Психологическите тайни, които се крият зад мотивиращото офис обзавеждане

Публикувано на 04/05/2020 от Елица Христова | Последна редакция на 04/05/2020 | Видяно 2 412 пъти

Нека бъдем честни - елегантното обзавеждане на големите корпоративни пространства не е сред приоритетите на повечето фирми. По традиция всички компании се опитват да намалят разходите си, закупувайки възможно най-евтините мебели, които са достатъчно компактни, за да поберат максимален брой служители. За щастие обаче все повече работодатели осъзнават важността на доброто офис обзавеждане, което е в състояние дори да мотивира даден работник за постигане на по-високи резултати. Вижте кои интериорни схеми наистина оказват влияние върху човешката психика. Ако смятате, че вашият офис също се нуждае от освежаване, не забравяйте да се свържете с опитните дизайнери, които ще ви дадат ценни насоки.


Естествена светлина за ведро настроение

Дали съществува нещо по-потискащо от тъмен офис, осветен единствено от флуоресцентни лампи? Всъщност, освен че оказва негативно влияние върху настроението на служителите, изкуствената светлина може буквално да разболее даден човек, ако той е по-чувствителен към подобни "дразнители". Макар някои сгради да не разполагат с големи френски прозорци, има други начини, които могат да помогнат в тази ситуация - големи стайни растения или мебели в ярки цветове.

Вижте още: 9 гениални идеи за декориране на лавици


Мястото за отдих стимулира работния процес

Съвсем не е нужно офисът да разполага с технологични джаджи и дизайнерски мебели, за да изглежда приветлив и уютен. Два малки дивана, придружени от оригинална масичка, биха свършили чудесна работа. Според психолозите едно такова помещение за отдих действа стимулиращо и кара служителите да работят по-качествено, защото знаят, че има къде да поемат глътка въздух. И обратното - липсата на такова обособено място за почивка кара човек да пие сутрешното си кафе и да обядва на бюрото, което пък нарушава концентрацията и пречи да разграничи времето за почивка и работа.


Внасяне на личен стил в офиса

Много работодатели не разрешават на служителите си да украсяват работните места със семейни снимки или лични вещи, смятайки че това е проява на непрофесионализъм. От психологическа гледна точка добавянето на подобни предмети действа успокояващо, затова не пропускайте да намерите специално кътче за рисунката на детето ви или за любимия семеен портрет.

Вижте още: Защо сградите на бъдещето ще бъдат проектирани от...нас?


Отворени пространства за по-добра комуникация

Много фирми обзавеждат офисите си по старомодния начин, който разделя отделните бюра чрез масивни прегради. Други пък се опитват да постигнат ефекта "кибритена кутийка", издигайки стъклени стени в иначе голямото помещение. Целта на това странно разпределение на пръв поглед изглежда логична - уединение и лично пространство за всеки служител. Много психологически изследвания обаче сочат, че хората, които работят на подобно място, не са щастливи и се чувстват самотни. Едно отворено помещение, в което работниците могат спокойно да обсъждат даден проект, влияе изключително благоприятно на работната атмосфера и създава усещане за сплотеност и колективен дух.

Независимо дали искате да промените интериора в офиса или у дома, не забравяйте да се обърнете към опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и ще получите конкурентни оферти за вашия проект. След като разгледате профилите на различни изпълнители и прочетете мнения за работата им, ще можете да направите най-добрия избор за вас!Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Hidro Komfort LTD VIP
ВиК Услуги, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
3 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
42 извършени проекта
ИЗОФОРС ЕООД
Хидроизолация, София
2 извършени проекта
Арт Клима Груп ЕООД
Отопление и климатизация, София
2 извършени проекта
Светлин Кольов
Електроуслуги, София
2 извършени проекта