Как можем да намалим използването на пластмаса

Публикувано на 12/05/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 12/05/2023 | Видяно 2 864 пъти

Пластмасата определено преобрази ежедневието ни и го направи доста по-удобно. Но обемът на пластмасата и дългият ѝ живот я правят един от най-големите ни проблеми с отпадъците. Може би доста хора не си дават сметка, но проблемът е сериозен и всички ние трябва да положим усилия за справянето с него. Дори това да ви се струва трудно, всъщност има доста начини да окажете влияние като потребител, нужно е само да промените начина, по който използвате пластмасата. Повече за устойчивото развитие можете да намерите в специалната ни секция.


Да започнем от първоизточника

Трябва да действаме сега, за да спрем да използваме ненужни пластмаси за еднократна употреба и проблемни пластмаси. Най-простият начин за намаляване на пластмасовите отпадъци е да се избягват ненужните пластмасови опаковки и прибори за еднократна употреба, да се подкрепят фирми, които намаляват пластмасовите отпадъци и да се използва повторно съществуващата пластмаса.

Кажете не на пластмасовите прибори за еднократна употреба, пластмасовите сламки и други пластмаси за еднократна употреба. Избягвайте пластмаси, които не могат да бъдат рециклирани, ако съществуват други алтернативи. Избягвайте продукти с излишни или ненужни пластмасови опаковки. Използвайте предмети за многократна употреба като бутилки за вода, пазарски чанти, чаши за съхранение и прибори за хранене при пътуване.


Поемете отговорност за вашите пластмаси

Повечето от нас могат да направят повече, за да рециклират своите отпадъци и особено пластмасите. Да, по-лесно е да не носим отговорност и да не събираме разделно, но с това не допринасяме за живота на земята, а напротив - вредим. Потърсете етикета за рециклиране на вашия продукт. Той ви показва кои части от опаковката могат и кои не могат да бъдат рециклирани. Рециклирайте мека пластмаса като торби за пазаруване, хляб, паста и сладкарски изделия.

Използвайте правилния контейнер. Нашият забързан начин на живот понякога ни пречи да обръщаме внимание на детайлите. Следователно, когато става въпрос за рециклиране на пластмасови отпадъци, те могат да попаднат в грешен контейнер. Преди да изхвърлите отпадъците си, помислете къде трябва да отиде всеки елемент. Ако нямате друг избор, освен да купите пластмасова бутилка или пластмасова кутия от супермаркета, използвайте ги повторно, вместо да ги изхвърляте. Една бутилка може да се пълни толкова пъти, колкото желаете, а кутиите могат да се използват за съхранение на друга храна.


Осъзнаване на проблема

Накарайте хората около вас да осъзнаят колко е важно да се намали потреблението на пластмаса. Ако в допълнение към намаляването на потреблението на пластмаса успеете да накарате семейството, приятелите и колегите си да направят същото, като дадете пример, въздействието на вашите действия за доброто на планетата ще се увеличи експоненциално. И още нещо - възпитавайте децата от ранна възраст в това. Така ще осигурите едно по-устойчиво бъдеще на планетата.

Надяваме се, че нашите съвети са ви вдъхновили да намалите употребата на пластмаса. Всяка малка стъпка е от значение. Направете каквото можете, дори и минимума, за да намалите въздействието си върху планетата и насърчете другите да направят същото. Всички трябва да работим заедно, за да защитим нашата планета и нейните ресурси.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта