Внимавайте какво купувате

Последна редакция на 19/05/2024 от Ирена Петрова

Всеки продукт, който купуваме, има отпечатък върху околната среда - от материалите, използвани за създаването му, през замърсяването, отделяно по време на производството, до опаковките, които попадат на сметищата и в инсинераторите. Дори и да можете да рециклирате или компостирате даден продукт в края на живота му, щетите нагоре по веригата вече са нанесени. Затова, преди да купите, се запитайте дали наистина имате нужда от него. Ако е така, помислете дали да купувате ново или втора употреба. Търсете продукти, произведени от материали с по-ниско въздействие и с минимални опаковки и доставки.

Пластмасата никога не изчезва. Годишно поне 14 милиона тона от нея попадат в океана и съставляват 80% от всички морски отпадъци. Всяка година хиляди морски птици, морски костенурки, тюлени и други морски бозайници загиват, след като погълнат пластмаса или се заплетат в нея. Можете да започнете да намалявате пластмасовите си отпадъци с няколко прости стъпки: използвайте торбички за многократна употреба, когато пазарувате, откажете се от бутилките за вода за еднократна употреба, торбичките и сламките и избягвайте продукти, произведени или опаковани в пластмаса, когато е възможно (напр. избирайте неопаковани продукти в магазина за хранителни стоки). При всяка възможност преминавайте от продукти за еднократна употреба към такива за многократна употреба - всяко избегнато парче пластмаса е победа за планетата.

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Малки стъпки, големи промени: Как да допринесем за устойчивото развитие чрез ежедневни действия