Tрансформацията - кухня на балкона

Публикувано на 22/05/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 134 099 пъти

Източник

Като цяло тази трансформация не е сложна и може да бъде изпълнена в относително кратък срок. Важно е обаче, преди да пристъпим към действие, да се запознаем със законовите правила, свързани с тази реконструкция и да се снабдим с необходимите документи и разрешителни, с цел да си спестим главоболия и санкции от едно незаконно преустрояване. След като разполагаме със специфичните документи, в които нагледно е указано кои стени е позволено да премахнем, вече може спокойно да започнем работа.


Кухня на балкона

Източник

В съвременните домове оптималното използане на всяко кътче от жилищната площ често поражда нуждата от реконструиране на помещенията. В голяма част от стандартните жилища, и най-вече в апартаментите, предвиденото място за кухня е недостатъчно. Ето какво съветват от списание Още за къщата.

Често се взима решение за приобщаване на прилежащата тераса като доказано най-лесен начин за уголемяване на полезната площ в кухнята, превръщайки балкона във функционален кухненски бокс с трапезария към него.


Да остъклим балкона

Източник

  • Остъкляване с качествени стъклопакети - необходимо е да направим нужните измервания и да определим характерния профил на остъкляване съобразно пространството, както и вида отваряемост.
  • Топлоизолация на приобщения балкон е важен момент в процеса на работа. Подобряването на топлоизолацията ще намали разходите за отопление през зимата и съответно ще допринесе за климатизацията през лятото.
  • Ненужни стени - в повечето случаи се дава позволение за премахване на балконската врата заедно с прозореца. В така отвореното пространство можем да отстраним стената под прозореца, с което да постигнем повече простор за цялото помещение.

Другият вараиант е да запазим тази стена и превърнем в практичен и функционален бар-плот като облицоваме панела с камък, дърво или ламинат. При всички случаи трябва да работим по предоставения проект и да премахнем само тези от стените, за които имаме разрешение. По подходящ начин може да укрепим остатъка от конструкцията и да го моделираме във вид на оригинална арка.


Електрическата инсталация

Независимо от това дали ще изнесем кухненското обзавеждане в присвоената зона или ще използваме мястото само за отделни електроуреди и мебели, със сигурност ще се наложи да помислим за функционално осветление. Тъй като светлината от досега използваната кухня няма да е достътъчна, добре е да обособим основно и допълнително осветление и за кухненския бокс. Вградените луни в арката на конструкцията също са изключително оригинален и ефектен вариант. За да сме сигурни в удобното и практично проектиране на кухненския бокс, е добре предварително да определим мястото на всяка една част от обзавеждането. По този начин ще може да предвидим къде точно са ни нужни допълнителни ключове или контакти.


Мебелите и обзавеждането

Един от начините е да оставим по-голяма част от уредите и мебелите в същинската кухня, като поставим в приобщеното пространство тези, за които едва сме намирали място, например хладилникът или печката. Другият вариант е да оформим практичен кухненски бокс в усвоената част, а бившата кухня да превърнем в трапезария или дневна. Ако пространството е ограничено, най-често се предвижда място за електроуреди, основно готварска печка, мивка и шкафове. Добре е да помислим за функционален плот, макар и в ограничени размери. Aко разполагаме с повече пространство, може да добавим още кухненски модули и уреди.


Предимства от обособяването на терасата в кухня

Източник

  • Компенсиране на недостигa на пространство в кухнята;
  • Увеличаване на естествената светлина в помещението;
  • Удобство при сервиране по време на тържества;
  • Съчетаване на полезното с приятното - докато готвим, сме със семейството си.

В модерните жилища присвоеният балкон намира изключително разнообразно приложение като отделен обособен кът, който може да бъде трансформиран както в куненски бокс, така и в място за почивка и четене, дрешник, малък кабинет и дори място за спане. С малко въображение и вдъхновение можем да превърнем оригиналните си идеи в реалност и да преобразим и обогатим дома с повече пространство и простор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта