Необходима ли е съдомиялната машина?

Публикувано на 21/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/02/2023 | Видяно 4 428 пъти

Динамичният и изпълнен с ангажименти ритъм на живот принуждава много хора да потърсят помощници за домакинските задължения. Перални машини, прахосмукачки и всякакви други електроуреди значително облекчават домакинята в грижата за дома. От списъка с незаменими помощници не остава в страни и съдомиялната машина, макар и не всяко домакинство да отчита на пръв поглед нейните преимущества. 

Колебания относно това дали е необходима съдомиялна машина изпитван мнозина, а това ни подтиква към по-обстойно разглеждане на нейните предимства. 


Защо да си купим съдомиялна?

Този уред има редица предимства, които са неоспорими и, колкото и да е изненадващо, има статистики и за това. Според тях съдомиялните навлизат все повече в домакинството, за да облекчат ежедневието на хората и да оптимизират домакинските задължения. Факт е обаче, че много семейства все още се справят и без нея. Може би това произтича от убеждението, че съдомиялната машина е за големи семейства, с много съдове за миене. 

Разбира се, покупката на такъв електроуред и въпрос на информиран избор и именно заради това предлагаме да разгледаме какви са ползите от нея и дали наистина е вярно, че не са рентабилни за домакинство от един или двама души.


Основни плюсове на съдомиялната

Всяка домакиня, която вече разполага с този незаменим помощник в кухнята ще ви каже, че това е нещо, без което не си представя ежедневието си повече. И тя определено е права, защото съдомиялната има редица ценни предимства. Нека видим някои от тях: 

  • Спестява време - никой не обича да мие купчината изцапани съдове след обяд или вечеря. А за натежалата умора след дълъг работен ден изобщо няма да говорим. Останалите сили изразходихме за това да сготвим и подредим масата, а за миенето на съдовете вече не остана нищо. Тук на помощ идва съдомиялната, която грижливо ще направи всичко вместо вас, докато вие се наслаждавате на любимия си сериал с чаша вино и приятна компания. 

  • Идеално чисти съдове - някои от съдовете, основно тези, в които приготвяте храната, са трудни за почистване и изискват повече усилия и понякога костват красивия маникюр. Машината с лекота се справя с тези предизвикателства и оставя съдовете блестящи, а ръцете са защитени от вредното влияние на препаратите.

  • Дезинфекция - дори след най-старателното ръчно миене не може да се каже, че съдовете са дезинфекцирани. Съдомиялната се справя и с това за сметка на високата температура. Излишно е да споменаваме защо сега това има значение. 

Освен това - съдомиялната ще ви спаси от вечната дилема в семейството “кой-ще-мие-чиниите-днес” и всички последствия, произтичащи от нея. 


Някои недостатъци

Въпреки че изредихме толкова значими преимуществата, съдомиялната поставя и някои въпроси за решаване.  

  • Заема място в кухнята - има и компактни модели, но все пак тя трябва да бъде монтирана някъде, а това понякога създава проблем в по-малките помещения. 

  • Капацитет - за да се използва ефективно уреда е необходимо да се съблюдава минимален капацитет. В големите семейства това не е проблем, но при домакинство от двама души или за сам човек трябва да се помисли дали въобще е рентабилно придобиването на такъв скъп уред. 

  • Не всички съдове може да се мият в машината - да, има и такова условие. Не всички съдове се препоръчват да бъдат почиствани в съдомиялна и за де се запази тяхното качество е по-добре да се мият ръчно. Такива са например фин кристал, античен порцелан, дървени съдове и други. 

  • Предварително почистване - това е важно условия за правилното функциониране на машината. Всички съдове трябва да бъдат почистени от остатъците от храна преди да се поставят в съдомиялната. За някои хора това обезсмисля използването й. 

  • Повреждането на някои съдове - понякога се случва декоративни елементи и украса от съдовете да бъде повредена при измиването им в съдомиялната машина. Необходимо е малко повече внимание. 

 


..и някои общи въпроси

При избор на съдомиялна, хората се замислят не само за плюсовете и минусите на уреда. Освен тях има и други важни въпроси, на които трябва да се намери отговор.  

За да има наистина полза от съдомиялната машина, тя следва да оптимизира разходите на енергия и вода. Има проучвания, според които в големите семейства съдомиялната измива съдовете с по-малко количество вода, от колкото при ръчно измиване. Ние сме склонни да вярваме в това.  

Следващият важен показател е качеството на измиване на съдовете. Има случаи, в които това е от съществено значение. Например при хора с алергии доброто почистване на съдовете и дезинфекция са задължителни.  

И на финала ще ви попитаме - Ако някой ви предложи след вечеря да измие съдовете, бихте ли му отказали?  

Разбира се, че не.  

Съдомиялната машина е един чудесен уред, от който не бива да се лишава нито едно домакинство. Ключът е в избора на подходящия за вашите потребности модел. За монтажа не се тревожете. В този списък ще намерите специалист, който да ви помогне.  Имате други въпроси, относно ремонта в кухнята? - не се колебайте да заявите своя проект. Ние ще съдействаме по всички въпроси. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта