Почистване на килими в дома – отлични идеи с домашни средства

Публикувано на 11/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 11/02/2020 | Видяно 9 142 пъти

Килимите в  21-ви век не са отживелица в дома и много хора ги имат на пода. Те имат способността да дадат уют и красота. На пазара в момента се предлага богата гама от тях, като те могат да бъдат от естествени и изкуствени материи. Но все пак килимът изисква доста грижи. Научете от статията цялата азбука за почистване на килимите, но преди това обърнете внимание на пода. Ако подът е твърде стар, то време е да го смените или ремонтирате с помощта на опитни майстори, регистрирани при нас.

Време е да научите няколко лесни трика за почистване на килимите!


Как да почистите килима в дома?

Има много начини да почистите килима със собствените си ръце с домашни средства. Те са без химикали, така че използването им е безопасно.

Ето правилата, за да запазите свежестта и яркостта на килимите:

  • Не използвайте твърда четка - само средно мека;
  • Търкайте само по посока на нишката;
  • Твърде горещата вода или голямо количество влага може да развали влакната, по-добре е да почиствате без вода;
  • Преди да използвате каквито и да е средства, проверете ефекта им върху малка незабележима зона, за да избегнете загубата на цвят и увреждане на тъканта;
  • Може да изперете килима и в перална машината, но само ако той има специален знак разрешено на етикета от производителя.
  • След нанасянето на какъвто и да е продукт за почистване на килима в стаята, внимателно отстранете остатъците, изплакнете и изсушете естествено без да ползвате прахосмукачка. Ако това не се направи, килимът ще стане лепкав, като маска и ще се замърси после много по-бързо.

Вижте още: Съветник за избор и чистене на килими (+цени)


Домашни препарати за мокро почистване на килими

Научете повече за домашните препарати за мокро почистване на килими:

  • Амонякът е перфектен за ръчно почистване – той ще направи килима свеж и ще запази яркостта на цветовете. Разредете 2 супени лъжици амоняк в литър студена вода, почистете мръсотията с парцал, напоен в сместа и изсушете на слънце.
  • За да запазите яркостта на светлите килими, смесете 2/3 чаша вода с 1 супена лъжица сода за хляб и същото количество прах за пране с 60 мл. оцет или лимонена киселина. Натрийте килима с гъба, потопен в сместа, подсушете с парцал или използвайте парна чистачка. Килимът ще стане направо като нов.

Вижте още: Наръчник за почистване на ламинат за отличен ефект.


Домашни препарати за сухо почистване на килими

Научете за тези домашни средства, които помагат за сухо почистване на килимите с максимален ефект и минимум средства.

  • За да се премахнат неприятните миризми и освежи цвета на килима, помага сода за хляб, която винаги е в кухнята. Тя ще свърши чудесна работа за жълти стотинки.
  • Разпръснете 5-6 супени лъжици сода върху замърсената повърхност. След половин час отстранете всичко с прахосмукачка. Особено добър е този метод за бял килим - той ще бъде идеално чист.
  • Содата за хляб е подходящ препарат за почистване без измиване на естествени или синтетични покрития, също и премахва неприятната миризма.
  • Фина сол - старо доказано почистващо средство. Поръсете килима със солта, леко разтрийте, след 5-10 минути, минете с влажна метла или с прахосмукачка. Също така за целта може да използвате дървени стърготини, трици, грис.


Отстраняване на петна по килима – ето някои тънкости

За да отстраните петната по  повърхността на килима, може да ползвате интересни и разнообразни средства, които ги има налични във всеки дом.

  • Тук много помага обикновената пяна за бръснене, но първо третирайте петната със сода за хляб, брашно или талк, оставете за 6 часа и после отстранете. Едва след това натъркайте петната с пяна за бръснене. Оставете за 5-10 минути. По този начин може да отстраните замърсявания от масло, грес, мазут, боя за обувки.
  • Восъчните петна от свещ по килимите могат да бъдат отстранени с лед. Завийте леда с полиетилен, притиснете го до петното и премахнете восъка - не е необходимо да мокрите килима.
  • Друг начин за премахване на восък от свещ е използването на гореща ютия. Сложете суха кърпа над восъчните петна и започнете да гладите. Парафинът ще се стопи и попие в кърпата. Някои хора ползват за целта хартия.


Добро подово покритие и красиви килими в дома

Трябва да отбележим, че в доста съвременни апартаменти се използват сравнително малки килими, които са в различни геометрични форми - те са специфични акценти в интериора.

  • Всеки килим в дома трябва да бъде положен на гладко, добре поддържано подово покритие. Така той ще запази своята цялост и няма да бъде подложен на механични повреди.
  • Килимът е перфектен завършек към всеки под, покрит в плочки, ламинат или паркет. Той предоставя допълнителна изолация и запазва топлината.

Качествено направеният под е важен за всяко жилище, защото осигурява добро покритие. Той лесно се поддържа и почиства. И може да положите на него чудесни килими, които интериорно дават допълнителен акцент в помещението. Ако вашата подова настилка се нужда от смяна, то по всяко време може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Още сега имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте и мнения на предишни клиенти и вземете най-правилното за вас решение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта