Колелиба - българската къща, която ходи на почивка с вас

Публикувано на 07/07/2017 от Мария Илиева | Последна редакция на 07/07/2017 | Видяно 39 810 пъти

Мини ваканционната къща е дело на млада българка - архитект Христина Христова. Създадена е първоначално за собственото ѝ семейство, в стремеж да може в почивните дни да се усамоти далеч от градската динамика. Целта е бягство от града, хотелите, бетона и стоманата. Максимално потапяне сред природата, но с всички удобства, които един дом предлага. Като младо семейство, двойката не може да си позволи закупуване на парцел в къмпинг, но това провокира прекрасната идея да си направят къща на колела, с която ще могат лесно и безпрепятствено да осъществяват своите "бягства" от града. Съвсем естествено идва и името: "Колелиба = колиба на колела". А решението колко да бъде голяма идва от ограниченията за движение по българските пътища. Това предопределя нейната квадратура - само 9 квадратни метра.

Ако мечтаете за нещо подобно, не се колебайте да се свържете с проектанти и изпълнители, които да изпълнят вашата мечта.


Подвижна вила за чудо и приказ

Проектът е видимо обмислен във всеки детайл. Няма как да е иначе, когато става дума за малко пространство, в което всеки сантиметър е от значение. Голямото остъкляване позволява сливане с природата и навлизането ѝ като усещане навътре в дома. Материалите са от съществено значение за проекта. Избрани са напълно естествени такива - обработена с бяло масло дървена обшивка и тополов шперплат. Маслото позволява на дървото да диша и онази приятна миризма на прясно разсечена дървесина никога не си отива. Тъй като целта на проекта е стопаните да са повече навън и да прекарват време на открито, за да си наваксат за многото зимни часове в офиса, те обръщат специално внимание на екстериора на Колелиба-та. Той се превръща във функционално продължение на интериора.


Дневна и спалня в едно в Колелиба-та

Дневният кът представлява диван, който денем е събран, за да може да се поседне с приятно четиво и, разбира се, с гледка към природата през широката остъклена витрина. Нощем диванът се разпъва и се превръща в спалня. Нежни завеси скриват дневната от хорските погледи, за да придадат онзи уют, който ни е така нужен, за да се почувстваме у дома си. Мястото, което тук със сигурност е по-ценно от времето, е оползотворено максимално. Високо над дивана ще намерим конзолно окачени шкафчета, които да съхраняват нашата покъщнина. А под него две големи чекмеджета събират в себе си всички завивки, за да е нашата дневна спретната, чиста и подредена по всяко време. Все пак сме дошли на почивка и комфортът трябва да е пълен!


Кухнята в Колелиба-та

Обичайно къмпингът се свързва с редица битови неудобства. В Колелиба-та не е така. В малкия дом, с размери само 2,3 на 7 метра, има съвсем нормална кухня. Тя разполага с вградена мивка, фурна и хладилник, достатъчно шкафчета, които да поберат всичката необходима посуда, и кухненски приспособления. Височината на къщичката на колела от 2,40 м. позволява обитателите ѝ да имат усещане за истински дом и да се чувстват уютно в мъничката си кухня. Трапезарната маса в случая е навън, под тентата, тъй като целта е максимално живот на открито и контакт с природата, който да "зареди батериите" за дългите зимни градски дни.


Бохемски шик на колела

Номадският стил на живот съпътства понятието "Колелиба". Да, новаторското решение е всъщност ново понятие в българската действителност. Пристигате в къмпинга, паркирате, опъвате тентата и се потапяте в своята почивка сред природата. Взимате максимума от мястото, от директния контакт с природата. Поемате глътка въздух. Почивате си от всичко претоварващо, стресиращо, градско, мегаполисно и работохолично. Споделяте щастието си с любимия, с приятелите и звездите. Разпускате боси, разголени и щастливи. Саможиви, свободни, диви. Оставате там единствено частица от своята душа. За да потеглите отново на път към своята следваща щастлива дестинация. Отново със своя дом и любим. Пренасяте всичко най-драго на сърцето си. Навсякъде. Това е Колелиба.


На чаша вино, под хубава сянка и полъхът на вятъра, с Колелиба

Колелиба-та разполага дори с авангардна "градина" - мястото отвън, което да приюти външната ни дневна. Трапезарията. Под хубавата сянка на тентата. Край пейката, която ще приюти приятелите ни и всичките летни мечти, редом със сламената шапка. Да седнеш с най-близките на вечеря, с приятно охладено вино, заровил в пясъка боси крака, а косите ти да се веят от морския бриз. Сърцето ти да е широко. Душата ти да е чиста. А птиците да ти пеят най-хубавите песни. И нощем да броиш падащите звезди. Ако пък времето се развали и завали, да направиш просто една крачка, за да се озовеш на сухо и топло в своя мил дом. Колелиба-та - малкият дом, който успява да събере в себе си всичките твои големи мечти.

Пожела ли го? Вземи го. Заяви проект безплатно тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
68 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
68 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
26 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта