Съвети за почистване на килима вкъщи

Публикувано на 02/02/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 02/02/2023 | Видяно 2 111 пъти

Килимите са истинско удоволствие под краката и макар да придават прекрасен уют на стаята, със сигурност изискват по-сериозна поддръжка от твърдите подове. Инвестирането в прахосмукачка с най-висока производителност е чудесен начин да се справите с ежедневния прах и мръсотия, но за справяне с петна и наслоена мръсотия е необходимо по-дълбоко почистване. А и тя няма да премахне акарите, които могат да предизвикат алергични реакции като астма и екзема. Препоръчително е дълбоко почистване на килими два пъти годишно или по-често, ако имате домашни любимци или деца. Как да го направите сами? Четете в следващите редове.


Почистване с ютия

Попиването на петна на момента е най-ефективно решение, но когато не сте в състояние да действате незабавно, петната могат да останат завинаги на килима. Ютията може да бъде чудесен помощник при стари и засъхнали петна. Смесете оцет и вода (1:3) и напръскайте петното. Изчакайте 5 минути, след което поставете кърпа върху него. Поставете загрятата ютия върху кърпата с лек натиск за 10 секунди. Петното “магически” ще се премести върху кърпата. Можете да повторите процедурата, но почиствайте кърпата всеки път. Това е прост и ефективен начин да се сбогувате със старите петна в домашни условия.


Премахване на мазни петна със сода

Няма значение какъв тип мазнина е разлята върху вашия килим, содата за хляб или царевичното брашно са отлични абсорбиращи средства. Покрийте петното с слой сода или царевично брашно. Приложете лек натиск и втрийте праха във влакната. След 15 минути ще се появи суха кора, която лесно можете да премахнете. Почистете праха, нанесете препарат за миене на съдове и използвайте четка за зъби, за да го разнесете. Използвайте топла вода, за да почистите препарата. Оставете килима да изсъхне и се насладете на новия му вид.


Премахване на петна от кръв

Всички знаем, че засъхналата кръв трудно се премахва. Вашият килим обаче не е съсипан завинаги, ако това го споходи. Трикът с водороден пероксид може ефективно да ви отърве от тези грозни петна. В случай на пресни петна, използвайте хартиена кърпа, за да попиете. Ако кървавото петно е засъхнало, използвайте мек почистващ препарат, смесен с вода, за да го разредите. Следващата стъпка е да нанесете водороден пероксид върху оцветената зона. След това изтъркайте със стара четка за зъби, за да вкарате разтвора дълбоко във влакната на килима. Оставете го за няколко минути, за предпочитане около 10-15 минути. Ще видите как се образува пяна, което означава, че водородният пероксид действа магически. Вземете хартиена кърпа и попийте остатъците от пероксид и кръв.

Ако планирате цялостно почистване на вашия дом или имате нужда от специалист, свържете се с нашите майстори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта