-големия форум „Направи сам“. В случай че вие вече нямате колебания какво да изберете, за качествено изпълнение се доверете на доказаните изпълнители, регистрирани в MaistorPlus.


Кои фактори са от значение при избора на изолация?

Припомняме, че изолацията е един от най-добрите начини за намаляване на сметките за отопление през студения сезон. През летните месеци държи прохладно, а освен това осигурява шумоизолация и висока устойчивост. Съществуват различни фактори, с които е добре да се съобразим, когато вземаме решение дали да изберем фибран или стипопор за изолационен материал. Да се запознаем с по-важните от тях: 

  • Повърхността, върху която поставяме изолация. Според специалистите бетонът се изолира с фибран, докато за тухлата е по-подходящ стиропор. Тук те изтъкват, че при старото строителство използването на фибран също няма да е грешно. Обикновено се залага на него заради по-голямата му якост.
  • Големина и разположение на жилището. Ако говорим за едноетажен дом, изолирането, било то с фибран или стиропор, ще бъде сравнително улеснено. Не това очаква обаче притежателите на апартаменти на високите етажи, за които при външна изолация ще се наложи използването на скеле и алпинисти, а това може да затрудни и удължи работата. 
  • Климатът също оказва влияние, макар и да не е водещ критерий. 


Стиропорът излиза на чело във външната изолация

Превръщането на дома в уютно и комфортно място е стимул за избора на най-доброто, когато говорим за дългосрочни инвестиции. Имайте предвид, че самият процес е сравнително дълъг и отнема доста време. Заради това се заредете с търпение и се доверете на един от потребителите от форум „Направи сам“, който смята, че стиропорът е най-подходящият избор за външна изолация. Това негово мнение се дължи на сравнително евтината цена на материала, съпоставена с другите подобни на пазара. Специалистите напомнят, че 5 см е минимумът за изолиране по нормативите за ново строителство и саниране в България. В допълнение споделят, че по-голямо вложение в повече дебелина на стиропора ще донесе 100 % увеличение на топлоизолацията. 


Фибран за вътрешна изолация

Майсторите са категорични – фибранът е по-подходящият материал за вътрешна изолация на дома. По отношение на това дали фибранът да бъде 5 или над 5 см, те са на различни позиции:

  • Според някои от тях е хубаво да се заложи на по-тънък слой, за да не се отнема излишно пространство в дома.
  • Други съветват за по-голяма плътност, която ще гарантира подобрено топло и шумоизолиране. 

Проблемът при изолацията с фибран са кондензът и мухалът на стените. Последните трябва да бъдат добре обработени, за да не се стигне до сбъскване с въпросната неприятна ситуация. За вземане на най-подходящото решение, което да бъде ефективно спрямо размера, жилището и бюджета, консултацията с професионалисти е най-разумното решение. Ако сте достатъчно опитни и сами сте предприели дейността, може да се включите във форума „Направи сам“, да разкажете за процедурата и да дадете коректни съвети на ентусиастите.


Фибран или стиропор?

Гаранцията за качествено изпълнение на вътрешна или външна изолация, която да бъде ефективна и същевременно стабилна, е важна за всеки един предприел такава стъпка. Сходството на двата изолационни материала, разглеждани в настоящата публикация, дава възможност те да бъдат взаимозаменяеми.

  • Стиропорът е по-изгоден от финансова гледна точка, но дали е достатъчно надежден? Според майсторите използването на стиропор в панелно жилище с ширина от 5 см е напълно удачен и приемлив избор. Не така стои въпросът обаче при бетонните домове.
  • Фибранът се слави с качеството си и осигурява трайност и издържливост. При добре обработени предварително стени, характерните за него предизвикателства, свързани с конденз и мухал, също могат да бъдат преодолени. 

Ако все още се колебаете кое е правилното решение и желаете да получите конкретни оферти спрямо материала и големината на вашия дом, доказаните професионалисти в бранша са готови да помогнат! Заявете безплатно вашия проект в MaistorPlus и в кратки срокове ще получите различни предложения. Разгледайте профилите на кандидатите, както и препоръки от предишни клиенти за работата им. В случай че откриете този, който максимално покрива изискванията ви спрямо разполагаемия бюджет и срока за изпълнение, наемете го, а след финализиране на заданието, оставете своя отзив в сайта. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта