Тенденции в кухнята: щипка романтика от Италия

Публикувано на 28/10/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 23/11/2018 | Видяно 5 041 пъти

Италия е страна, която свързваме с романтика, кино, вкусна храна и не на последно място усещането за спокойствие и домашен уют. Любовта към дома пък намира своя израз именно в правилния подбор на елементи за интериора, като италианските домакинства са първенци в тази категория! Затова днес ще ви представим няколко впечатляващи тенденции, които доминират в съвременната италианска кухня. Тя е практична, удобна и наистина гостоприемна, като среща традиционни и модерни подходи в обзавеждането. Убедете се сами, а за качественото прилагане на тези трикове в дизайна на своето жилище, се доверете на опита на доказаните майстори при ремонт на кухня, регистрирани в нашата платформа.


Италианската кухня е светла и подчинена на неутралните нюанси

Дизайнът на италианските жилища е ориентиран към постигането на максимален уют, поради което не е изненадващо, че при тях доминират умерените тонове на кафявото, бежовото и сивото. Тези цветове могат да се използват както самостоятелно, така и комбинирано, така че да се получи една приятна цветова палитра, която напомня на чаша ароматно кафе макиато. Наличието на светлина е ключово за италианската кухня, затова дизайнерите обръщат особено внимание на избора на осветителни тела. Правилото е, че централната част на помещението, където най-често е разположена зоната за хранене, трябва задължително да бъде осветена, поради което над нея често откриваме красива лампа за таван.

Виж още: Кои са ефективните решения за вентилация на кухня?


Създайте впечатление за наистина просторна кухня

Несравнимото усещане за простор е друга характерна черта на италианския интериорен дизайн, която намира място в повечето съвременни жилища. Ето защо собствениците често залагат на обединяването на кухнята с уютна дневна или пък зона за хранене, в рамките на общо помещение, изпълнено със светлина. За постигане на този ефект е необходимо предварително да планирате разположението на отделните елементи от кухненското обзавеждане, така че да не блокирате достъпа на естествена светлина до помещението. Друга идея е да премахнете част от горните кухненски шкафове или да ги замените изцяло с практични отворени рафтове, които ще направят кухнята по-отворена и гостоприемна. Хитро, нали?


Елементите в рустик и селски стил придават уют на кухнята

Усещането за домашен уют може да бъде постигнато не само чрез избора на точните нюанси за стените, но и чрез правилния подбор на материали за изработката на мебелите. Така например естественото дърво намира приложение в италианските кухни, независимо дали те са подчинени на класическия стил или пък пресъздават приятната атмосфера, присъща на рустик стила. Заложете на комбинация от естествени материали и се придържайте към неутралните тонове, така че да създадете усещане за хармония и баланс в кухнята. Специалистите съветват още да експериментирате със съчетание от елементи в рустик и индустриален стил, които ще придадат необходимата доза индивидуалност на семплото обзавеждане.

Виж още: Отворени кухненски рафтове


Семплият дизайн крие богата функционалност

Изборът на обзавеждане в рустик стил не винаги е удачно решение, тъй като то би могло да направи компактното помещение още по-тясно и схлупено. Ето защо италианските кухни често са изчистени и семпли, като в рамките на този на пръв поглед опростен дизайн, всъщност са скрити завидни възможности за съхранение. Важно правило тук е постигането на визуален баланс в помещението – кухните, вдъхновени от Италия, се отличават с прецизно подбрани елементи и материали, които да подчертават предимствата на интериора и да прикриват липсата на светлина или достатъчно пространство.

Вземете пример от тези страхотни кухни и започнете дълго отлагания ремонт и в своето жилище! Изпълнението на тази задача пък е значително по-лесно, когато можете да разчитате на помощта на доверен майстор, който да ви насочи към оптималните решения за вашето домакинство. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и изберете точния специалист за своя интериорен проект!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта