Трендове и идеи за обзавеждане през 2021

Публикувано на 31/05/2021 от Виктория Маринова | Последна редакция на 31/05/2021 | Видяно 1 287 пъти

Съвременните идеи за обзавеждане са в посока максимално доближаване до природата, осигуряване на комфорт и удобна среда за живот. Живущите по градовете вече се насочват към крайградския живот, където близостта до естествената среда е по-голяма, така че и трендовете са насочени в тази посока. Нека видим кои са те, какви цветове ще са актуални за хола, за спалнята, за банята, според Vivre.

Какви са актуалните трендове в обзавеждането през 2021-ва година?

Ако преди пандемията в идеите за обзавеждането предимно се наблягаше на изкуствените материали, то след нея нещата се обърнаха и вече близостта и хармонията с природата са повече от наложителни. Това се отнася както за мебелите, така и за цветовете и използваните стилове. До сега живеехме в малки и тесни жилища, но вече се нуждаем от повече въздух, пространство и дистанция. Ето защо, акцентът ще бъде към по-широките и просторни помещения, използване на естествени материали при обзавеждането и стремежите за постигане на хармония и спокойствие.

Вече в проектите по интериорен дизайн ще се налагат идеите за домашно работно пространство, за дистанционна работа (Home Office), както и допълнителни дизайнерски решения, правещи продължителния престой вкъщи по-приятен. Домашната фитнес зала ще се превърне в нещо обичайно, така че всеки член от семейството да я използва за спортуване и раздвижване, при продължителен домашен престой.

Тоест, накратко, може да се каже, че акцентите в идеите за обзавеждане ще са насочени към създаване на максимален комфорт, пълна близост до природата, максимална пространственост и употреба предимно на естествени материали.


Идеи за обзавеждане на отделните помещения

Най-основните помещения в дома са холът, спалнята и банята. Ето няколко идеи при обзавеждане:

  • За хол - като цяло това е най-голямото помещение в дома и най-голяма част от времето си, членовете на семейството прекарват именно в него. Тук присъстват атрибути, като диван, масичка за кафе, секция за телевизор, стерео уредба и няколко фотьойла. За постигането на максимален комфорт, редно е да използвате обзавеждане от естествени материали. За допълване на обстановката, поставете няколко картини на стената;
  • За спалня - спалнята е мястото за отдих и почивка. Тя трябва да бъде семпла и леко притъмнена, така че да е подходяща за отпускане, дори и през деня. Ето защо, за постигане на повишен стил, комфорт и актуалност с тренда за годината, трябва да се направи комбинация от цветове и умело съчетание на различни текстури;
  • За баня - санитарното помещение трябва да е уютно, топло и предразполагащо към отпускане и релакс. То ще бъде в топли цветове, а мебелировката му ще е от естествено дърво, допринасящо за постигане на желаната атмосфера. Не забравяйте голямата роля и на отделните малки аксесоари, като кошчето за боклук, кошът за пране, огледалото, постелката. Те трябва да са органични допълнения, придаващи усещането за хармония и стил в интериора.

Кои ще са най-предпочитаните стилове през настоящата година?

Както споменахме, през 2021-ва година, основен акцент в идеите за обзавеждане ще е връщането към естественото, природното и натуралното. Именно поради това, голямо предпочитание ще се отдава на стиловете, най-близки до тази концепция: индустриален стил и винтидж стил. Да, колкото и странно да звучи, индустриалният стил се връща на мода и той отлично ще се съчетава с винтидж стила, който налага употребата на изтъркани и протрити мебели, напомнящи старинните мебели от 80-те години. Актуални при него са стените без мазилка и тухлената декорация.

За разлика от индустриалния стил, който по-скоро създава усещането за изоставена фабрика, винтидж съчетава в себе си идеята за уюта, топлината и комфорта на миналото. Когато обаче се направи комбинация между двете, с преобладаване на едното или другото, могат да се постигнат много красиви, актуални и стилни интериорни проекти, с които да навлезем в новата реалност.

Кои ще са най-използваните цветове?

Цветовата гама е част от създаването на приятната и желана обстановка в дома, така че тя в никакъв случай не е за пренебрегване. Когато се подбира цветовата палитра при проектите за обзавеждане през 2021г., водеща ще бъде идеята за постигане на усещане за лекота. При проектирането на интериорния дизайн, под внимание трябва да се вземат не само стиловите трендове, но и цветовата палитра, с която ще бъдат съчетани.

Ето защо, през 2021 година, в идеите за обзавеждане ще преобладават комбинациите от бяло, сиво и графит. От друга страна, много често ще се използват ярките акценти на нежното розово и небесното синьо. За да се постигне максимална топлина в цветовите тонове, трябва да бъдат пастелни и плавно преливащи се. Много често ще срещаме и цветове от природата, като светло или тъмно зелено, мента, както и приглушеното синьо-сиво съчетание.

Освен цветните стени, в бъдеще особено предпочитани ще станат тапетите с имитация на дърво, мрамор или друг вид камък. Това са акценти от естествената природа и все повече ще започнат да навлизат масово на пазара и в домовете ни.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта