Стълби. Какъв избор да направите за вашата къща?

Публикувано на 23/03/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 23/03/2022 | Видяно 2 098 пъти

Изборът на подходящо за вашата къща стълбище не е лесен, тъй като има някои важни особености, с които трябва да се съобразите. Освен че осигурява достъп до горните етажи на къщата, терасата или градинска зона, стълбището представлява и отличителен архитектурен елемент за всеки дизайн на дома. Нещо повече, стълбите са гръбнакът на къщата и често те са първото нещо, което виждат гостите. Затова трябва да бъдат както приветливи, така и функционални. Стълбите заслужават също толкова декоративно внимание, колкото и останалата част от дома. Следвайте нашите съвети, с които ще улесните работата си. Ако прецените, винаги можете да се свържете с нашите професионалисти, които ще свършат по ремонта всичко от А до Я.


Свободно място

Огледайте внимателно мястото, с което разполагате за стълбите на вашата къща. Това е важно от гледна точна на функционалността и хармоничното усещане, което ще оставя цялостния дизайн. Ако разполагате с малко пространство, изберете прави или L-образни стълби. Ако площта е по-голяма, можете да се спрете и на U-образно стълбище, извито или дори спираловидно. Ако не можете да създадете подходящ отвор за вита стълба, може да помислите за комбинирано стълбище от прави и спираловидни стълби.


Подходящ материал

Материалът на конструкцията, стъпалата и балюстрадата може да окаже голямо влияние върху естетиката на вашето пространство, както и върху безопасността, поддръжката, комфорта и осветеността. Много стълбища са изработени от комбинация от материали за редица съвременни, традиционни и оригинални стилове.

Дървените стълби са вечни и се предлагат в редица стилове. Дървото е меко и топло за окото; този материал е по-лек от алтернативите на бетон, камък и стъкло. Дървените стълби са много популярно, но конструкцията може да се комбинира и със стъпала от други материали като метал или стъкло.


Други материали

Металните стълби се предлагат в голямо разнообразие от стилове, от богато украсени традиционни ляти балюстради до тънки минималистични дизайни на плаващи стълби и по-индустриални дизайни на стълби с релефни метални стъпала.

Стъклените стълби могат да помогнат за увеличаване на светлината в стълбищните клетки и да имат силна естетическа привлекателност. Изцяло стъклените стълбища използват структурно стъкло като опора и преграда. Те са чудесни за минималистични дизайнерски схеми, но обикновено са много скъпи. Стъклените стъпала могат да бъдат съчетани с метална носеща конструкция за по-икономично решение.

Елегантните винтови стълби от восъчен бетон могат да придадат страхотен минималистичен и индустриален вид. Бетонна носеща рамка може да се комбинира с други материали като стъкло и метал, за да се създаде по-отворен по-лек външен вид, а каменни протектори биха добавили престиж или по-класически дизайн.


Размери на стъпалата

Размерите на стъпалата са от ключово значение за изкачването и слизането. Ако са твърде ниски или твърде високи, мускулите ви ще се уморяват и ще се спъвате. Ако са твърде тесни, няма да ви бъде удобно да стъпвате, а ако са твърде широки, това ще възпрпетяства крачката ви. Стандартът е всяко стъпало да бъде високо между 15 и 17 см, а площта, върху която се стъпва, да е 30 см. Имайте предвид тези неща, когато избирате стълбището за вашата къща, това ще ви гарантира удобство и комфорт.

Ако имате нужда от съвет относно парапета във вашия дом, попитайте някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта