3 плодни дръвчета, които можете да отглеждате във всекидневната си!

Публикувано на 07/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 6 608 пъти

 

Има декоративни стайни растения. Има и такива, които са годни за консумация (предимно подправки) и най-често поставяме в кухнята. Но има ли такива, от които хем можем да хапваме, хем са идеален декоративен елемент? 

Ако търсите стайно растение, което е едновременно декоративно и можете да хапнете от плодовете му, то имаме чудесна идея за вас - малки овощни дръвчета. Разбира се, много от тях стигат големи размери и виреят при определени условия, но има редица “джуджета”, които спокойно можете да поставите в голяма саксия във вашата всекидневна. 

Кои са най-подходящите дръвчета за отглеждане в домашни условия? Как правилно да се грижите за тях? В какви условия е добре да виреят? Отговорите на тези и още много въпроси ви даваме тук. 

Ако пък имате нужда от професионална консултация, то не се колебайте и се свържете с експертите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus.


Смокия

 

Смокинята е идеален вариант за онези от вас, които искат интересно декоративно растение и са любители на екзотичните плодове. Ако искате смокиня, която освен да краси помещението, да дава и плодове, то се спрете на по-дребен сорт. Те са устойчиви на почти всякакви условия и могат да живеят добре и на закрито.

  • Размерът на саксията, която изберете, ще определи колко голямо и плододайно ще стане вашето дръвче. Затова, ако искате то да дава повече плодове, изберете по-голяма саксия. Ако пък имате нужда то да остане по-малко, се спрете на такава с по-малки размери.
  • Важно е помещението, в което отглеждате растението да е с по-голяма влажност.
  • Поливането на смокинята може да се случва веднъж седмично.
  • Смокинята обича топлината и ярката слънчева светлина, затова е добре да ѝ осигурите топло и светло кътче. 


Лимон и лайм

 

Ако искате да отглеждате цитрусови плодове в дома ви, изберете сорт джудже, който се самоопрашва. Те най-бързо ще дадат плод, а растението ще остане с по-компактни размери. 

  • Най-добрата почва за отглеждане на здрави цитрусови дървета е тази на глинеста основа.
  • Цитрусите също харесват по-влажния въздух - в идеалния случай до 50%. Влажността можете да симулирате и като напръсквате растението с вода или като ги поставите близо до овлажнител.
  • Също така е добре почвата винаги да е леко влажна и да не се оставя да изсъхне напълно.
  • Цитрусовите растения се нуждаят от много слънчева светлина. Затова поставете дръвчето на най-слънчевото място до прозорец.

Вижте още: Защо влажността е от съществено значение за качеството на въздуха в помещенията?


Авокадо

 

Нека сме напълно откровени - да отгледаш авокадо, което дава плодове, в домашни условия е трудно. Но не и невъзможно. За целта вместо сами да се опитвате да посадите такова от костилка, потърсете вече посадено и пораснало растение. Естествено малките дървчета са най-добрият избор. По-малките сортове се самоопрашват и е по-лесно да дадат плод.

  • Авокадото обича водата, така че е важно да го поливате редовно.
  • Зрелите плодове могат да се оставят да висят на дървото за няколко седмици.
  • Авокадото също обича ярката светлина. Затова е добре да го поставите близо до светъл прозорец.

Със сигурност отглеждането на овощни дръвчета в затворено пространство у дома е предизвикателство. И за да бъдете убедени, че растението ви получава правилните грижи, е добре да се консултирате с професионалист, който да ви даде правилните съвети, с които да отгледате прекрасни и здрави овощни дръвчета. Такъв можете да откриете в нашата платформа. За целта подайте заявка за безплатен проект още сега. А в отговор ще получите оферти, от които да изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта