Отопление с климатик - предимства и недостатъци

Публикувано на 22/11/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 10/12/2018 | Видяно 2 039 пъти

Днес ще ви представим предимствата и недостатъците при отопление с климатик, за да се опитаме да отговорим на колебанията дали си заслужава този все по-предпочитан от съвременните домакинства уред. Изборът на начин, по който да топлим помещенията в дома си, представлява едно от най-важните решения, които всеки нов собственик предстои да вземе. Когато той е неправилен, това може да коства време, пари, нерви и редица други неприятности, свързани с некачествено работещо отоплително средство.

Важно е да знаете, че както и да предпочетете да се отоплявате, съществуват фактори, с които трябва да се съобразите. Това са например квадратурата и материалите, от които е изградено жилището ви, наличието или липсата на топлоизолация. Те се отнасят с пълна сила и за климатика, чиито положителни и отрицателни страни престои да разгледаме. Вижте какви са те, а след това се свържете със специалисти за отопление и климатизация, до които можете да се допитате за повече детайли и да намерите помощ при монтаж и инсталация на избраното отопление.


Климатикът - какво представлява, как работи, какви видове съществуват на пазара?

Какво представлява климатикът?

 • Това е уред за отопление и охлаждане на въздуха в помещения с различно предназначение и квадратура. В повечето случаи е подходящ за всички сезони.

Принцип на работа:

 • Принципът на работа на климатика се състои в това да премества топлина от едно място на друго, поради което се състои от две тела - външно и вътрешно.
 • Важно е да знаете, ефективността на отоплението с климатик се влияе пряко от температурните промени. Колкото по-студено е навън, толкова по-затруднена е работата на уреда, особено ако е от по-старите модели. За щастие, в днешни дни все повече компании произвеждат качествени модели от ново поколение, които ще ви служат вярно и в най-мразовитите месеци от зимата. Въпреки това обаче, бихме ви посъветвали да изградите изолация на помещенията, които обитавате. По този начин ще намалите топлинните загуби и ще улесните работата на избраното отоплително средство, без значение от неговия вид. 

Видове климатици:

 • Инверторни - смятат се за по-икономични, тъй като притежават променлив капацитет на работа, като преобразуват променливото напрежение постоянно, което позволява регулиране мощността на климатика. Работата на инверторните климатици е доста по-безшумна. В сравнение с тази на конвенционалните.
 • Конвенционални - работят с постоянни обороти, като при достигане на зададената от дистанционното управление температура, компресорът се изключва. При настъпване на промяна в помещението, датчикът регистрира отклонение и отново задейства компресора.


Предимства на климатиците

Ето и основните предимства, на които можете да разчитате при охлаждане или отопление с климатик:

 • Добър избор за електроуред, който притежава едновременно функция за отопляване и за охлаждане;
 • Чистота при употреба и липса на необходимост от физически усилия, каквито биха били необходими при отопление с котел или камина;
 • Регулиране влажността в помещението, което предотвратява появата на мухъл в дома;
 • Дистанционен автоматичен контрол на температурата;
 • Новите модели климатици могат да бъдат много ефективни в работата си, като с това спомагат за намаляване разходите за електричество в сравнение с други видове електроуреди;
 • Съвременните технологии напредват значително, като вече позволяват изграждането на смарт системи за отопление, които регулирате в движение извън дома по всяко време.

Виж още: Принцип на работа и ефективност на халогенните печки


Недостатъците, с които може да се сблъскате

Ето и някои от недостатъците, с които може да се сблъскате при употребата на климатик:

 • Движението на въздушния поток - това би могло да се превърне в проблем, ако не разполагате с достатъчно пространство в съответното помещение, защото директното духане на струята към обитаващите е неприятно и може да доведе до схващания и настинки;
 • Различните климатици покриват различна квадратура, като понякога препятствие за тях могат да бъдат стени и прегради, независимо от това дали стоите на отворени врати;
 • Консумира повече енергия при спонтанно включване в студените месеци, поради което е необходимо да оставяте климатика да работи непрекъснато, поддържайки определена температура в помещенията. Така ще бъдат затоплени също стените, пода и тавана, което ще допринесе за по-ефективната работа на уреда;
 • Някои климатици могат да бъдат шумни;
 • Външното тяло може да наруши естетиката на фасадата на сградата;
 • Употребата на климатици изисква регулярна поддръжка, като всеки друг уред, което включва допълнителни разходи за почистване на филтри или подмяна на тръби и т.н.


Информирано решение при отопление с климатик

При избора на какъвто и да е отоплителен уред е важно да се допитате до професионалисти за отопление и климатизация. Те ще ви посъветват кое е най-доброто решение за вашия дом, спрямо неговата квадратура, характеристики, предназначения на различните помещения и пр. Интересувайте се от детайлите, за да вземете информирано решение и да сте доволни, че сте направили инвестиция с бърза възвращаемост и сигурни резултати, които отговарят на очакванията ви. Заявете проект в платформата ни и ще получите безплатно оферти от доказани специалисти. Разгледайте техните предложения, профили и оценки от клиенти и решете с кого от тях искате да работите, а след това оставете своята оценка в сайта ни. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
9 извършени проекта
Васил Василев VIP
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Минчо
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Димитър Мандински
Озеленяване, София
15 извършени проекта
Момчил Куцаров
Сухо строителство, София
25 извършени проекта