Как да подготвите дома си за студените месеци?

Публикувано на 19/09/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 20/11/2018 | Видяно 2 126 пъти

Настъпи ли септември, студът тихичко започва да тропа на вратата. Макар и пъстрите есенни дървета да ни радват, а последните слънчеви лъчи все още да създават лятна илюзия, скоро ще усетим докосването на настъпващата зима. Разбира се, всеки сезон притежава своя чар. Ако посрещнете студа и дъждовете подготвени, ще имате времето и енергията да се наслаждавате на домашния уют, докато навън се сипе проливен дъжд, а вие сте сгушени в топлото одеяло. За целта е необходимо да предприемете няколко лесни стъпки, които днес сме подбрали за вас в компактна статия. Ако не смятате, че можете да се справите сами, нашите майстори с радост биха ви помогнали при необходимост от по-сериозни ремонтни дейности.


Време за ремонт

Разгарът на лятото е време за море, планина и почивка. Горещините ви изморяват, дори когато не правите нищо съществено. Затова и най-подходящото време за ремонт е именно периодът септември-ноември. Вече не е толкова топло, но и вледеняващите ветрове и дъждове още не са пристигнали. Сега е моментът да боядисате стените си, защото със сигурност ще хванете слънчеви дни, в които на спокойствие да можете да оставите прозорците отворени, без да се притеснявате от климатичните условия. Преди лошото време да е дошло, е препоръчително и да сте изолирали дома си. Дали ще санирате, ще се спрете на вътрешна изолация, или просто ще потърсите и запълните пукнатините и дупките в стените около кабели, врати и прозорци - преценете спрямо приоритетите за вашия дом. Важното е, когато времето се развали, вие да сте на топло в дома си. Лесен начин да откриете дупки и пукнатини вкъщи е като запалите ароматизирана пръчка във ветровит ден, на затворени прозорци, и проследите накъде отива димът. Ако живеете в къща, добра идея е и да почистите улуците, преди да е дошло време да влязат в употреба. Ако са запушени, това би могло да нанесе щети на циментовата замазка, покрива и други външни елементи на къщата ви. 


Подсигурете изрядно работещи източници на топлина

Нищо не създава по-голям уют от пламтящата печка или камина. Но те често причиняват и големи главоболия. Ако коминът и кюнците ви не са почистени прецизно, домът ви лесно може да се превърне в поле на димни атаки. Предполагаемият ви източник на топлина ще ви носи по-скоро студ, защото постоянно ще ви се налага да разтваряте врати и прозорци, за да се спасите от пушека. Погрижете се за изрядното състояние на отоплителните средства, за да си спестите тези неудобства. Почистете комините и отводите на дим прецизно. Ако сте на конвектор, климатик или друг отоплителен електроуред - уверете се, че тръбите, отворите и филтрите са чисти и работя добре. А след това извадете и топлите си дрехи, одеяла и юргани. Те са стояли дълги месеци в шкафове и гардероби, затова ще е добре да ги проветрите хубаво, преди да започнете да ги ползвате отново. Слънчевите лъчи и ще ги дизенфекцират и освежат.

Виж още: Готов ли е домът ви да посрещне зимата?


Топлото одеяло и меки възглавнички са перфектно допълнение в декора

Настъпи моментът да смените пъстрите леки облекла с по-тежки материи в топли цветове. Препоръчваме ви да се спрете на изкуствен или естествен велур, кадифе, бродерии, микрофибър и изкуствена или естествена кожа. За да превърнете дома си в едно уютно есенно пространство, бихте могли да смените завесите, декоративните възглавнички на дивана, одеялата, хавлиите, шалтетата и килимите си. Или поне някои от тези елементи. По този начин, с промяната на няколко детайла, на базата на материи и цветове, бързо бихте се сдобили с различен, по-сгряващ интериор. С помощта на слоевете ще създадете прекрасна нова визия на къщата или апартамента си. Затова и не се притеснявайте да превърнете едно-две красиви плетени одеяла в постоянна част от интериора в дневната ви. Сега е и моментът да си позволите голямо количество меки възглавнички, в които да потъвате, щом седнете или полегнете на канапето.


Предвидете място за калните обувки и влажни якета

Когато навън завалят дъждове и се изсипят снегове, спасение от мокрото и калното няма. Но поне когато се приберете, можете бързо да се отървете от тях и да се сгушите в на топло върху дивана. За целта трябва първо да се погрижите за якетата и обувките си, които са пострадали от климатичните условия. Добре е да обособите малко пространство до входната си врата, където да държите всички мокри и кални маратонки, ботуши и т.н. Там бихте могли да сложите малко килимче, което лесно се чисти и ще предпазва пода ви. Препоръчително е да не прибирате обувки и връхни дрехи в шкафове и гардероби, за да могат да изсъхват по-бързо. Добра идея е и да монтирате куки на стената, за да закачате якето си веднага щом влезете. Ако се нуждаете от едно рамо при монтажа или искате да си поръчате портманто или пейка по ваш вкус, то не се колебайте да се обърнете към нашите професионални майстори. Възползвайте се да заявите проект напълно безплатно, разгледайте предложените оферти и профилите на специалистите, а след това се свържете с фирмата, която отговаря напълно на очакванията ви. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта