Дневна без прозорци - ето как да компенсирате

Публикувано на 16/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 24/06/2019 | Видяно 2 501 пъти

Жилищни пространства без прозорци - трудно е да си ги представим, без да се притесним от липсата на приветивост и достатъчно светлина при подобен сценирий. Съвременното строителство обаче предлага всевъзможни опции, а идеите за преустройство ни оставят и пред подобни ситуации. Как да се справим с тях и да направим от дневната без прозорци отлично за обитаване помещение? В модерните сгради често ставаме свидетели на големи общи пространства, които при търсенето на разделение остават без прозорци. Затова на дизайнерите, каквито лесно ще откриете сред регистрираните изпълнители в нашия сайт, се полага трудната задача - да решат интериора така, че отсъствието на дневна светлина да остане незабелязано.


Осветлението - ключът към всичко

Когато пред себе си имате предизвикателството на дневна, лишена от прозорци, на помощ идва правилното организиране на осветлението:

  • В идеалния случай изберете осветление, доближаващо се максимално до идеалното. Забравете приглушената светлина, търсете ефекта на флуоресцентните крушки. Най-важното е да не оставяте тъмни ъгли в стаята.
  • Използвайте няколко различни източника на светлина - освен централния полилей, сложете и лунички. Не забравяйте свободностоящи лампи и такива за стената в зависимост от интериора.
  • Добра идея е вместо плътни вратички на шкафовете, да сложите такива с прорези и от тях да прозира LED осветление от вътрешността им.

Виж още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Огледална магия

Огледалните повърхности са универсален начин да се трансформира малко пространство. Те отразяват светлината, удвояват пространството около себе си и са много необходими при стая без прозорци. Ето как е удачно да ги използвате в интериора: 

  • Можете да се спрете на един панел или композиция от малки огледала, които да разпределите на стратегически места из стаята. Още по-смело, а често и разумно решение е да заложите на цяла огледална стена.
  • Интересна възможност е поставянето на огледало с формата на прозорец. Така имате интересно естетическо хрумване, което ви носи и оптическо увеличаване на помещението. 


Перде от тавана до земята

Пердето е почти неразделна част от прозорците, нали? Само защото ви липсва прозорец в стаята, това не е причина да се лишите от очарованието на завесите. Разбира се, в случая те ще бъдат само в полята на декоративен елемент, който обаче на подсъзнателно ниво ще извиква усещането, че зад него се крие гледа към света навън. Хубаво е завесите да бъдат плътни, за да не прозира стената зад тях. Още по-добро решение е да позиционирате диван пред тях, като по този начин ще получите перфектна илюзия. Ако пък искате пердето или завесата да има и функционална роля, може зад него да позиционирате импровизиран гардероб. 


Много произведения на изкуството

Наличията на произведения на изкуството също може успешно да отклони съзнанието, а и огледа от липсата на прозорци в дневната. Предлагаме ви няколко варианта, с помощта на които декорациите скриват недостатъците на помещението: 

  • Окачете на стените привличащи погледа картини, ярка живопис, дори фототапети ще помогнат също за по-доброто чувство в пространството без прозорци. Те също създават оптическа илюзия за външния свят.
  • При фототапетите можете да потърсите и такива с перспектива в тях, за двоен ефект.
  • Можете да допълните с поставянето на растения около тези картини или фотостени, за още един малък трик.


Детайл, който не е за пропускане - вентилацията

Не забравяйте, че за да се чувствате комфортно в стая без прозорци, трябва да ѝ подсигурите отлична вентилация. Помислете специално върху този аспект, още докато създавате пространството, за да не се изправите пред неразрешим проблем в последствие. Потърсете съвет от препоръчаните специалисти по вентилация, регистрирани в MaistorPlus, за да изберете най-доброто решение.

Както вече разбрахте - функционална дневна стая можете да имате и без прозорци, затова не казвайте "не" на големите необособени пространства. Осъществете вашите идеи като заявите проектите си напълно безплатно и намерите най-добрите изпълнители за тях заедно с нас, като сравните оферти и се запознаете с бизнес профилите и рейтинга на кандидатствалите профеионалисти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта