Идеи за обзавеждане на отделните помещения

Последна редакция на 30/01/2023 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 235 пъти

Най-основните помещения в дома са холът, спалнята и банята. Ето няколко идеи при обзавеждане:

  • За хол - като цяло това е най-голямото помещение в дома и най-голяма част от времето си, членовете на семейството прекарват именно в него. Тук присъстват атрибути, като диван, масичка за кафе, секция за телевизор, стерео уредба и няколко фотьойла. За постигането на максимален комфорт, редно е да използвате обзавеждане от естествени материали. За допълване на обстановката, поставете няколко картини на стената;
  • За спалня - спалнята е мястото за отдих и почивка. Тя трябва да бъде семпла и леко притъмнена, така че да е подходяща за отпускане, дори и през деня. Ето защо, за постигане на повишен стил, комфорт и актуалност с тренда за годината, трябва да се направи комбинация от цветове и умело съчетание на различни текстури;
  • За баня - санитарното помещение трябва да е уютно, топло и предразполагащо към отпускане и релакс. То ще бъде в топли цветове, а мебелировката му ще е от естествено дърво, допринасящо за постигане на желаната атмосфера. Не забравяйте голямата роля и на отделните малки аксесоари, като кошчето за боклук, кошът за пране, огледалото, постелката. Те трябва да са органични допълнения, придаващи усещането за хармония и стил в интериора.

Кои ще са най-предпочитаните стилове през настоящата година?

Както споменахме, през 2021-ва година, основен акцент в идеите за обзавеждане ще е връщането към естественото, природното и натуралното. Именно поради това, голямо предпочитание ще се отдава на стиловете, най-близки до тази концепция: индустриален стил и винтидж стил. Да, колкото и странно да звучи, индустриалният стил се връща на мода и той отлично ще се съчетава с винтидж стила, който налага употребата на изтъркани и протрити мебели, напомнящи старинните мебели от 80-те години. Актуални при него са стените без мазилка и тухлената декорация.

За разлика от индустриалния стил, който по-скоро създава усещането за изоставена фабрика, винтидж съчетава в себе си идеята за уюта, топлината и комфорта на миналото. Когато обаче се направи комбинация между двете, с преобладаване на едното или другото, могат да се постигнат много красиви, актуални и стилни интериорни проекти, с които да навлезем в новата реалност.

Кои ще са най-използваните цветове?

Цветовата гама е част от създаването на приятната и желана обстановка в дома, така че тя в никакъв случай не е за пренебрегване. Когато се подбира цветовата палитра при проектите за обзавеждане през 2021г., водеща ще бъде идеята за постигане на усещане за лекота. При проектирането на интериорния дизайн, под внимание трябва да се вземат не само стиловите трендове, но и цветовата палитра, с която ще бъдат съчетани.

Ето защо, през 2021 година, в идеите за обзавеждане ще преобладават комбинациите от бяло, сиво и графит. От друга страна, много често ще се използват ярките акценти на нежното розово и небесното синьо. За да се постигне максимална топлина в цветовите тонове, трябва да бъдат пастелни и плавно преливащи се. Много често ще срещаме и цветове от природата, като светло или тъмно зелено, мента, както и приглушеното синьо-сиво съчетание.

Освен цветните стени, в бъдеще особено предпочитани ще станат тапетите с имитация на дърво, мрамор или друг вид камък. Това са акценти от естествената природа и все повече ще започнат да навлизат масово на пазара и в домовете ни.

Свързано:

Трендове и идеи за обзавеждане през 2021