Как да подобрим кухнята с няколко икономични трика?

Публикувано на 11/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 09/08/2019 | Видяно 1 922 пъти

Дори да не сте почитатели на кулинарното изкуство, кухнята безспорно е едно от най-важните пространства, за да усетите едно място като дом. Затова всяка промяна, която би допълнила усещането за уют, е добре дошла.

Не е необходимо да похарчите четирицифрена сума, за да внесете забележима промяна, независимо дали става дума за кухня, която използвате от години, или такава, чиито ключове сте получили съвсем наскоро. Има няколко съвсем семпли и икономични трика, които можете да използвате, за да реновирате това помещение от дома. Ако все пак някой от съветите ви хареса, но ви се струва твърде ангажиращ, можете да се обърнете към експертите регистрирани на нашия сайт.


Включете интересен елемент в интериора

Винаги е добра идея да разнообразите интериора с някой интересен елемент, който да привлича вниманието и да се вписва елегантно в цялостната концепция: 

  • Сложете красив тапет с големи цветя, килим с етно елементи или някакъв друг интересен елемент, който да бъде като акцент, но и да подхожда на стила на останалата част от стаята.
  • Можете да съчетаете интересни завеси за прозорците и тапетите, покривката за маса и килима, трябва само да внимавате да не прекалите с комбинациите от форми и цветове.
  • Потърсете елементи с еднаква тематика и цветова гама. Ако не сте привърженик на по-шарения интериор, можете да заложите на един или два ефектни цвята като тюркоазеното или дори черно.

Вижте още: Дръзка кухня в тъмни цветове? 7 съвета как я създадете!


Помислете за осветлението

Осветлението е важен аспект от интериора на всяко едно помещение и кулинарният ви кът не прави изключение. Специалистите съветват: 

  • Мислете за осветлението в кухнята като за бижу, което привлича вниманието към детайлите. Правилно подбраното може да придаде завършеност на цялостната концепция, а несъобразеното със спецификите на конкретната кухня може да открои всички нейни несъвършенства. 
  • Помислете за всички задължения, които имате в кухнята свързани с миене на съдове, готвене, почистване. Разположете осветлението, така че освен прекрасна визия, да бъде и практически полезно.
  • Можете да комбинирате няколко типа - вградено осветление, три-четири по-малки лампи на ключови места, висящ лампион. 


Подобрете реда в кухнята на микрониво

Дори да имате най-добрите мебели и уреди в кухнята, винаги ще се чувствате сякаш имате нужда от промяна, ако тя не е добре подредена. Различните контейнери и и по-малки бурканчета са чудесен начин да организирате кухнята удобно и в същото време да ѝ придадете нов вид.

  • Добра идея е да отделите съставките, които са ви необходими за приготвянето на сладкиши, или да подредите различни видове подправки, чайове.
  • Подгответе предварително опакованите здравословни храни в ниски чекмеджета и кошници, които децата могат да достигнат, когато имат нужда от закуска след училище.
  • Можете да използвате и вертикални, и хоризонтални етажерки вътре в шкафовете или рафтовете, за да направите отделните елементи по-видими.


Променете дребните детайли

Няма нищо по-неприятно от захабени или дори мръсни дръжки на чекмеджета, ключове за включване на осветлението или домакинските уреди. Подменянето им е един от най-достъпните начин да осъществите промяна, която да освежи усещането в цялата стая. Днес се предлага голямо разнообразие от различни стилове, цветове и форми дори при тези елементи.

Можете да избирате между бронз, четкан никел, остаряла мед, блестяща неръждаема стомана и други. Има опасност да се затрудните да решите какво най-добре подхожда на вашия дом. Не наблягайте прекалено много на различни опции, в края на краищата, винаги можете да си купите един или два различни стила, за да видите какво подхожда най-добре на стаята.

Вижте още: Преди и след: 10 невероятни кухни, претърпели пълна промяна


Обърнете внимание на мебелите

Ефектна и видима промяна в кухнята можете да постигнете и прилагайки съвсем леки промени, използвайки наличното обзавеждане. Понякога дори една бърза реорганизация или семпла декорация води до отлични резултати.  

  • Пренаредете мебелите - реорганизирането на жизненото пространство ще ви накара да видите кухнята си по нов начин. Освен това можете да ги претапицирате, да смените калъфите им или да добавите различни декоративни възглавнички на дивана или столовете. 
  • За да освежите допълнително старите шкафове, можете да ги пребоядисате или дори изрисувате. Ако рисуването не е вашето хоби, можете да използвате шаблони или лепенки. 


Погрижете се за доброто усещане в кухнята

Доброто настроение в кухнята ви зависи в голяма степен от атмосферата, която създавате в нея. Запалете свещи, тамян или добавете освежител за въздух. Поставете растения на различни места в стаята. Тези дребни детайли не само ще придадат нов външен вид на помещението, но и ще помогнат да бъде освежена цялостната атмосфера. 

Ако някой от съветите в тази статия ви е допаднал, но смятате, че ще имате нужда от помощ, можете да се доверите на някой от специалистите, които са регистрирани в MaistorPlus. Също така можете да заявите проект безплатно и да сравните отделните оферти, които ще получите, за да изберете най-удачната спрямо изискванията си.   

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта