Как да обособим две уютни стаи в рамките на голямото помещение?

Публикувано на 09/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 09/02/2017 | Видяно 47 224 пъти

Разделянето на просторното помещение с преградна стена с цел да се създадат две по-малки, но уютни стаи, е удачно решение за много български домакинства. Първата стъпка тук е да изберем устойчива и ефектна преградна стена, а втората е да помислим как да направим новите помещения по-светли и приветливи. На помощ в тази задача идват тези доказано успешни трикове за обособяване на две по-хармонични и приятни помещения, разделени в рамките на общото пространство. Споделете с нас впечатленията си от тези идеи, а за тяхното качествено реализиране потърсете съдействие от опитни специалисти!


Изберете обзавеждане с подходящ размер

На пръв поглед може да ви се стори, че дори да разделите общото помещение, отделните стаи пак ще бъдат достатъчно просторни за поставяне на масивни мебели. В действителност обаче изграждането на стена между дневната и спалнята изисква да се спрете на по-компактно, но функционално обзавеждане, което ще ви даде и допълнително място за съхранение на вещи. Тук специалистите съветват да обърнете специално внимание на размера на мебелите, като избягвате твърде масивните декорации, които ще създават напрежение в помещенията.

Виж още: Интериорни хитрости за малки пространства


Помислете за оптимално удачното разположение на мебелите

Правилното разположение на мебелите до голяма степен влияе на първото впечатление, което създава помещението. Ето защо е важно още на етап планиране да решите дали ще превърнете преградната стена в стилен акцент или ще потърсите начин да отклоните вниманието от нея. В първия случай можете да поставите върху нея телевизора и да разположите дивана на срещуположната стена. Ако пък ви трябва хитра идея, която да направи помещението по-просторно, специалистите съветват да разположите мебелите така, че стената да бъде зад или встрани от дивана и вниманието да бъде насочено към прозореца.


Белият цвят е вашият верен съюзник в борбата с липсата на пространство

Бялото често доминира в съвременния интериор, защото създава усещане за свежест и чистота дори в най-мрачното помещение. В този смисъл то е изключително подходящо и за визуално сливане на две стаи, отделени чрез стена или масивна преграда. Окъпете стените, тавана и дори самата преградна стена в този светъл цвят и сами ще се убедите, че той ще направи чудеса с вашето жилище.


Огледална преграда у дома - защо не?

Разделянето на общото помещение с преградна стена крие риска новите стаи да изглеждат по-малки и схлупени. За да се справите с този проблем, заложете на огледална повърхност, която да покрива изцяло преградата и по този начин да прави помещенията по-просторни и приветливи. Особено в комбинация с подходящо осветление, тази идея може да създаде впечатление за едно наистина хармонично и добре поддържано жилище.

Виж още: Впечатляващи кухни в смели сини нюанси, които ще обикнете от пръв поглед


Превърнете преградната стена в стилен акцент

Неведнъж сме изтъквали невероятните предимства на оползотворяването на преградната стена. Тя може да се превърне във функционален бар плот или пък да придобие облика на удобна холна секция, върху която да подредите любимите сувенири и декорации. При изграждането на преграда между помещенията рядко се замисляме за нейните изцяло естетически качества, а истината е, че тя може да е както практичен, така и изцяло декоративен елемент у дома. Отделете време и внимание на всеки детайл от дизайна на преградната стена и я превърнете в ефектен акцент, който ще вдъхне живот на отделните помещения.


Слейте пода между помещенията

В случай че преградната стена създава две малки и значително по-тъмни помещения, специалистите съветват да потърсите алтернативен начин да ги слеете, макар и само визуално. Хитра идея в тази посока е да заложите на една и съща цветова гама в двете стаи или да запазите еднаквата им подова настилка, която ще създаде впечатление за един по-плавен преход между помещенията. Това е изключително важен трик за компактни жилища, в които пространството така или иначе е силно ограничено.

Виж още: 8 доказано успешни идеи за обзавеждане на малка детска стая


Обърнете специално внимание на осветлението

Изборът на подходящо осветление е от първостепенна важност, особено ако едно от отделените помещения остава без прозорец. Тук е желателно преградната стена да бъде изградена от възможно по-лек и елегантен материал, така че обособената спалня, детска или пък дневна, да не изглежда прекалено тъмна и негостоприемна. В този смисъл специалистите препоръчват да заложите на практична преграда от стъкло или леки декоративни плоскости, както и да изградите ефектно осветление в помещенията, което да компенсира липсата на естествена светлина в тях.

За реализирането на всички тези интериорни идеи разчитайте на опитни професионалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта