Как да предпазим и защитим дървените повърхности навън с масла и импрегнанти за дърво Tikkurila?

Публикувано на 01/07/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 877 пъти

Как да се погрижим за дървото навън?

Tikkurila предпазва и защитава дървените повърхности повече от 150 години. Екип от професионалисти знае какво е необходимо за поддръжката на естествените повърхности, които са важна част от нашето ежедневие. Valtti продуктите предпазват дървото от напукване и лющене. Те отблъскват влагата и създават изключително издръжливи покрития благодарение на дълбокото импрегниране и способността да се свързват с основата. Те имат и повишена устойчивост на надраскване и абразия.


Градинска архитектура - дървени перголи, градински мебели, саксии …

Градината все по-често се превръща в допълнителна стая от ежедневието, зона за забавление и социална среда. Подредбата започва да наподобява интериорните стаи, като  например всекидневна и трапезария. И това до голяма степен се дължи на дървени елементи като перголи, беседки, мебели, саксии, огради, пасарелки, мостчета, които изцяло променят природата на градината. Те добавят топлина и нещо повече - пасват както на традиционната, така и на модерната архитектура.

Всичко това се съчетава добре с растенията и придава на зелените пространства уютен вид. Дървото, като естествена суровина, също ни дава усещане за близост до природата. Не трябва обаче да забравяме за ефективната му защита и редовна поддръжка. Импрегнирането е обработка, която разкрасява и в същото време защитава дървените повърхности.

Декинг: Tikkurila Valtti Plus Oil МАСЛО ЗА ДЕКИНГ НА ВОДНА ОСНОВА, цвят Tuohi 5062

Мебели: Tikkurila Valtti Wood Oil  МАСЛО ЗА ДЕКИНГ И ГРАДИНСКА МЕБЕЛ, цвят Pihka 5051

Конструкция с по-тъмен цвят: Tikkurila Valtti Color МАСЛО ЗА ДЪРВЕНИ ФАСАДИ, цвят Tatti 5071

Конструкция с по-светъл цвят: Tikkurila Valtti Color МАСЛО ЗА ДЪРВЕНИ ФАСАДИ цвят Vasa 5080


Система за фасади, огради, съчици и други вертикални повърхности

Импрегнирането с водоразредимия Tikkurila Valtti Plus Color  ще бъде идеално за защита и декорация на дървени фасади, което ефективно удължава живота на естествените повърхности.

Tikkurila Valtti Plus Color прониква дълбоко в дървото, като внимателно го предпазва от влага и UV лъчи. Има естествен, матов ефект и видимо ясно подчертава дървесната структура. Импрегнантът се предлага в широка гама полупрозрачни цветове в тонираща система Tikkurila.

Някои от съставките в рецептата за Tikkurila Valtti Plus Color са заменени със съставки от растителен произход, благодарение на което формулата за импрегниране е още по-щадяща здравето и околната среда. Може да се използва върху сурови и необработени повърхности или предварително импрегнирано дърво.

За любителите на традиционните продукти на база разтворители, със същата ефикасност и устойчивост на атмосферни влияния, може да се използва импрегнант Valtti Color.

Valtti Color е импрегниращ байц за дърво на маслена основа, съдържащ разтворител, който се абсорбира в дървото и образува матов полупрозрачен филм. Предпазва дървото от атмосферни влияния, като забавя въздействието на влагата и слънчевата светлина.

Стени: Tikkurila Valtti Plus Color, цвят Tatti 5071

Мебели: Tikkurila Valtti Plus Color, цвят Pihka 5051


Добри практики и съвети!

Стени: Tikkurila Valtti Color, цвят Piki 5089

За да се гарантира по-дълготрайна защитата, както и по-нисък разход, и при двата импрегнанта се препоръчва подготовка на новата и суровата дървесина с нанасяне на един слой Valtti Primer. Това е безцветен консервант за дърво на маслена основа. Лесно попива в дървото и прави необработеното дърво водоотблъскващо. Маслата осигуряват дълъг живот на дървото и дълготрайна защита срещу широк спектър от организми - мухъл, гъбички и сини петна, унищожаващи дървото.

При изграждането на дървени конструкции, покриви, стени и др., винаги работете със сух дървен материал. Съхранявайте го правилно преди работа, като го подреждате така, че въздухът да може да циркулира между всеки елемент.

Консервирайте елементите възможно най-скоро, за да избегнете заразяване на дървото с микроорганизми. Нанесете цветен импрегнант, за да избегнете посивяване на дървесината и вреди от UV лъчите на слънцето. Колкото по-тъмен е цветът на импрегнанта, толкова повече е защитено дървото от UV лъчите.


Тераси!

Декинг:Tikkurila Valtti Plus Wood Oil, цвят 5153.

Мебели: Tikkurila Valtti wood oil байц лак, цвят 5149.

Пейка: Tikkurila Valtti Wood Oil, цвят 5077

Декингът и градинската мебел изискват правилна и редовна грижа. Най-добре е да ги защитите с масло за дърво. Благодарение на тази обработка те ще получат естествен вид и трайна защита. Не забравяйте, че маслата могат да се използват само върху повърхности от необработено или предварително обработено с масло дърво.

Tikkurila Valtti Plus Wood Oil и Valtti Wood Оil подчертават естествената текстура на дървото. Те го предпазват от влага и замърсяване и намаляват напукването на повърхността. Тъй като са щадящи здравето и околната среда, имат слаба миризма по време и след боядисване. Съхнат бързо, така че времето за работа също се съкращава и можем да се насладим на крайния ефект по-бързо. Разликата между двата продукта е в основата, като Valtti Pluse Wood Oil е нова технология и е водоразредим,  изключително щадящ природата, а Valtti Wood Oil е традиционно масло, съдържащо разтворители и восък, отблъскващ водата.

Тези продукти спомагат за запазването на естетиката на дървените елементи около къщата, запазвайки тяхната кадифена, приятна структура и естествена окраска, което прави всеки дървен предмет уникален. Широката гама от цветове на масла позволява творческа комбинация. Не е нужно да се ограничаваме до използването на един цвят. Интересен ефект може да се получи чрез комбиниране, например, на бяло със сиво или кафяво с черно.


Добри практики и съвети:

Препоръчително е повърхности като декинг, парапети, мебели, саксии, третирани с масла и подложени на натоварване, трафик и триене, да се омасляват поне веднъж годишно. Ако натоварването е много високо, нанасянето на масло да става 2 пъти в годината. Редовната поддръжка ще предпази дървесината от износване.

Почиствайте възможно най-бързо агресивни замърсители като вино, мляко, мазнини и др.  

Маслата на Tikkurila Valtti могат да се използват за всякакъв вид дървесина - както лиственица, така и екзотичена дървесина, но трябва имате предвид, че крайният нюанс зависи от вида на дървесината.

Маслата Tikkurila Valtti се предлагат безцветни, или с възможност за тониране в системата за тониране на Tikkurila.

Tikkurila препоръчва винаги да прочетете информационния лист на всеки продукт преди за започнете работа и да следвате инструкциите за подготовка преди нанасяне на продуктите. За най-добри резултати се съобразете с прогнозата за времето и така крайният резултат, а и самият процес, ще ви създадат приятни емоции и спомени!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта

Мосю Бриколаж съвети за дома и градината