Как да подобрите отопление през зимата?

Публикувано на 11/12/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/12/2020 | Видяно 2 188 пъти

Студеното време трайно се настани в ширините на страната ни. И въпреки че тази година зимата дойде сравнително късно и съвсем до скоро се радвахме на листа по дърветата, то няма как да не мислим и за отоплението. А то ще бъде основният ни ангажимент и през следващите поне 3 месеца.

Най-големият разход през зимата е именно отоплението, без значение дали е на електричество, газ или пелети. Във всеки случай да поддържаме приятни градуси в дома се отразява най-съществено върху семейния бюджет. Има ли какво да направим, за да намалим този разход и едновременно с това да ни бъде топло и уютно? Отговорът е „Да“. И тук сме ви приготвили няколко съвета, които ако приложите със сигурност ще имате положителен резултат. В случай че обаче имате нужда от професионален съвет или съдействие за смяна на отоплителната система, то по всяко време може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани в нашия сайт.


1. Използвайте щори или плътни завеси за прозорците

Щорите са чудесна алтернатива за безмилостното лятно слънце, но и за зимните студени пориви. Тяхна удачна алтернатива са плътни завеси.

  • И щорите, и завесите ще успеят да осигурят една идея по-голяма изолация на прозорците.
  • Хубаво е през светлите часове на деня, когато има слънце, да оставите помещението максимално осветено.
  • Пускайте щорите в късния следобед. Така ще имате изолационен слой на прозорците, които по принцип имат способността да изстудяват много бързо стаите.
  • Разбира се, този метод трябва да се комбинира с друго средство на отопление. Няма как да разчитате само на него.

Вижте още: 4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата


2. Спрете да отоплявате стаи, които не използвате

Ако имате стая, която в момента не обитавате, най-добре спрете и да я отоплявате. Най-често това са стаи за гости, килери, дрешници и др. В тях не е необходимо да бъде повече от 15 градуса. Затова най-добре намалете градусите, които отоплителната ви система да поддържа в тези помещения.

  • Някои специалисти в областта съветват изцяло да се намалят градусите в стаите не само, когато те не се обитават, но и когато не сме у дома. И в това има известна логика. Проведени експерименти в тази област в Америка, сочат че това води до намаляване на сметките с цели 15%.
  • Друг обаче е въпросът и колко сте зиморничави. Все пак, ако обичате да ви е много топло и предпочитате вкъщи да сте по-леко облечени, то вероятно алтернативата с регулиране на температурата няма да бъде удачен вариант.


3. Внимавайте в вентилационните системи

Тук става въпрос за всички онези уреди, които по принцип са чудесни и осигуряват добра вентилация на дома. През лятото те вършат чудесна работа, но през зимата точно те може да са едни малки скрити крадци н топлина. И колкото и да не е за вярване, дори и по-мощните абсорбаторите могат да идеално да влязат в тази роля.

  • След проведено проучване, експерти са стигнали до заключението, че само за час включване на всички вентилационни уреди в една къща, могат да изкарат цялата топлина навън.

И какво е решението? Използвайте тези уреди само при необходимост. Включете абсорбатора, само когато готвите наистина ароматна храна. Пуснете вентилацията в банята, когато се къпете. Правете икономии, които да не крадат от топлината в дома ви.


4. Поддържайте добри нива на влажност в дома

Зимният въздух много често води до изсушаване. Както кожата ни има нужда от хидратация през студените месеци, така и в дома ни трябва да поддържаме добри нива на влажност.

  • Ако успеете да повишите влажността в дома ви, много бързо ще усетите разлика в поддържане на топлината.
  • Климатиците от своя страна пък допълнително водят до изсушаване на помещенията. Ако това е вашият метод на отопление, то най-добре да помислите и за добър овлажнител на въздуха.
  • Повишаването на влажността в дома също ще допринесе и за намаляване на податливостта срещу настинки, които през зимата са почти неизбежни.
  • Най-лесният начин да направите това е да поставите няколко естествени растения в стаите. Те имат способността да поддържат стабилни нива на влажност.
  • Един сигурен показател, че влажността в стаите е на високо ниво е появата на конденз по прозорците. Ако имате налични петна от вода, то със сигурност влагата е в повече и трябва да помислите как да я предотвратите. Редовно проветряване ще ви бъде от полза в този случай.


5. Подредете мебелите в стаята така, че да не пречат на циркулацията на въздуха

Със сигурност не е добра идея пред радиатора да имате диван или фотьойл. Това обезателно ще наруши правилната циркулация на топлина и ще натовари крайните ви сметки. Ако се налага, направете промени още сега. Преместете всички мебели така, че пространството да може да „диша“. Не създавайте бариери, които да пречат на достигането на нормални температури в дома ви.

Един добър трик за допълнително осигуряване на топлина в домове с радиатори е използването на алуминиево фолио. Сложете го по дължина на целия радиатор от страната на стената. По този начин ще се отразява топлината и по-голямо количество ще остава в стаята.

Всеки от нас се сблъсква с високи сметки за отопление през студените месеци. Но винаги може да направите няколко малки стъпки, които ще доведат до сигурни резултати. Колкото и да не ви се вярва, тези малки трикове със сигурност ще се отразят положително на бюджета ви. И все пак, ако имате нужда от обновяване или смяна на отоплителната система, винаги може да се свържете със специалистите, регистрирани при нас. По всяко време имат възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта