Растения в кухнята - как да направим дизайна ѝ по-свеж и ексцентричен?

Публикувано на 10/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/11/2021 | Видяно 1 375 пъти

Добавянето на растения в интериора на дома определено има много предимства. Освен че те са истинска радост за окото, те подобряват и качеството на въздуха, намаляват стреса и правят пространството още по-приветливо. 

И макар че кухнята често не е първата стая, за която се сещаме, когато избираме място за новите си цветя, именно това е помещението, в което те биха паснали най-добре. Ползите от наличието на растения в кухнята са много. Растенията премахват токсичните елементи от въздуха. Пречистват го от различни миризми - от такива на храни до тези, идващи от торби за боклук. Доказан факт е и че растенията подобряват концентрацията. Те правят хората по-внимателни, съсредоточени и прецизни. Което пък със сигурност би подобрило кулинатните ни умения. 

Как обаче да внесете цветята в декора на кухнята по приятен и стилен начин? Отговора ви даваме в следващите редове! А ако имате нужда от професионална помощ при изготвянето на проект за вашата кухня, можете да се свържете със специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Стенна градина

Закачването на любимите ви билки в близост до готварската печка е чудесен начин да внесете повече растения в кухнята. По този начин не само, че извличате ползите за здравето, които зеленината има, но и можете лесно да откъснете пресни билки, с които лесно да подправите ястията си. 

  • Този изключително креативен дизайн придава екзотичен вид на минималистична, модерна кухня.
  • Тази идея би работила особено добре, ако комбинирате по-широк спектър от различни растителни текстури, с които да постигнете контраст.
  • Импровизираната стенна градина ще се превърне във фокусна точка на пространството, което ще направи естетиката му още по-приятна.
  • Вертикалната билкова градина е чудесна за кухни с по-малка площ.

Вижте още: Лято на балкона: Създайте си уникална градина


Висящи саксийни растения

Ако искате да запазите кухненското си пространство малко по-конвенционално, ноискате и да внесете повече зеленина в него, то опитайте да го направите със саксийни растения.

  • Те придават земно, естествено и леко рустикално усещане, сякаш живеете в горска къща. 
  • В допълнение към висящите саксийни растения, можете съшо така да поставите зеленина по плотовете, за да направите вида на помещението по-хармоничен и хомогенен. 
  • Идеално място за окачване на растенията в около прозорци или други източници на светлина.


Малко стайно дърво

Ако сте от по-смелите и наистина искате да създадете наповторим и впечатляващ акцент в кухнята, то имаме идея и за вас. Малките стайни дръвчета са идеален начин да добавите зеленина в кухненското пространство. Те освен че са доста свеж декор в пространството, са и идеални за консумация, ако решите да се спрете на овощно дръвче. А ето и кои са най-подходящите овощни дръвчета, които можете да отглеждате и в домашни условия:

  • Лимон;
  • Лайм;
  • Портокал;
  • Авокадо;
  • Ягоди и боровинки (макар да не са дървета).

Ако обичате природата и нейните блага и искате да ги пренесете вътре в дома ви, то със сигурност нашите предложения ще ви допаднат. Декорирането с растения е лесен начин да внесете повече живот във вашия дом. За мнозина кухнята е помещението, в която вдъхновението е от ключово значение, а подходящите растения могат да направят така, че да подобрят настроението и да ви стимулират да правите повече кулинарни експерименти. Ако имате нужда от съвет по отншение на това кави растения да поставите във вашата кухня и подходящи ли са за пространството ви, не се колебайте да потърсите професионална помощ от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Още сега можете да подадете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите оферти от изпълнители, от които да изберете най-добрата за вас!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта