4 практични решения на най-често допусканите грешки при обзавеждането на дневната

Публикувано на 16/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 18/11/2019 | Видяно 535 пъти

В днешно време дневната е една от най-важните стаи в дома. И заедно с това е и едно от местата в жилището, в което се осъществяват и някои от най-сериозните и груби грешки в интериорния дизайн. За щастие обаче, независимо дали проблемът е в цвета и формата на дивана, в облицовката или цвета на стените или в пренебрегването на естетиката в полза на строгата функционалност, повечето от тези проблеми и грешки имат доста лесни решения.

Ако смятате, че холът ви може да стане по-приветливо пространство, в което естетиката и функционалността вървят ръка за ръка, то сте на правилното място. Тук ви показваме как да идентифицирате проблемите и защо дадени решения не работят. Показваме ви също и как да направите необходимите промени, за да премине интериорния дизайн във всекидневната на едно по-високо ниво. 

А за още професионални съвети в сферата на интериорния дизайн, се свържете със специалистите в тази област, регистрирани в сайта ни.


Лошо схващане за пропорциите

Пропорцията е едно от най-важните неща в интериорния дизайн. По същество тази концепция се свежда до начина, по който предметите в стаята се свързват един с друг. В идеалния случай всеки компонент на стаята варира по форма и размер, за да поддържа визията в помещението визуално интересна и едновременно с това да са в унисон, за да бъде пространството естетически издържано.

 • За да осъществят това правило, повечето дизайнери използват “златното съотношение”. Това уравнение твърди, че подреждането на мебелите е най-естетично, когато се поддържа в съотношение 2: 3. Например, масичката за кафе е хубаво да бъде две трети от дължината на дивана, а диванът - две трети от ширината на килима. Стремете се да изпълнявате това правило и във вашия дизайн у дома.
 • В крайна сметка обаче всяко правило има изключения. Важно е да използвате възприятието си, за да намерите правилните за вас пропорции. Докато подреждате пространството си, обръщайте особено внимание на това как дадено разпределение на мебелите ви кара да се чувствате. Ако нещо не ви допада, променете го, докато не се получите резултата, който искате.

Вижте още: Как да направим дневната по-функционална?


Лошо схващане за оформлението на помещението

Всички сме виждали всекидневни, в които всички мебели са изтласкани до стените, оставяйки едно празно и глухо пространство в средата на стаята. Макар това първоначално да изглежда като чудесен начин да създадете усещане за по-голяма стаята, в крайна сметка може да направи пространството да изглежда сякаш е изгубило интериорен баланс. Освен това тази грешка значително ограничава количеството използваемо пространство.

 • В този случай, вместо да използвате стените като ориентир, по който да се ръководите, целта ви трябва да бъде да създадете различни групи с мебелите, които притежавате. Започнете с избора на фокусна точка за стаята - например камина, вградени врати или дори голям телевизионен екран - и изградете подредбата си около тази точка.
 • Дизайнът на всекидневната ще се концентрира около тази основна група. Това обаче не означава, че тя трябва да е единствената. Ако имате достатъчно място, за да създадете зона, която има второстепенна функция - като кът за четене или работно бюро - подредете тези елементи в още една група така, както на вас ви допада. Най-важното е всяка мебел да е поставена така, че да си пасва с останалите и заедно да създават уют и хармония.


Липса на добро наслояване на предметите и елементите

Както вече споменахме, в днешни дни дневните са едни от най-използваните пространства в дома. Те са мястото, където почиваме, отпускаме се след дълъг ден и обръщаме внимание на любимите си хора. Въпреки това, тъй като тези помещения стават постепенно все по-”пренаселени”, също стават жертва на приоритизиране на функционалността пред естетиката до степен, че пространството в крайна сметка изглежда претрупано и неуютно. Когато във вашето пространство липсва естетически щрих, доброто наслояване на форми и текстури е ключът към връщането му към по-добър и красив вид. Интериорният дизайн, който е едновременно практичен и красив, е съставен от комбинация от следните елементи:

 • Стенни покрития: боя в съчетание с тапети;
 • Подови настилки: дърво, килим, винил;
 • Мебели: диван, фотьойли, столове, маси;
 • Текстил: възглавници, одеяла, килими;
 • Осветление: Надземни светлини, настолни лампи и други;
 • Тапети за стена: снимки, произведения на изкуството, огледала;
 • Декоративни аксесоари: цветя, книги, технологични джаджи и други.

Най-доброто, което можете да направите е да огледате стаята и да вземете предвид всички групи, които липсват в дизайна ви. След това с течение на времето се постарайте да ги включите. Докато добавяте елементи, не забравяйте да изберете такива, които се предлагат в различни форми, размери и текстури. По този начин ще създадете допълнителен визуален интерес.

Вижте още: Винтидж тенденции при обзавеждането на дневната


Липса на единство в помещението

Понякога дневните могат да се превърнат в колекционерско ателие, дом на различни дизайнерски елементи, които сме събирали през годините. А това може да доведе до липса на единство и хармония между различните елементи в помещението.  

 • За да преодолеете този проблем, трябва да използвате цветовете като вашето тайно оръжие. Необходимо е по-голямата част от предметите в дневната да бъдат в една и съща цветова палитра. Дори и да не сте фен на това всичко да е в един тон, добавянето на няколко координиращи нюанса може да ви помогне да създадете повече хармония в помещението.

Сега, когато прекарваме все повече време в своите дневни, дизайнът им придобива още по-голямо значение за личния ни комфорт и за този на хората, с които живеем. Понякога за създаването му са необходими само няколко малки промени. Те обаче са нещо строго индивидуално, нещо, което трябва да пасва на вътрешните ви убеждения и усещането ви за красота. Как да направите така, че домът ви да е платно, върху което да изразите личността си, можете да разберете, като се свържете със специалистите в областта на интериорния дизайн, регистрирани в сайта но. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. След ден вече ще имате няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Светлин Кольов
Електроуслуги, София
2 извършени проекта
Васил Василев VIP
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Д. Бонев
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Ремонт на Покриви
Покривни услуги, София
4 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Цялостен ремонт, Велико Търново
4 извършени проекта