Как да изберем най-добрия бойлер, когато енергийната ефективност е ключов приоритет в дома?

Публикувано на 08/01/2019 от Реклама | Последна редакция на 01/07/2022 | Видяно 9 407 пъти

В днешни дни все по-често обсъждана става темата за настъпващите климатични промени и цялостния отпечатък, който човечеството оставя върху планетата. Възможността да подхождаме с внимание към решенията, които правим в ежедневието си, вече не е въпрос на избор, а необходимост. Една от първите стъпки, които можем да предприемем в посока по-добро бъдеще и по-екологичен начин на  живот, е постигането на максимална енергийна ефективност в домакинството. По този начин ще бъдем полезни както на околната среда, така и на себе си. В 21-ви век изборът от възможности става все по-голям, необходимо е само да разполагаме с правилната информация в ръцете си и да знаем как да я използваме. В следващите редове ще ви запознаем с насоките за избор на електрически бойлер, споделени от компанията, водещ производител на подобен род уреди за домакинствата - TESY.


Две групи бойлери - как да изберем?

Важно е да знаете, че бойлерите се делят на две основни групи, спрямо методa им на работа и нивото на енергийна ефективност, което постигат. Необходимо е да сте запознати с тези групи, за да знаете какво да търсите, когато дойде моментът да изберете бойлер за своя дом:

  • Група 1 - в нея влизат конвенционалните електрически бойлери, при които водата се загрява директно от електрически нагревател.
  • Група 2 - е групата на бойлерите с индиректно загряване. За тях е характерно, че са изградени със специални съдове (вградена серпентина, водна риза или буферни съдове), в които се съхранява загрятата от външен източник (напр. печка) вода. Те притежават електрически нагревател, който обаче се явява помощен и влиза в употреба при необходимост от допълнително загряване.


Енергийни класове, спрямо ефективността на работата

Използването на електрически бойлер за осигуряване на топла вода в дома често идва с високо енергопотребление, а от там - и високи сметки за електричество в края на месеца. Основният метод за намаляване на сметките за електроенергия е изборът на по-ефективни уреди за домакинството. При избора на електрически бойлер или бойлер с индиректно загряване, на помощ идват промените в европейския регламент за задължително означаване на енергийната ефективност на бойлерите със специално пригоден за целта етикет. Този етикет категоризира бойлерите в енергийни класове от “A” до “F”, като “А” е категорията с най-висока ефективност, а "F" съответно - тази с най-ниска. Методите за категоризиране се разработват в специализирана лаборатория и са еднакви за всички производители, което идва допълнително в помощ, като ни дава възможност за съпоставяне на параметрите при избор на подходящ уред.

При етикирането важна роля играят групата, в която попада бойлерът, както и неговият обем, ето защо най-високият клас не е непременно А+++. Класовете се определят, както следва:

  • Електрически бойлери с обем
    • до 36 л - клас A
    • от 37 до 100 л - клас B
    • от 101 до 150 л - клас C
  • При бойлерите с индиректно загряване от 60 до 150 л най-високият енергиен клас е А+.


Други специализирани параметри за ефективност

За още по-голямо улеснение на потребителите е предвидена допълнителна информация за бойлерите, която може да бъде намерена върху енергийния етикет и продуктовия фиш на уреда. Тя съдържа следните параметри:

  • Годишна консумация на електроенергия (AEC - Annual electricity consumption) в kWh. Целта на този параметър е да предостави информация за годишната консумация на електроенергия, която вашият уред генерира. Когато става дума за бойлери, в този параметър са включени и топлинните загуби на продукта. Данните, посочени на етикета, са измерени в лабораторни условия и са само индикативни. Индивидуалната консумация на всеки потребител зависи от съответните навици на използване на бойлера.
  • Обявен товаров профил – Профил на източване (Declared Load Profile) - параметър, използван за означаване на количеството топла вода, което всеки уред може да предостави. За електрические бойлери се отбелязва с латински букви от XS до XL. 
  • Фиксирана от производителя температура за икономичен и комфортен режим на работа (T out of the box) и максимална температура, на която може да бъде настроен термостата на електрическия бойлер (Tmax). При някои електрически бойлери най-ефективна работа се постига при настройка за работа на по-ниска от максимално възможната температура.
  • Количество топла (смесена) вода при 40 градуса - V40 [L]. Количеството топла вода зависи от нетния обем на водосъдържателя, но също така и от това колко бързо се смесват входящата (студена) вода с наличната в бойлера гореща такава. Функцията PISTON ефект на бойлерите на TESY контролира пропускането на студена вода, което не позволява тя да бъде смесена прекалено бързо с топлата, като по този начин осигурява повече топла вода и комфорт за потребителя.
  • Статични загуби от изолация за 24 часа - S (W) - важи за бойлерите с индиректно загряване (бойлери със серпентина) и показва загубите на енергия през изолацията на уреда за 24 часа.
  • Фактически обем на водосъдържателя [L] - параметър, посочващ точният обем вода, който бойлерът съхранява. Среща се върху енергийните етикети на бойлерите с индиректно загряване.


Иновативните технологии идват на помощ

Ако вече сте предвидили съобразяването на всички предоставени от компаниите параметри, които притежават бойлерите, то е време да помислите и към какъв тип бойлери да се насочите първоначално. TESY предлага разнообразие от продукти, които могат да отговорят на различни очаквания на потребителите.

  • Изберете смарт бойлер Modeco Cloud, за да управлявате работата на уреда си от разстояние. Той разполага със специално разработена технология за високоефективна изолация INSUTECH, както и с характерната за всички бойлери на TESY, патентована конструкция на струйника, който създава т.нар. PISTON Effect и управлява смесването на топлата и студената вода. Благодарение на тази патентована конструкция и PISTON ефекта, домакинството ви може да разчита на до 15% повече топла вода!
  • Modeco Ceramic Class B с механично управление пък представлява бойлер от най-висок енергиен клас, предоставен на достъпна цена, за семейства с по-нисък бюджет, които не искат да правят компромис с качеството.
  • Бойлерите от серията BiLight са разработени в съответствие с най-високите европейски стандарти, като притежават редица технологични предимства, които ги превръщат в едни от най-предпочитаните от потребителите в страната.
  • TESY предлага още малолитражни бойлери, подходящи за компактни помещения като кухненския бокс например.
  • Друга серия продукти, която със сигурност ще привлече вниманието ви, са бойлерите от серията Anticalc, разработени специално за нуждите на домакинства, локализирани в региони с твърда, агресивна и силно минерализирана вода.

TESY провежда множество лабораторни тестове на своите уреди, етикирайки всеки от тях с пълния набор от информация, необходима на купувачите при избора качествен уред за дома. Лабораторията за тестове и изследвания е ангажирана с провеждане на тестове свързани със стандартите за безопасност, енергийна ефективност, характеристики, надеждност на уреди и техните компоненти, анализ на материали и компоненти. В задълженията се включват и проследяване на промените в европейското и местното законодателство, свързани с уредите, които произвеждаме, промените в европейските и световни стандарти.

Оттук можете да се запознаете с подробна информация за всеки от уредите на TESY. Сравнете техните параметри и характеристики, а след това вземете информирано решение, избирайки уред, който ще ви помогне да намалите сметките си и да постигнете по-високо качество на живот, с внимание и грижа към природата!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта