Инфрачервеното отопление - къде и защо да го използваме

Публикувано на 07/11/2018 от Михаела Генчева | Последна редакция на 05/02/2019 | Видяно 2 643 пъти

Изпитан начин да се доближим максимално до усещането, че сме близо до природата в дома си, е инфрачервеното отопление. Когато го изберем за помещенията вкъщи, си припомняме какво е слънчевите лъчи директно да ни сгреят. И тъй като този метод за осигуряване на топлина в жилището директно затопля тела и обекти, се слави като един от най-икономичните, на които можем да се спрем. В настоящата публикация ще обърнем внимание на по-важните аспекти, свързани с него. А специалистите по лъчисто отопление, регистрирани в нашия сайт, с готовност ще ви помогнат да реализирате идеите си на практика.


Принцип на работа

Принципът на работа на инфрачервените отоплителни тела е базиран на естествения процес на слънчевото греене. Инфрачервените лъчи на слънцето се движат в права линия и минават през пространството, без да губят енергия, или с минимални загуби. Това се случва, защото инфрачервеният сектор е извън обсега на абсорбация на въздуха. Когато на пътя на лъчите се изпречи някакъв обект, енергията се превръща в топлина и обектът се нагрява. Инфрачервените лъчи на уредите за отопление действат по същия начин, като минават безпроблемно през въздуха и когато стигнат обект - човек или мебел, съответният се нагрява и затопля.

Инфрачервеното отопление се нарича още и кварцово отопление. Процесът се осъществява чрез нагревателен елемент, заграден в кварцова тръба - кварцов нагревател. Когато нагревателният елемент стане много горещ, върху кварцовата тръба се струпва изведнъж голямо количество топлина. Когато се достигне подходящата температура, тръбата започва да разпространява инфрачервена топлина. При този процес се произвежда топлинна вълна, чиято дължина е призната за идеална за човешкото тяло. Дължината на вълната е обратнопропорционална на отделяната топлина. Колкото повече се покачва температурата, толкова по-къса става вълната, и обратното.

Вижте още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Приложимо на открито и на закрито

Инфрачервените отоплителни тела могат да се употребяват практически навсякъде. Могат да се ползват както на открито, така и на закрито. Предпочитан избор са за отопление на градини, балкони, заведения навън. Принципът на движение на инфрачервените лъчи позволява те да не се влияят от вятър и атмосферните условия. Топлината не се разсейва и не затопля въздуха, а само хора и предмети.

  • За външна употреба са подходящи отоплителни тела с къси вълни, които работят много интензивно и бързо предоставят необходимата топлина.
  • На закрито, инфрачервеното отопление може да се използва във всяка стая на дома, във промишлени помещения, складове, зали. За такива случаи са подходящи кварцови нагреватели със средна или с дълга дължина на вълните.
  • Дълговълновата инфрачервена топлина е подходяща за изцяло закрити места, където климатът е стабилен, защото при тях лъчите лесно се влияят от вятъра. Затоплянето се осъществява чрез продължително акумулиране на топлина.
  • Средновълновата инфрачервена топлина се използва за полузакрити места, като оранжерии, частично покрити тераси и т.н. Средната дължина на вълните ги прави по-податливи на външно влияние и затова е добре помещенията да не са изцяло открити.


Предимства на инфрачервеното отопление

Инфрачервените печки и панели имат много предимства, които да ви накарат да се спрете на тях:

  • Затоплят веднага, след като бъдат включени. Освен бързото нагряване, правото движение на лъчите позволява да бъдат насочвани към желаното място и по този начин не се губи топлина
  • Не отделят въглероден двуокис и не поглъщат кислород за работата си;
  • Водоустойчиви са и могат да работят при екстремни метеорологични условия, защитени са от проникване на прахови частици;
  • Безопасни и безвредни за хората, домашни любимци и околната среда;
  • Премахват или предотвратяват появата на конденз, влага и мухъл;
  • Икономични, по-малко от 4% загуба на енергия.

В случай че предпочитате лично да се уверите в позитивния ефект от този отоплителен метод, в MaistorPlus ще откриете препоръчани изпълнители за инсталиране на инфрачервено отопление. Свържете се с тях бързо и лесно, като заявите своя проект, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да сравните конкурентни оферти и да изберете оптималната за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
ivvesstroi
Покривни услуги, София
69 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта