Отопление с климатик - предимства и недостатъци

Публикувано на 22/11/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 10/12/2018 | Видяно 4 763 пъти

Днес ще ви представим предимствата и недостатъците при отопление с климатик, за да се опитаме да отговорим на колебанията дали си заслужава този все по-предпочитан от съвременните домакинства уред. Изборът на начин, по който да топлим помещенията в дома си, представлява едно от най-важните решения, които всеки нов собственик предстои да вземе. Когато той е неправилен, това може да коства време, пари, нерви и редица други неприятности, свързани с некачествено работещо отоплително средство.

Важно е да знаете, че както и да предпочетете да се отоплявате, съществуват фактори, с които трябва да се съобразите. Това са например квадратурата и материалите, от които е изградено жилището ви, наличието или липсата на топлоизолация. Те се отнасят с пълна сила и за климатика, чиито положителни и отрицателни страни престои да разгледаме. Вижте какви са те, а след това се свържете със специалисти за отопление и климатизация, до които можете да се допитате за повече детайли и да намерите помощ при монтаж и инсталация на избраното отопление.


Климатикът - какво представлява, как работи, какви видове съществуват на пазара?

Какво представлява климатикът?

  • Това е уред за отопление и охлаждане на въздуха в помещения с различно предназначение и квадратура. В повечето случаи е подходящ за всички сезони.

Принцип на работа:

  • Принципът на работа на климатика се състои в това да премества топлина от едно място на друго, поради което се състои от две тела - външно и вътрешно.
  • Важно е да знаете, ефективността на отоплението с климатик се влияе пряко от температурните промени. Колкото по-студено е навън, толкова по-затруднена е работата на уреда, особено ако е от по-старите модели. За щастие, в днешни дни все повече компании произвеждат качествени модели от ново поколение, които ще ви служат вярно и в най-мразовитите месеци от зимата. Въпреки това обаче, бихме ви посъветвали да изградите изолация на помещенията, които обитавате. По този начин ще намалите топлинните загуби и ще улесните работата на избраното отоплително средство, без значение от неговия вид. 

Видове климатици:

  • Инверторни - смятат се за по-икономични, тъй като притежават променлив капацитет на работа, като преобразуват променливото напрежение постоянно, което позволява регулиране мощността на климатика. Работата на инверторните климатици е доста по-безшумна. В сравнение с тази на конвенционалните.
  • Конвенционални - работят с постоянни обороти, като при достигане на зададената от дистанционното управление температура, компресорът се изключва. При настъпване на промяна в помещението, датчикът регистрира отклонение и отново задейства компресора.


Предимства на климатиците

Ето и основните предимства, на които можете да разчитате при охлаждане или отопление с климатик:

  • Добър избор за електроуред, който притежава едновременно функция за отопляване и за охлаждане;
  • Чистота при употреба и липса на необходимост от физически усилия, каквито биха били необходими при отопление с котел или камина;
  • Регулиране влажността в помещението, което предотвратява появата на мухъл в дома;
  • Дистанционен автоматичен контрол на температурата;
  • Новите модели климатици могат да бъдат много ефективни в работата си, като с това спомагат за намаляване разходите за електричество в сравнение с други видове електроуреди;
  • Съвременните технологии напредват значително, като вече позволяват изграждането на смарт системи за отопление, които регулирате в движение извън дома по всяко време.

Виж още: Принцип на работа и ефективност на халогенните печки


Недостатъците, с които може да се сблъскате

Ето и някои от недостатъците, с които може да се сблъскате при употребата на климатик:

  • Движението на въздушния поток - това би могло да се превърне в проблем, ако не разполагате с достатъчно пространство в съответното помещение, защото директното духане на струята към обитаващите е неприятно и може да доведе до схващания и настинки;
  • Различните климатици покриват различна квадратура, като понякога препятствие за тях могат да бъдат стени и прегради, независимо от това дали стоите на отворени врати;
  • Консумира повече енергия при спонтанно включване в студените месеци, поради което е необходимо да оставяте климатика да работи непрекъснато, поддържайки определена температура в помещенията. Така ще бъдат затоплени също стените, пода и тавана, което ще допринесе за по-ефективната работа на уреда;
  • Някои климатици могат да бъдат шумни;
  • Външното тяло може да наруши естетиката на фасадата на сградата;
  • Употребата на климатици изисква регулярна поддръжка, като всеки друг уред, което включва допълнителни разходи за почистване на филтри или подмяна на тръби и т.н.


Информирано решение при отопление с климатик

При избора на какъвто и да е отоплителен уред е важно да се допитате до професионалисти за отопление и климатизация. Те ще ви посъветват кое е най-доброто решение за вашия дом, спрямо неговата квадратура, характеристики, предназначения на различните помещения и пр. Интересувайте се от детайлите, за да вземете информирано решение и да сте доволни, че сте направили инвестиция с бърза възвращаемост и сигурни резултати, които отговарят на очакванията ви. Заявете проект в платформата ни и ще получите безплатно оферти от доказани специалисти. Разгледайте техните предложения, профили и оценки от клиенти и решете с кого от тях искате да работите, а след това оставете своята оценка в сайта ни. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта