Как да запазим блясъка на бялата кухня?

Публикувано на 14/09/2019 от Сузана | Последна редакция на 14/11/2019 | Видяно 1 290 пъти

Бялото е един от най-популярните нюанси, използвани в интериора - и това важи с пълна сила  за кухненското обзавеждане.

  • Широкото приложение на този цвят произтича не само от неговото безвремие, но и от възможността да се комбинира с всякакви нюанси и декори. Той обаче има и своите негативи.
  • Върху светлото много лесно изпъква всяко петно, а ярката бяла визия понякога става жълта.
  • Как да гарантираме, че бялата кухня ще запази своя уникален чар дори след години? Като начало ще разгледаме най-масовите причини за пожълтяването.


Внимавайте със слънцето

Пожълтяването на бялата кухня се причинява най-вече от стареене на цветовете, заради пряка слънчева и дневна светлина. За да избегнете това може да прибегнете до няколко трика, които ще запазят цветовете за по-дълго време:

  • Обзаведете със щори. В днешно време има много актуални модели, които могат да осигурят в стаята достатъчно светлина, но в същото време да предпазват от острото слънце.
  • Заложете на пердета и/или завеси. С тяхна помощ слънчевите лъчи ще бъдат малко по-милостиви към бялата повърхност на шкафовете.
  • Ако ви предстои обзавеждане с чисто нова кухня, съобразете тя да не бъде изложена на пряка слънчева светлина. Разположете я максимално далече от прозореца.

Вижте още: Как да внесем цвят в бялата кухня?


Химията - бъдете внимателни!

Химикалите също оказват влияние върху повърхността на шкафовете. Много добре подбирайте препаратите за кухнята си, особено ако тя е в бял цвят. 

  • Можете случайно да предизвикате пожълтяване, като използвате амоняк и хлор, препарати с алкохол над 25 процента или ацетон.
  • При миене на неръждаема стомана, керамични или други плочки, също лесно може да се наруши цветът , ако се използва неподходящ почистващ препарат. В днешно време вече не се препоръчва толкова активно използването на агресивна химия, особено в кухнята.
  • Почистването със силата на парата все повече набира скорост и това е от полза и за запазването на цветовете.


UV-устойчиви повърхности

За да поддържате кухнята си красиво бяла, изберете също и врата, изработена от материали с висока устойчивост на UV лъчи. Ако харесвате лакираните мебели, обърнете внимание на вратите, обработени с  лакове с повишена устойчивост на UV.

За какво да внимаваме по време на поддръжката:

  • Кухненските повърхности на всеки производител имат своите специфики, така че е добре да прочетете внимателно инструкциите за поддръжка. Там трябва да се посочва какви почистващи продукти и процедури са най-подходящи за определен вид замърсяване и какво определено да се избягва.
  • По принцип, петната от кафе, горчица, къри на прах или червено вино, трябва да се отстраняват веднага, за да не проникнат в дълбочина. За повечето мебелни повърхности не използвайте за почистване продукти, съдържащи абразиви, или абразивни гъби и други остри материали - те биха могли да ги надраскат.


Почистващи препарати, които можете да си направите сами

Какво да правят тези от вас, които вече са се сдобили с бяла кухня, но тя не е изработена от ултрамодерни и издръжливи материали и губи своята белота? Ето три рецепти, които можете да си приготвите собственоръчно и със сигурност ще помогнат.

  • Пригответе почистващ разтвор от 200 мл. оцет, 50 г. сода за хляб и 400 мл. топла вода. Изчакайте хубаво содата да се разтвори и почистете с препарата повърхностите.
  • Смесете 1 с.л. сол със сока от един лимон, оставете солта да се разтвори и така ще получите лека почистваща паста
  • Разредете 1:1 вода и водороден пероксид (кислородна вода). С разтвора може да почистите всички повърхности във вашия дом.

Поддръжката на кухнята е важно начинание, особено когато тя е бяла. Въоръжете се с търпение и много старание, за да може да поддържате свежестта на цвета. В случай че ви предстои обзавеждане на нова кухня и имате нужда от професионално съдействие, може да се обърнете към доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта