Кои са най-подходящите фасади за дома?

Публикувано на 24/08/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 24/08/2017 | Видяно 8 304 пъти

Изборът на правилната облицовка за фасадата на дома е изключително важен. Компромисите не са препоръчителни, а консултацията със специалист ще ви помогне, тъй като разнообразието и риска от грешка са сравнително големи. Трябва да съобразите разполагаемия бюджет с външния вид на жилището, характерните му особености и климатичните условия. Всички тези неща оказват влияние, когато става дума за фасадата. Тя може да допринесе за красивия екстериор, да повиши топлоизолацията, а при правилната изработка на материалите, налице ще бъде и устойчивостта на влага и студ. Запознайте се с най-важните характеристики, предимства и недостатъци на някои от най-често използваните материали за облицовка. Не пропускайте да пуснете своята заявка напълно безплатно, за да се свържете с най-опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Класическа и сигурна каменна фасада

С подходящите решения и опитни изпълнители фасадата на дома може да се превърне в уникално чаровно творение. Камъкът е един от най-широко използваните материали. Има различни видове производни на него субстанции, които са модерни и широко разпространени. Въпреки това често се залага на естествените продукти.

  • Те изискват допълнителна обработка, която ги защитава от ерозия и им придава разнообразна визия с красива структура.
  • Фасадата има изтънчен вид, като не е необходима никаква поддръжка освен почистване.
  • Друг плюс на каменната облицовка е здравината и високата издържливост, които са едни от най-търсените характеристики.
  • Специалистите съветват да се спрем на камък, ако живеем в район с много ниска температура и силни ветрове, тъй като той е мразоустойчив и издържа на ветровити въздействия.
  • Майсторите изтъкват, че един от малкото недостатъци на каменната фасада е голямата тежест.
  • Гранитът и мраморът са най-често използваните разновидности.


Заложете на строга и стилна визия

Стабилната и красива визия може да бъде постигната по много начини. Експериментите не са изключени, стига да са съобразени и адекватни. Все по-често използването на естествени материали е заменено от облицовка, която дава повече опции от една страна, но от друга губи усещането за близост до природата. Фасада на къща с истински тухли е по-рядко срещана. Строгият и старинен вид се заменя с тухлина облицовка, която дава много декоративни възможости. Тя е лесна за съхранение, лека и издръжлива. Към положителните ѝ характеристики се добява и сравнително ниската цена. Веднъж поставена тя лесно може да се премахне, а издържливостта ѝ е по-голяма от истинските тухли. Има обаче няколко неща, които не бива да се подминават, когато се говори за подобрената версия на класическото. Едно от тях е свързано с препоръката да не се използва такъв вид фасада за къщи, които са в близост до натоварен трафик или земетръсни зони. Силните вибрации лесно могат да увредят материала и да ви създадат доста главоболия.


Придържайте се към уюта на дървения материал

Искате визията на къщата ви да бъде традиционна, красива и семпла? В този случай е добре да заложите на дървото като основен материал в екстериора. То придава уютно излъчване и топлина. Майсторите напомнят, че този естествен материал ще повиши енергийната ефективност на жилището, което е изключително предимство в студените месеци. Важно е да се знае, че то не е никак лесно за поддръжка и изисква сериозно и редовно внимание по този проблем. За да издържи по-дълго на климатичните условия и различните въздействия, дървото предварително трябва да бъде много добре обработено. Ако пък искате да заложите на по-сигурен и евтин вариант, то изкуствената облицовка е опция. Да, ще я поддържате по-лесно, но със сигурност няма да има онази зашеметяваща визия, каквато носи оригиналът.


Красив екстериор с фасадна мазилка

Фасадните мазилки са драскана и влачена според структурата си. Изборът на правилната трябва да бъде консултиран с майстор, за да бъде резултатът ефективен и повече от невероятен. Подходящата мазилка се съобразява със стила и елементите на самата постройка. Цветът също е важен и трябва да бъде съобразен. Срещат се мазилки с различни вещества, имащи отделни характеристики и особености. Силикатните са подходящи за всички климатични условия, за разлика от минералните, които не са много водоустойчиви, но пък цената им е сравнително ниска. Специалистите твърдят, че акрилните са най-често използваните, тъй като са здрави, водоустойчиви и се нанасят лесно върху фасадата. Всеки един вид защитава от появата на плесен и гъбички.


Фиброцимент във фасадата

Фиброциментът е сравнително нов и устойчив материал. Използването му увеличава качеството на крайния резултат и същевременно успява да се вмести в по-нисък от обичайното бюджет. Освен това би могъл да замени някои от другите основни материали за облицовката на фасадите, тъй като имитира различните повърхности. Сред предимствата му се нареждат топлоизоляцията и шумоизолацията, както и ниското му влияние на различните климатични условия. Професионалистите съветват да се заложи на него, ако планирате многократно пребоядисване и не искате да се ангажирате с поддръжката му. За да получите най-компетентното мнение за този избор, който е съобразен с характеристиките на вашето жилище, допитайте се до професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете вашия проект напълно безплатно и сравнете различните цени и оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта