8 практични насоки за обзавеждане на малък апартамент в градски стил

Публикувано на 20/07/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 20/07/2017 | Видяно 6 973 пъти

Съвременните темпове на живот в градска среда, а и не само, налагат все по-убедителното навлизане на функционалността и практичността в различни сфери от ежедневието ни. Това съвсем естествено се отразява и на начина, по който организираме пространството в домовете си. Когато жилищната площ е ограничена, превръщането ѝ в уютно гнезденце, създаващо усещане за простор, е сред любимите предизвикателства за интериорните дизайнери, истински професионалисти сред които ще откриете при нас. Вече сте чували, че огледалните повърхности и светли тонове са сред препоръчителните елементи при оформление на малки пространства. Какво още можете да направите за своя малък апартамент в градски стил, за да си гарантирате максимален комфорт в него, ще научите в тази статия.


Призовете на помощ преградите!

Когато жилището ви буквално се побира в една обща стая, оптимално решение е да обособите отделни тематични зони в него, които в по-голям апартамент биха били затворени стаи. Всяка от тях може да се радва на самостоятелност в рамките на цялото, като за целта е удачно да призовете на помощ преградите. Последните използвайте в каквито предпочитате варианти, като преградни стени или библиотеки, влизащи в такава роля, завеси, плъзгащи се врати или врати хармоника. Изборът наистина е богат, като е добре да се спрете на по-леки материали, а там, където е възможно, и на прозрачни или полупрозрачни, за да не утежнявате интериора.

Вижте още: Как да обособим две уютни стаи в рамките на голямото помещение?


Мебели с изчистени линии за семпъл дизайн

Самият характер на един малък апартамент в градски стил изисква в него да влязат мебели с изчистени линии. Разбира се, ако сте страстни почитатели на орнаментиката по мебелните вратички например, можете да си я позволите, но в умерени дози. Като цяло специалистите съветват присъствието на мебелите в един скромен по размери дом да бъде максимално ненатрапчиво. Те са там не в ролята си на произведения на изкуството, а като носещи практични ползи за обитателите на жилището. Затова и се залага на правилните геометрични форми, гладки, отразяващи светлината повърхности, минимум или умело прикрит обков.


Предизвикайте интериора с трансформиращи се мебели

Дневна, спалня, домашен офис или трапезария? Едно и също помещение може да се превърне във всяка една от тези стаи със съдействието на подходящи трансформиращи се мебели. Маси, които се разтягат, променят формата си, крият в себе си столове за хранене, нощем се оказват ефектна декорация за стена. Падащи легла през деня се преобразуват в удобни работни бюра, които от своя страна поемат функциите на трапезарни маси или кухненски плотове. Примерите за мебели, способни да засрамят с многобройните си превъплъщения и най-опитните актьори, са наистина безкрайни. И несъмнено ще ви подкрепят в мисията за перфектно оползотворяване на маломерното ви жилищно пространство.

Вижте още: Трансформации: Дивани за малки жилища


Излъжете малката квадратура с прозрачни мебели

Когато сте изправени пред предизвикателството да обзаведете малък апартамент в градски стил, едно от нещата, които биха натоварили интериора, е струпването на прекалено много мебели. В същото време няма как да направите компромис с наличието на някои от тях. При всички положения ще са ви необходими удобна маса за хранене и столове към нея например. Добрата новина е, че съществува начин те да присъстват в интериора ви с впечатляваща деликатност и дори да бъдат почти невидими. Несъмнено сте попадали на маси с прозрачен стъклен плот, а към такава можете да добавите и прозрачни пластмасови столове. Така жилището ви ще изглежда като да е с много по-малки мебели, отколкото е в действителност.


Няма място за книгите? Направете ефектна кула с тях!

Ако притежавате толкова много книги, че да ви е трудно да откриете място къде да ги приберете, то вие сте богат човек. Бързаме да ви успокоим, че този организационен казус по отношение на любимите ви четива не би изчезнал дори и да имахте по-голямо жилище. Но не е нужно да се лишавате от читателското си удоволствие и кракът ви повече да не стъпва в книжарница, само защото апартаментът ви е малък и не знаете как да поберете всички мебели вътре, в които пък да подредите книгите си. Вместо да изяждате от квадратурата си с масивни библиотеки и шкафове, направете си ефектни книжни кули. Може да ви се струва, че така по-трудно ще достигате до романите, които ви се четат сега, особено ако са в дъното на кулата, но пък представете си каква хубава гимнастика ще си правите, докато пренареждате всичко.


Ъглите имат своите предимства

В повечето домове, независимо от големината им, ъглите получават пренебрежително отношение. Най-много да им бъде отредена задачата да приютят някое стайно растение като фикус или драцена. Поне така беше до скоро. Откакто на дизайнери и собственици им се наложи да обмислят варианти за обзавеждане на малки жилища, ъгловото пространство се оказва все по-ценно. За своя малък апартамент в градски стил можете да разчитате на ъглови библиотеки, шкафове, дивани, дори и мивки. А що се отнася до ъгловите мебели, не е непременно те да са позиционирани в ъглите на дома ви. Съществува опцията да ги поставите и по-централно, така че да играят ролята на ъглова преграда, обособяваща отделна зона в рамките на откритата площ.


Използвайте повече открити рафтове

Наличието на повече тайни и явни чекмеджета и шкафове във вашия малък апартамент в градски стил може да ви осигури повече възможности за съхраняване на вещите ви и да донесе по-спретнат вид на дома ви. От друга страна използването на твърде много плътна материя в ограничено по площ жилище създава риска психологически да се почувствате по-затворени и потиснати в него. За да може да диша интериорът, се препоръчва използването на повече открити рафтове. Последните могат да намерят място както в дневния тракт, при спалнята и дневната, така и в кухнята. Предполага се, че отворените рафтове побират по-малко предмети, но пък един от начините да оптимизирате малкия си апартамент е като изхвърлите от него всичко излишно.


Нека декорациите бъдат семпли

Когато обзавеждате малък апартамент в градски стил, колкото повече простота и изчистеност има в интериора му, толкова по-леко и комфортно ще се чувствате. Това не означава да създавате прекомерно строга обстановка, в която да се затваряте в безлични рамки. Декорациите са напълно позволени за малкото ви жилище, като единственото условие е те да бъдат семпли и премерени. Много подходящи са свежи цветя, според сезона, декоративни възглавнички, апликации за стена. Съобразете ги според цветовете и материите в дома си, така че да го допълват, а не натоварват.

За последното можете да разчитате на опитните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, и в кратки срокове ще получите конкурентни оферти. Изберете сред тях най-добрата за вас, а след осъществяване на възложените от вас задачи, споделете своята оценка.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта