Подова настилка - какво е важно да знаем, когато я избираме?

Публикувано на 11/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/11/2021 | Видяно 6 419 пъти

 

Вероятно на всеки се е случвало или ще се случи да извърши смяна на подовата настилка в жилището си. И изборът й често се оказва не малко предизвикателство. Под внимание трябва да се вземат освен естетиката на настилката, и нейната издръжливост и цена. Добре трябва да се прецени и дали определена настилка би обслужила функциите не дадено помещение. Дали плочките са подходящи само за баня или пък можете да ги поставите и във всекидневната? Дали ламинатът е правилният избор или е по-добре да заложите на модерния оцветен бетон? 

Въпросите са безброй. А за да ви улесним в тази статия ще ви предоставим списък с важни фактори, които трябва да вземете предвид при избора на подови настилки и как да изберете най-подходящата за вашия дом.

A aко имате нужда от професионална помощ при инсталацията на вашата нова подова настилка, не се колебайте да се обърнете към изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus.


Видове настилки

  • Виниловите настилки са водоустойчиви, което го прави чудесен вариант, ако имате деца или домашни любимци. Освен това е и доста бюджетен вариант. Недостатък на винила е, че при повреда, единственият начин да го поправите, е като смените целия под, тъй като е положен в един голям лист, вместо в ламели, както другите подови материали.

  • Ламинираните подови настилки са лесни за почистване и лесни за монтаж. Така че ако сте ако сте майстор-ентусиаст, това може би е опцията за вас. Освен това ламинатът е лесен за поддръжка. Негов недостатък е, че не изолира добре звука. Това го прави не особено подходящ, ако имате домашен любимец.

  • Бамбукът е издръжлива, екологична и рентабилна подова настилка, която добавя топлината, характер и красотата в пространството. Той е идеална алтернатива на масивния дървен материал. Поддръжката му е лесна и удобна, а опасността от надрасквания - почти нулева.

  • Настилките от масивно дърво са идеални за всички помещения в дома. Поддръжката им обаче може да бъде скъпа. Затова, ако имате домашни любимци и малки деца, може би е добре да се спрете на друга опция.

Вижте още: Как се поставя мокет?


Къде ще поставите подовата настилка?

 

Не всеки тип настилка е подходяща за всяка стая в дома. Докато плочките и ламинатът се характеризират с по-добра издръжливост и практичност, те са идеални за всекидневна, но може би не толкова подходящи за детска стая. В нея перфектно би паснала по-мека и удобна настилка като килим. Винаги обаче можете да използвате килими върху плочки или ламиниран паркет, за да омекотите повърхността, да намалите ехото във вашия дом или просто да направите стаята по-уютна и приветлива. По очевидни причини обаче килимът пък е крайно неподходящ за баните и кухните. За кухнята можете да заложите на плочки, оцветен бетон и ламинат. В банята е добре да поставите плочки.

Предвид всичко казано до момента, може да заключим, че трябва добре да планирате за какво ще използвате стаята, когато избирате подовата й настилка.


Издръжливост

Смяната на подовата настилка е огромна инвестиция, както по отношение на време, така и по отношение на финанси. И за да бъде инвестицията ви добра, е хубаво да изберете настилка, която ще издържи във времето и ще изглежда добре в продължение на много години напред. Издръжливостта е ключов фактор при закупуването на подова настилка. Това е така, тъй като качеството на пода може да повлияе както на стойността на вашия дом, така и на това колко комфртно ще е пространството ви. 

  • Плочките очевидно са едни от най-трайните подови настилки.

  • Ламинатът обаче също не изостава в това отношение.

  • Настилките от масивно дърво пък се отличават с превъзходна издръжливост. 


Естетика и стил

 

Разбира се, когато изпирате под за дома ви, искате такъв, който изглежда добре и отговаря на вашите собствени стилови усещания. Хубавото е, че настилките от плочки и ламинат се предлагат в богато разнообразие от цветове и размери. 

  • Плочките вече се предлагат във всевъзможен дизайн - от такъв, наподобяващ дърво до традиционен такъв. 

  • Ламинираните настилки пък ви дават възможността да изберете почти всякакъв вид и цвят дървена настилка.

Koгато избирате подова настилка, искате нещо, което ще изглежда страхотно и ще пасне на вашия декор. Много собственици избират донякъде неутрални продукти, които са универсални, тъй като цветовете на мебелите и стените търпят промени. Най-важното обаче е да намерите настилка, която с удоволствие ще гледате всеки ден.

Вижте още: Плочките в банята - как да ги превърнем в красив акцент?


Цена

 

Подовите настилки могат да варират значително по отношение на цена. Когато избирате такива, е добре да вземете под внимание живота на продукта, а именно след колко години ще се наложи да го смените. Поддръжката също е фактор, на който да обърнете внимание.

  • Каменните подове са може би най-скъпата опция, но пък за сметка на това са доста издръжливи.

  • Цените на настилките от плочки и ламинат обикновено започват разумно, но могат да бъдат увеличат цената си в зависимост от дизайна. 

  • Килимите са удобна и бюджетна опция, но често поддръжката им изисква повече усилия.

Изборът на подова настилка може да бъде труден. Как да го улесните? Лесно -  свържете се с професионалист в областта. В MaistorPlus ще откриете точно този, който отговаря на вашите изисквания. Нужно е единстваено да подадете заявка за проект. В отговор ще получите оферти от различни изпълнители, от които да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
11 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта