Малки стъпки, големи промени: Как да допринесем за устойчивото развитие чрез ежедневни действия

Публикувано на 13/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/09/2023 | Видяно 2 685 пъти

Изменението на климата, замърсяването на въздуха, гладът по света и недостигът на вода са сред най-наболелите глобални проблеми. Проблемът се състои в това, че повечето от нас, за съжаление, не живеят по устойчив начин. Като консумираме повече ресурси, отколкото са налични в дългосрочен план, ние живеем за сметка на околната среда и на по-слабо развитите страни. Въглеродният отпечатък показва колко суровини използваме и колко замърсители причиняваме с потреблението си. Начинът, по който купуваме, какво купуваме, как пътуваме, работим или прекарваме свободното си време - всичко това определя размера на нашия екологичен отпечатък.

Устойчивият начин на живот е метод за намаляване на "въглеродния отпечатък", като насърчава хората да сведат до минимум използването на ресурсите на Земята и да намалят щетите от взаимодействието между хората и околната среда. Има много неща, които можем да направим, за да "изберем дивото" и да намалим екологичния си отпечатък, за да оставим повече място за дивите животни и растения. Ето как:


Внимавайте какво купувате

Всеки продукт, който купуваме, има отпечатък върху околната среда - от материалите, използвани за създаването му, през замърсяването, отделяно по време на производството, до опаковките, които попадат на сметищата и в инсинераторите. Дори и да можете да рециклирате или компостирате даден продукт в края на живота му, щетите нагоре по веригата вече са нанесени. Затова, преди да купите, се запитайте дали наистина имате нужда от него. Ако е така, помислете дали да купувате ново или втора употреба. Търсете продукти, произведени от материали с по-ниско въздействие и с минимални опаковки и доставки.

Пластмасата никога не изчезва. Годишно поне 14 милиона тона от нея попадат в океана и съставляват 80% от всички морски отпадъци. Всяка година хиляди морски птици, морски костенурки, тюлени и други морски бозайници загиват, след като погълнат пластмаса или се заплетат в нея. Можете да започнете да намалявате пластмасовите си отпадъци с няколко прости стъпки: използвайте торбички за многократна употреба, когато пазарувате, откажете се от бутилките за вода за еднократна употреба, торбичките и сламките и избягвайте продукти, произведени или опаковани в пластмаса, когато е възможно (напр. избирайте неопаковани продукти в магазина за хранителни стоки). При всяка възможност преминавайте от продукти за еднократна употреба към такива за многократна употреба - всяко избегнато парче пластмаса е победа за планетата.


Откажете се от бързата мода

Бързата мода е огромна и бързо развиваща се индустрия. Броят на новите облекла, произвеждани годишно, почти се е удвоил през последните 20 години, а потреблението на мода в световен мащаб се е увеличило с 400%. Индустрията на бързата мода има значителен принос за климатичната криза, като е отговорна за 10% от световните въглеродни емисии. Забавете модата, като се грижите за дрехите си, поправяте ги, когато е възможно, а когато имате нужда от нови дрехи, пазарувайте втора употреба или се включете в размяна на дрехи. Ако трябва да си купите нови дрехи, не обръщайте внимание на "зелената" реклама и купувайте дрехи, изработени от наистина устойчиви материали като памук.


Шофирайте по-малко

Емисиите от транспорта, захранван с изкопаеми горива, създават парникови газове, смог, сажди и други вредни замърсявания на въздуха. Но промяната на навиците ви на шофиране може значително да намали въглеродния ви отпечатък. Ходете пеша, карайте колело, използвайте обществен транспорт или се присъединете към споделени пътувания или велосипеди, когато е възможно. Комбинирайте задачите си, за да правите по-малко пътувания. Участвайте или започнете да организирате дни без автомобили във вашата общност. Поискайте от местните власти да инвестират в електромобилни паркове и станции за зареждане, а ако сте на пазара за нов автомобил, помислете за покупка на електрически. Важно е също така да поддържате автомобила си в добра форма чрез редовни профилактични прегледи и помпане на гуми. Техническите прегледи могат да увеличат горивната ефективност на автомобила - гума, която е с 20% по-ниско напомпана, може да увеличи разхода на гориво с 10%.

Още статии на тема устойчиво развитие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
7 извършени проекта