Пет често срещани грешки, за които да внимаваме при декорацията на дневната

Публикувано на 24/07/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 30/09/2019 | Видяно 1 325 пъти

Независимо че повечето от нас имат добър вкус, с който да се похвалят, декорацията на дневната може да се окажа предизвикателство. В желанието ни да съчетаем впечатляващо място за посрещане гости с ежедневно пространство за отдих е възможно да се сблъскаме с трудности, които да рефлектират върху крайното общо излъчване на холното ни пространство.

В тази статия ще насочим вниманието ви към някои често допускани грешки в избора на обзавеждане за хола на дома. Макар че създаването на уюта в една от най-често обитаваните стаи обикновено се третира с внимание, комбинирането на различните й функции може да не се окаже толкова лесно. За предотвратяване на тези грешки могат да ви помогнат и интериорните дизайнери, регистрирани в платформата на MaistorPlus. 


Неподходящо канапе за дневната

Както казват вътрешните дизайнери, страхотно изглеждащият хол започва с правилното канапе:

  • Изборът на размера и стила на канапето е от изключително значение за общата атмосфера на дома ви. Независимо от това, често той се спира върху прекалено големи или малки модели, които ограничават възможността за последващи експерименти в стаята.
  • Обикновено канапето е една от първите мебели, която се закупува за дневната, така че бъдете внимателни – то ще бъде структуроопределящо във вашия дизайн, независимо дали искате да поставите акцента върху него или не.


Неподходящо място за телевизора

Телевизорът често заема централно място в нашата дневна, което произтича както от нашето желание да бъде фронтално разположен срещу канапето, така и от необходимостта да намерим място, в което той би изглеждал добре. Две основни правила при избора на място за него, които често се забравят, са:

  • Да потърсим празна стена, на която да го поместим; 
  • Да използваме максимално олекотен TV шкаф.

Понякога обаче, най-доброто решение би могло да бъде и в ъгъла, за което е важно да сме непредубедени, както и готови да помислим за мебел по поръчка.


Липса на цветове

Една от най-честите грешки, които се допускат при обзавеждането на холните пространства, е липсата на достатъчно цветове при избора на декорация. Традиционно те се добавят от килимите и пердетата, но съвременните дизайни често постигат модерното си излъчване чрез семпли едноцветни десени, които е добре да си подхождат и с основната мебел.

По този начин, на снимката по-горе, въпреки модерния дизайн, стаята би изглеждала прекалено монотонна, ако не беше целенасоченото включване на допълнителен контрастиращ цвят акцент, с чиято помощ пространството се освежава значително.

Прочетете още: Кои са модерните цветове в дневната през лято 2019


Прекалено малък килим

Липсата на килим или изключително малките му размери са една съвременна грешка при декорацията на холовете, която значително ощетява общата атмосфера на стаята.

  • Независимо че са по-скъпи, големите килими обикновено създават по-добро чувство на уют. Изборът на правилния размер на постелката е от съществено значение за облика на цялото помещение.
  • Както вече споменахме, килимите са важни, защото извън функционалните си качества, те често са носители и на допълнителен свеж цвят и биха могли да имат съществена допълваща роля при постигането на цялостния дизайн на хола.


Разполагане на всичко до стената

Една класическа грешка, която се допуска при обзавеждането на холове и дневни, е подреждане на цялата мебел до стената. Този подход страда от съществени проблеми, тъй като по този начин ние визуално прихлупваме пространството, смаляваме го и го натоварваме с допълнително внушение.

На показаната тук снимка например, подреждането на мебелите до стената създава едно излишно формално усещане, което едва ли е нашия целенасочен избор, като се има предвид стила на контейнерите и типа малки възглавнички на канапето.

Правилното обзавеждане на холното пространство е изключително важно както за постигане на целите ви за дома, така и за цялостния му облик. Тези наблюдения биха ви помогнали да се предпазите от основните грешки, които допускаме в бързината и желанието си да съчетаем различните функции на хола.

За да постигнете цялостна концепция за дизайн на хола си, може да се възползвате от опита на специалистите, профилирани във вътрешното обзавеждане, регистрирани на MaistorPlus. За да се запознаете с тях, изпратете проект, напълно безплатно. Така ще можете да получите оферти от няколко изпълнители, да ги сравните и да прецените с кого измежду кандидатите предпочитате да работите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта