Как да организираме кухнята и нас самите за голямото празнично готвене

Публикувано на 20/12/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 21/12/2016 | Видяно 21 634 пъти

Празниците в края на годината са пред нас, навсякъде звучи коледна музика и настроението е приповдигнато и заразително. Всичко това е чудесно, но всеки, който е организирал празнични обеди и вечери, знае, че Коледа и Нова година всъщност могат да бъдат доста уморителни.

За да си спестите излишния стрес около кулинарните приготовления, ви съветваме да се снабдите предварително с подробен план за действие. Той ще ви помогне да не попадате в плен на предпразничната паника, а за сметка на това - да се насладите напълно на удоволствието да приготвяте храна за любимите си хора.


Прочетете, научете и сгответе!

Има определен набор от традиционни ястия, които се очаква да присъстват на масата по празниците, но на практика те имат по няколко разновидности, а и понякога не е възможно всичко да бъде приготвено.

Преди да започнете каквито и да е действия в кухнята, сипете си топла успокояваща напитка, пуснете си весела музика и изгответе списък с конкретните специалитети за предстоящите празници. Уверете се, че разполагате с необходимите рецепти, готварски книги или подходящи кулинрани блогове. Изчислете какви ще са разходите за закупуване на съответните продукти и преценете времето, с което разполагате, за изпълнение на рецептите, както и дали ще се справите с трудността на отделните стъпки за приготвяне.

Вижте още: 10 страхотни идеи за подаръци за мъже на стойност до 25 лв. 


Нека кухнята блесне от чистота с био препарат

След като веднъж сте уточнили какво ви предстои, преминете към цялостно почистване на кухнята. За предпочитане е да използвате био препарат за това помещение, дори и в другите стаи да шетате с по-традиционни продукти.

Направете ревизия на шкафовете, за да проверите с какво разполагате, дали срокът на годност на пакетираните храни не е изтекъл и какви налични съдове ще използвате. Готвенето ще бъде много по-лесно и приятно, ако наоколо е подредено, добре почистено и всичко необходимо ви е под ръка.


Измийте съдовете за печене, малките пособия и аксесоари

Формички за сладки, четчици за намазване, форми за кекс, солнички, салфетници и т.н. - съберете всички симпатични аксесоари, с които разполагате, и ги подложете на основно почистване. Не е нужно да си причинявате мъката тепърва да миете бъркалките на миксера, след като вече сте счупили яйцата в купата за кекса.


Удобни кутии за временно съхранение

Голямото празнично готвене често е съпроводено с пазаруване в количества, несъвместими с големината на кухнята, както и с изваждането на куп кухненски приспособления. За да не настане безпорядък у дома, подредете малките джунджурии и безкрайните пакетчета с подправки в кутии за временно съхранение, които ще настаните по кухненските рафтове. Не се задълбочавайте в размисли какви точно да бъдат кутиите.


Създайте настроение на децата с интересни формички за тесто

Ако вкъщи има деца, то празниците стават още по-специални. Споделеното готвене с малчуганите ги кара да се чувстват пълноценна част от създаването на уютна домашна атмосфера. За да могат мъниците да ви окажат истинска помощ, а и да се позабавляват, поставете в кухнята удобна стълбичка, благодарение на която лесно да достигат масата и мивката. Също така помислете за подходяща детска престилка, весели формички за коледните сладки, захарни и шоколадови пръчици за поръсване и им позволете да се включат в приготвянето на храната.

Вижте още: 10 страхотни идеи за подаръци за жени на стойност до 25 лв.


Тайната на успешното празнично пазаруване

Набележете предварително магазините, от които ще купите нужните ви продукти. И ги посетете ден или най-много два преди старта на готвенето. В никакъв случай не пазарувайте в последния момент. Ако следвате тези два съвета, има по-голям шанс да се сдобиете с пресни и качествени продукти, като в същото време ще избегнете тълпите от отчаяни купувачи, обикалящи паникьосано хранителните магазини два часа преди приготвянето на празничната вечеря. 

Пожелаваме ви напълно лишена от стрес подготовка за празниците, както и много усмихнати моменти около Коледа и Нова година. Ако през следващата година ви предстои ремонт за осигуряване на още по-голям уют у дома, не се колебайте да се обърнете към нашия сайт. Тук можете безплатно да опишете проекта си и да сравните конкурентни ценови оферти за изпълнението му. Спрете се на изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus, които работят качествено и коректно, спазват уговорените срокове с цел ремонтните дейности също да се случват с много по-малко напрежение. Весели празници!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта