Лято на балкона: Създайте си уникална градина

Публикувано на 10/09/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 10/09/2021 | Видяно 1 831 пъти

През лятото балконът е най-предпочитаното място от дома, където можем да се насладим на прохладен вятър, слъчеви бани и спокойствие. Според пространството и предпочитанията, той може да бъде превърнат в прекрасно кътче за релакс или красива райска градина. А защо не и двете? Предлагаме Ви няколко идеи, които ще ви помогнат да направите външното пространство на дома си уютно, приятно и обградено със зеленина.

Ако смятате, че имате нужда от професионална помощ, не се колебайте да свържете с майсторите и специалистите, регистрирани в MaistorPlus. 


Втори хол

Ако искате да излизате и да прекарвате повече време навън, направете си най-красивия балкон. Можете да го превърнете във втори по-малък хол с всичко необходимо, за да се насладите на мързелив следобед. Не е нужно да се ограничавате до градински мебели.

Можете да поставите постелки и възглавници или направо малък килим на пода на балкона. Ако добавите по-големи растения в саксии, които придават сянка, вече няма да имате нужда да ходите по кварталните градинки.


Цветя или зеленчуци

Балконът успешно може да замени градината, на него има възможност  да се отглеждат не само цветя. За някои зеленчуци по-малкото пространство и почва не са проблем.  А обсипаният с цъфтящи цветя балкон е фантазия! Най-добре изберете сортове, които не са капризни и не изискват много грижа.  Освен това трябва да съобразите избора си и с изложението на балкона.

Традиционното градинарство предполага отглеждането на здравец, петунии, калдъръмчета, вербена, карамфилчета, турти  и много други едногодишни и многогодишни растения. Така че, ако подходите сериозно, цяло лято ще се радвате на красиви, ухаещи и цъфтящи цветя около вас.

Вижте още: Зеленчукова градина на балкона - как и какво да засадим?


Билкова градина

Ако искате да намерите компромис между полезните и декоративните мини-градини, вземете под внимание билките. Те изглеждат добре, ухаят и най-вече - не са толкова взискателни. Освен това не се нуждаят от много място и успешно можете да си ги отглеждате в сандъчета, или в саксии.

Сушените подправки отдавна не са алтернатива за тези, които нямат собствена градина.  Днес почти всяка билка може да се гледа на перваза на прозореца или на балкона, а при добро желание не е трудно  да се създаде малка ядлива ботаническа градина.

Ако нямате подходящи саксии, смело използвайте почти всяка пластмасова кутия, която имате под ръка, или контейнер. С подходяща семпла украса, те могат да изглеждат чудесно и да допълват декорацията на балкона ви по уникален начин.

Също така, ако имате  много керамични чаши, отделете част от тях  за градинарство – напълнете ги с почва, засадете семена и поръсете с вода. След няколко дни или седмици ще се радвате на пресни листа билки. В домашни условия безпроблемно виреят босилек, мента,  розмарин, лавандула и още много видове.

Ако се нуждаете все пак от оглед и участие на професионалист, така че да бъдете сигурни в бързия и добър резултат на начинанието си, можете да се обърнете към озеленителите, регистрирани на сайта ни. Те с радост ще ви помогнат да осъществите всяка Ваша идея.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта