Колелиба - българската къща, която ходи на почивка с вас

Публикувано на 07/07/2017 от Мария Илиева | Последна редакция на 07/07/2017 | Видяно 39 424 пъти

Мини ваканционната къща е дело на млада българка - архитект Христина Христова. Създадена е първоначално за собственото ѝ семейство, в стремеж да може в почивните дни да се усамоти далеч от градската динамика. Целта е бягство от града, хотелите, бетона и стоманата. Максимално потапяне сред природата, но с всички удобства, които един дом предлага. Като младо семейство, двойката не може да си позволи закупуване на парцел в къмпинг, но това провокира прекрасната идея да си направят къща на колела, с която ще могат лесно и безпрепятствено да осъществяват своите "бягства" от града. Съвсем естествено идва и името: "Колелиба = колиба на колела". А решението колко да бъде голяма идва от ограниченията за движение по българските пътища. Това предопределя нейната квадратура - само 9 квадратни метра.

Ако мечтаете за нещо подобно, не се колебайте да се свържете с проектанти и изпълнители, които да изпълнят вашата мечта.


Подвижна вила за чудо и приказ

Проектът е видимо обмислен във всеки детайл. Няма как да е иначе, когато става дума за малко пространство, в което всеки сантиметър е от значение. Голямото остъкляване позволява сливане с природата и навлизането ѝ като усещане навътре в дома. Материалите са от съществено значение за проекта. Избрани са напълно естествени такива - обработена с бяло масло дървена обшивка и тополов шперплат. Маслото позволява на дървото да диша и онази приятна миризма на прясно разсечена дървесина никога не си отива. Тъй като целта на проекта е стопаните да са повече навън и да прекарват време на открито, за да си наваксат за многото зимни часове в офиса, те обръщат специално внимание на екстериора на Колелиба-та. Той се превръща във функционално продължение на интериора.


Дневна и спалня в едно в Колелиба-та

Дневният кът представлява диван, който денем е събран, за да може да се поседне с приятно четиво и, разбира се, с гледка към природата през широката остъклена витрина. Нощем диванът се разпъва и се превръща в спалня. Нежни завеси скриват дневната от хорските погледи, за да придадат онзи уют, който ни е така нужен, за да се почувстваме у дома си. Мястото, което тук със сигурност е по-ценно от времето, е оползотворено максимално. Високо над дивана ще намерим конзолно окачени шкафчета, които да съхраняват нашата покъщнина. А под него две големи чекмеджета събират в себе си всички завивки, за да е нашата дневна спретната, чиста и подредена по всяко време. Все пак сме дошли на почивка и комфортът трябва да е пълен!


Кухнята в Колелиба-та

Обичайно къмпингът се свързва с редица битови неудобства. В Колелиба-та не е така. В малкия дом, с размери само 2,3 на 7 метра, има съвсем нормална кухня. Тя разполага с вградена мивка, фурна и хладилник, достатъчно шкафчета, които да поберат всичката необходима посуда, и кухненски приспособления. Височината на къщичката на колела от 2,40 м. позволява обитателите ѝ да имат усещане за истински дом и да се чувстват уютно в мъничката си кухня. Трапезарната маса в случая е навън, под тентата, тъй като целта е максимално живот на открито и контакт с природата, който да "зареди батериите" за дългите зимни градски дни.


Бохемски шик на колела

Номадският стил на живот съпътства понятието "Колелиба". Да, новаторското решение е всъщност ново понятие в българската действителност. Пристигате в къмпинга, паркирате, опъвате тентата и се потапяте в своята почивка сред природата. Взимате максимума от мястото, от директния контакт с природата. Поемате глътка въздух. Почивате си от всичко претоварващо, стресиращо, градско, мегаполисно и работохолично. Споделяте щастието си с любимия, с приятелите и звездите. Разпускате боси, разголени и щастливи. Саможиви, свободни, диви. Оставате там единствено частица от своята душа. За да потеглите отново на път към своята следваща щастлива дестинация. Отново със своя дом и любим. Пренасяте всичко най-драго на сърцето си. Навсякъде. Това е Колелиба.


На чаша вино, под хубава сянка и полъхът на вятъра, с Колелиба

Колелиба-та разполага дори с авангардна "градина" - мястото отвън, което да приюти външната ни дневна. Трапезарията. Под хубавата сянка на тентата. Край пейката, която ще приюти приятелите ни и всичките летни мечти, редом със сламената шапка. Да седнеш с най-близките на вечеря, с приятно охладено вино, заровил в пясъка боси крака, а косите ти да се веят от морския бриз. Сърцето ти да е широко. Душата ти да е чиста. А птиците да ти пеят най-хубавите песни. И нощем да броиш падащите звезди. Ако пък времето се развали и завали, да направиш просто една крачка, за да се озовеш на сухо и топло в своя мил дом. Колелиба-та - малкият дом, който успява да събере в себе си всичките твои големи мечти.

Пожела ли го? Вземи го. Заяви проект безплатно тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
Павел
Боядисване и декорация, София
92 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта