Как да организираме помещение с Г-образна форма

Публикувано на 18/07/2015 от Виктория Маринова | Видяно 25 305 пъти

Най-важно при обзавеждането на подобни помещения е да ги организирате така, че да имате достатъчно място за любимите си занимания. Ако сте любители на кулинарните приключения например, отделете по-голямата част от стаята за модерен и функционален кухненски модул. Въпреки че звучи изкушаващо, поставянето на кухненски остров в подобно помещение може да го направи по-неудобно и тясно.


Създайте си кокетен хол

Ако сте решили дневната да бъде в по-малката част на помещението, изберете и мебели със съответния размер. Започнете с дивана, като основна част от всеки хол, и в допълнение към него поставете малка масичка, стенни рафтове и дребни декорации, които да придадат завършен вид на тази част от стаята.


Поиграйте с цветовете в дневната

Именно дневната е тази част от Г-образните помещения, която им придава уют и поради тази причина не бива да я лишавате от закачливи интериорни допълнения. За целта ви предлагаме да "отделите" хола от кухнята, като боядисате стените му в различен нюанс или добавите други цветни елементи към дизайна му.


Решението за малки жилища

Нетрадиционен, но идеен вариант е позиционирането на кухнята в ъгъла на Г-образната стая, между хола и трапезарията. Това се явява сравнително удобно за малки жилища, които нямат достатъчно място за отделяне на поне една от тези зони. Ако заложите именно на тази хрумка, обърнете внимание на кухненския триъгълник - печката, хладилникът и мивката трябва да са разположени така, че достъпът до тях да е безпроблемен.


Важен детайл за кухнята

Ако Г-образното помещение помества вашата кухня, трябва да запомните едно златно правило. Тя трябва задължително да има функционираща вентилация, която да предпази хола ви от постоянната обсада на ароматите, идващи от готварската печка. Това е изключително важно за малки помещения без прозорци, които така или иначе са трудни за проветряване.


Балансирана идея за добра организация на пространството

Направете зоната за хранене "сборен пункт" на цялото семейство, като я разположите между кухнята и хола. Така тя ще осмисли празното ъглово пространство и ще стане красив завършек, от който вашата Г-образна стая се нуждае!

Виж още: 12 съвременни кухни, вдъхновени от пленителния рустик стил


Изберете си отправна точка

За да улесните планирането, изберете отправна точка в помещението - например мястото, където искате да поставите кухненския модул, ако част от стаята ще се превърне в кухня, или пък телевизора, ако искате кухня и хол в едно.


Или пък ги слейте в едно

Тази идея е подходяща за тези от вас, които обичат да водят приятни разговори, докато готвят например. В такъв случай подредете мебелите така, че от дивана да имате видимост към кухнята или масата за хранене. Така може да сте сигурни в едно - вашите гости няма да се чувстват изолирани и да скучаят!


Разделяй и владей

Имайте предвид, че обикновено най-малката част от помещението с Г-образна форма има функциите на трапезария - там се разполага масата за хранене, заедно със столовете. Друг вариант е да предвидите тази зона възможно най-близо до кухнята. Въпреки това, запомнете, че около масата за хранене трябва да има достатъчно място, за да бъде тя удобна и да има свободен достъп до всички столове.


Обособете отделни помещения

Вярвате или не, обособяването на отделни помещения в рамките на една стая с Г-образна форма, е напълно възможно и без издигането на стени. Ако съчетавате кухня и дневна в едно, разположете дивана така, че да няма видимост към кухненския модул и зоната за хранене. Така на практика двете стаи ще бъдат отделени, което е изключително удобен вариант за малки жилища.


Хитра идея за трапезарията

Отделянето на части от това помещение е лесно с помощта на правилните елементи и декорации. За да направите зоната около масата за хранене по-просторна например, поставете килим с удобна големина. Поставянето на бюфет и подходящо осветление също допринасят за впечатлението, че се намирате в отделна стая в рамките на по-голямата.

Виж още: Трансформацията - кухня на балкона


Как да организираме помещение с Г-образна форма

Особеностите на жилището често ограничават възможностите му за обновяване. С подходяща идея и правилен подход обаче всичко е възможно и днес ще ви докажем точно това! За целта сме ви "забъркали" няколко съвета за организиране на помещение с Г-образна форма, което съчетава функционална кухня, комфортна дневна и/или зона за хранене. Не отлагайте повече важните домашни реконструкции и за всички детайли около тяхното изпълнение получете квалифицирана помощ от специалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Ключът е в правилното планиране

Опитайте да нарисувате сами примерни планове за разположение на мебелите и кухненския модул в помещението с Г-образна форма. Това ще ви даде ясна представа с какво свободно пространство ще разполагате при различните варианти на обзавеждането. Ако тази задача ви се струва трудна, препоръчваме да наемете специалист, който да ви консултира в организацията на стаята.

Виж още: Оригинални кухни от стъкло


Реализирайте и най-смелата концепция

Независимо от размера, формата и особеностите на стаята, с помощта на квалифициран професионалист, от всяко празно пространство може да стане истинско олицетворение на красотата и удобството! Намерете коректен специалист, който да ви съдейства в избора на кухненски модул и дизайн на мебелите, като заявите проект безплатно в MaistorPlus!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта