4 идеи за малка дневна, с които да оптимизирате пространството

Публикувано на 27/03/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 31/03/2018 | Видяно 5 051 пъти

Много от идеите за малки помещения включват манипулиране на окото. Създава се оптическата илюзия, че пространството е по-голямо, отколкото в действителност е. Подобни трикове и идеи могат да направят една стая, която изглежда претрупана и тясна, просторна и отворена. Декорирайки по такъв начин, че да оптимизирате светлината и цветовете, можете да постигнете изключителна разлика в цялостно усещане в дневната. Тъй като това не е никак лесна задача, най-добре е да се обърнете към професионалист в интериорния дизайн, който да ви помогне със съветите и уменията си. Можете да откриете едни от най-добрите в бранша на нашата платформа и да се свържете с тях за домашния си проект. 


Изберете модерния стил и удобство

Когато изграждате концепция за малката си дневна, ви препоръчваме да изпробвате нови идеи и да се поинтересувате от модерните стилове в дизайна. Понякога класическите концепции не са подходящи за компактни пространства. Често по-старите мебели са тежки и тромави.

  • Спрете се на ново, модерно и функционално обзавеждане, което изпълнява повече е от едно приложение. Примери за такива мебели са модулните дивани. Освен в обичайната им роля, те се преобразуват в маса с табуретки, падащо легло с бюро и всякакви други неподозирани екстри. Могат да се разположат и разместват така, че максимално да се използват спецификите на помещението. 
  • Използвайте правилни и изчистени геометрични форми. Същите можете да приложите чрез самите мебели - кръгла или квадратна холна масичка или пуф с подобна форма. Вариант е да декорирате стените с модернистичен геометричен принт или такъв да се вижда върху килима.  


Овладейте играта със светлината

Овладяването на светлината е ключов фактор в интериорните решения, касаещи малки помещения. Ето какво можете да направите с нея по отношение на дневната си:

  • Вместо щори или тежки завеси, заложете на светлите дълги пердета. Те ще отворят дневната ви и ще я направят по-приветлива и просторна.
  • Използвайте големи огледала. Това е често прилаган дизайнерски трик, посредством който оптически се разширява пространството. Те най-често се позиционират в центъра на стаята, за да създадат фокус. Друга много полезна идея е поставянето им по такъв начин, че да отразяват светлината, или до прозорец, така че да дублират гледката отвън и да създават усещането за още един прозорец.  


Привлечете погледа нагоре

Освен хоризонтално оформление, дневната ви трябва да има и вертикално такова. Особено за малки помещения, това е от изключително значение.

  • Привлечете погледа върху високите тавани. Дълги до пода завеси и цветен акцент на тавана са чудесни идеи за постигането на този ефект. 
  • Създавайте пано от малки произведения на изкуството по продължението на цялата стена. Те ще привличат окото и ще създадат усещането за по-голямо помещение, заради вертикалната перспектива. 
  • Подберете неутрални цветове за основа на стаята. Придържайте се към бяло, светло сиво, нежно бежово или, за по-цветен вид – пастелно розово или жълто. Избягвайте много наситените и тъмни тонове за стените и пода, за да може дневната ви да диша и да имате възможност да я декорирате с цветни акценти. 


Обърнете внимание на мебелите

След като сте избрали основните цветове, е време да подберете и обзавеждането. В зависимост от личните ви предпочитания, то може да е решено в различни стилове и шарки. Но ние ви съветваме да продължите да се придържате към неутралните и светли тонове. Те ще направят помещението по-леко и ще изглежда, че заемат по-малко пространство. Заложете на модерния, изчистен стил и практичните мебели. За предпочитане е те да са по-малки и да са съразмерни с мащабите на стаята. След това изберете един или два ярки цвята за декорацията. Така ще създадете контраст и привличащи погледа детайли. Не забравяйте и допълнителното осветление.

При необходимост от допълнителни съвети от опитен професионалист, за своята интериорна концепция, можете да го откриете бързо и лесно в MaistorPlus. За целта посетете нашата форма за задаване на проекти и опишете своя, за да получите най-добрите предложения от майсторите в бранша. Разгледайте бизнес профилите и репутациите на кандидатите, също и оценки от предишни клиенти. Сами решавате дали да поканите някого на последващ разговор и оглед. Ако откриете точния за вас изпълнител, наемете го, след което споделете своя отзив в платформата. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
Димитър Кирилов
Дограма и остъкляване, Божурище
2 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Мебелни услуги ВАМИТ
Мебели и обзавеждане, София
31 извършени проекта
Д. Бонев
ВиК Услуги, София
26 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
19 извършени проекта