Бюджетни методи за бърза изолация на прозорците

Публикувано на 28/11/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 15 748 пъти

Въздухът навън вече щипе по лицето, а облаците по небето са неговата постоянна премяна. Почти навсякъде вече натрупа пухкав снежец и ние неминуемо трябва да сме подготвени за още по-значително падане на температурите. Какво да правим, ако вкъщи имаме стара дограма, която пропуска студен поток въздух в жилището, а не разполагаме нито с време, нито със средства за незабавна подмяна? Следващите редове ще предложат решение именно за този проблем, а доверените специалисти по отопление са близо до вас и очакват вашите проекти, ако решите, че не можете да се справите сами.


Ленти за уплътнение - какво трябва да знаете?

Лентите за уплътнение на прозорци могат да бъдат чудесно решение за стара и раздута дървена дограма. Те притежават добри изолационни качества и са сравнително издръжливи на атмосферни влияния като влага и ниски температури. Ето какво трябва да направите, ако решите да уплътните прозорците си с дунапренени ленти:

  • Измерете внимателно прозорците и купете дунапренена лента със съответната дължина.
  • Следва да проверите повърхността на дограмата за неравности. Ако забележите такива, използвайте фина шкурка, за да ги загладите колкото е възможно повече.
  • Почистете прахта и замърсяванията с кърпа, навлажнена в разтвор от вода с малко оцет. Оставете дограмата да изсъхне за едно денонощие. Тази процедура предотвратява бързото разлепване на уплътнителните ленти.
  • Нарежете парчета ленти, спрямо дължините и широчините на прозорците.
  • Внимателно отлепете предпазната хартия от самозалепващата повърхност на лентата и с притискане започнете да я полагате върху повърхността на дограмата, точно между крилото на прозореца и касата на дограмата, върху самата каса. Тя трябва да прилегне перфектно, така че да не пречи на свободното отваряне и затваряне на прозорците.
  • Важно е да предвидите полагането на изолация на всички ръбове (вътрешни и външни), за по-високи ефективни резултати.

Виж още: Как да подготвите дома си за студените месеци?


Силикон за уплътнение и на най-малките отвори

Силиконът е чудесен начин за уплътнение дори на най-малките дупчици около прозорците и вратите. Той обаче не е подходящ за уплътнение между врата и рамка (пространството при затваряне), затова е хубаво да бъде комбиниран с дунапренени ленти. Необходимо е качествено изпълнение на работата, за да се радвате на дълготрайни резултати:

  • Снабдете се с подходящ за целта силикон - трябва ви такъв, който да издържа на високи и ниски температури и всякакви атмосферни влияния. Важно е силиконът да не се нарушава от грес, лубриканти, течности против замръзване и други масла и химически субстанции.
  • Изберете подходящ цвят - универсалното решение е прозрачен силикон, но има и други цветове като черно, червено, бяло. Имайте предвид, че при тъмни повърхности прозрачният силикон понякога изглежда бял, така че е хубаво да съобразите и избора на по-подходящ цвят.
  • Подгответе повърхността, като почистите старателно с влажна кърпа.
  • Запълнете внимателно дупчиците и неравностите в дограмата със силикон, като почистите излишното количество с шпатула.
  • Оставете да изсъхне добре до пълно втвърдяване.


Изолация и защита на прозорците с аерофолио

Аерофолиото набира все по-голяма популярност в днешни дни, благодарение на високите си изолационни качества и лесно поставяне. Въздушните балончета не позволяват на студа да проникне към прозореца и да го охлади, а оттам да бъде охладено и помещението вкъщи. Много видове аерофолио вече се изработват и с допълнителна UV защита, което ги прави още по-желан материал за употреба и в домашни условия. За поставянето на аерофолио на прозореца ви е необходимо да се снабдите единствено с тиксо и ножица. Прилепете фолиото плътно по краищата на прозореца и облепете с подходящо за целта тиксо. Добра работа за слепване може да свърши и топлото лепило.

Виж още: Електрически радиатор или духалка – какво да изберем като спешна мярка срещу студа


Плътни термо завеси - красиво и практично решение

Термо завесите могат да се превърнат в страхотна модерна придобивка за всеки съвременен дом. Те са подходящи както за малки, така и за големи жилища, за детски стаи, спални помещения и дневни. Представляват добър бюджетен изолатор за домове с много стара и износена дограма, но ще подобрят изолационните качества и на ново поставената такава. Можете да изберете сред разнообразие от десени и цветове. Изработени са от жакард, полар или най-често комбинация от двете, като от едната страна жакардът играе роля на изолатор, а от другата страна поларът задържа топлината. Ако никое от тези решения не ви се струва подходящо и не смятате, че ще реши проблема с нахлуващия в дома студ, то най-вероятно е време да подмените дограмата у дома. Заявете своя проект и в кратък срок ще получите оферти от водещи компании. Разгледайте предложенията и оценките от техни предишни клиенти, а след това сами изберете с кого да работите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта