Място за четене: толкова малко, но толкова значимо

Публикувано на 18/07/2017 от Мария Илиева | Последна редакция на 18/07/2017 | Видяно 4 352 пъти

Да притихнеш в мечти до прозореца. Да се усамотиш с книга в ръка. Само ти и твоите мечти. Какво ли удоволствие ще изпитате на закътаното местенце до прозореца? Мислите ви ще се реят между редовете, докато съзерцавате природата отвън, облени от естествена дневна светлина. Съпроводени от промените в сезоните, ромонът на дъжда, чуруликането на птиците или веселата детска глъчка. Бягство от онзи стресиращ свят към вашия свят от мечти. Местенцето, което ще бъде само ваше, вашето кътче за усамотение. Ако не знаете как да си го направите, обърнете се към доказани архитекти, които да внесат тази магия и във вашия дом.


Миндерът във възрожденската българска къща

Обособеният кът до прозореца всъщност е архитектурно наследство от вековете. У нас, в българската възрожденска къща, миндерите до прозорците са били любими места за общуване и са играели ролята на съвременните трапезарии. Те са представлявали подиуми, постлани с черги и възглавници, на които се е събирало цялото семейство и гости да разговарят, да пият чай или кафе. В родопския край се е обособявало място, наречено „кьошк”, повдигнато кътче за сядане в летните дни, обикновено разполагано на чардака или в центъра на къщата. Най-красивото и светло пространство, където гостоприемните българи са пиели топла напитка и са посрещали близки хора. 


Кът за четене в американски стил

В английските и американските къщи срещаме същото малко място, обособено обикновено в близост до прозореца или пък в други закътани местенца. Обичайно предназначението му е да бъде използвано именно за четене. Среща се много често и се нарича "book nook" или „window seat". Пространството е точно като българския миндер. Облегалката е с височина до прозореца, а самият миндер се използва и като ракла за складиране на различни вещи или е рафт за книги. За още повече удобство има способността да се превърне в малко легло, така че да може човек да почине на припек, точно до прозореца, в студен зимен ден или пък под ромона на дъжда.


Нека почетем в детската стая

Колко е хубаво, че всеки един от нас е бил някога дете и може да разбере как малчуганите обичат да си имат своите "тайни" местенца, където да развихрят въображението си в мечтателен полет. Всички се опитваме да осигурим на децата си такива райски кътчета, когато оформяме детските им стаи. Ето че появата на кът за четене формира това пространство на потайности, което хем е скривалището за уединение, хем в същото време често е най-вълнуващото място в стаята. Придайте му интересен вид - може да е малко миндерче до прозореца, отрупано с плюшени играчки и възглавнички или пък висяща люлка, мек барбарон, а защо не ниша в гардероба за излежаване. Важно е да има светлина. Ако не е до прозореца, задължително е нужна подходяща лампа.


Насладете се на книгата и в спалнята

Място за четене във вашата стая? Подарете си го. Може би ще кажете, че е сложно, трудоемко да се измисли, че има пречки, че мястото не е пригодено. Но всъщност не е нужно много, за да го имате. Само малко въображение. Дали ще е във формата на пейка, с мека част отгоре и възглавнички, а отстрани ще направите своята библиотека или пък просто ще разположите един наистина удобен голям фотьойл до прозореца, редом до етажерката с книги, това ще е ваше решение. Но да имате лично пространство за усамотение е истински лукс, който ще ви осигури онзи релакс, за който никога нямате време. Ще ви осигури време за себе си.


С какви материали да оформим къта за четене?

Как може да оформим кътчето за четене? Разбира се, по най-различен начин. Най-важното е той да съответства на стила на дома и самата стая. Но в същото време може да е напълно различен начин, отличаващ го от общото оформление, за да го превърне в своеобразен акцент. Възможно е да е кокетен, с много меки възглавнички, с красив тапет и богати дамаски. Придайте му уют, като облечете стените с дървени обшивки и поканете природата у дома, която иначе съзерцавате през прозореца. Или пък изберете съвсем съвременен минималистичен стил - семпъл, но топъл с това, което ни дава.


Усамотете се под стълбата за "глътка" четене

Понякога в дома ни има места, които са били неизползваеми досега, защото са били определяни като неподходящи за нищо. Но ето че тук ще разчупим това мислене. Винаги може нещо да се измисли за такива на пръв поглед "неудачни" места. Ето къде може да разположим нашия кът за четене - под стълбата. И така да осмислим това "мъртво" пространство. Като не само да му дадем "живот", а да му дадем и "душа". От най-неугледното място то може да се превърне в най-любимото и мечтано. Онова кътче, което да дава смисъл на нашите дни, което да ни одухотвори, чрез допира до най-голямата духовна храна - книгата.

За да осъществите своята мечта, потърсете ни и заявете безплатно проекта си към доказали се майстори, като заявите проект към тях, описвайки от какво точно имате нужда.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта