Кои са ефективните решения за вентилация на кухня?

Публикувано на 18/09/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 10/07/2018 | Видяно 7 586 пъти

Каквито и вкусни предложения да има по заведенията, мнозина от нас ще се съгласят, че е най-добре да си приготвяме храната вкъщи. Поне през повечето време. Така знаем какво точно сме вложили в нея, като продукти, а и нищо не може да замени уюта от домашно приготвени гозби и сладкиши. Всичко това обаче върви в комплект с букет от аромати, които изпълват кулинарната зона. Това ни кара да се замислим за ефективни решения за вентилация на кухня, които да направят въздуха в същата приятен и свеж за дишане.

Дискусия по темата са започнали нашите приятели от форум “Направи сам”. В него можете да откриете отговори на още множество важни въпроси, свързани с изграждането и ремонта на дома. Съветите, които споделят потребителите, относно вентилация на кухня, ще ви бъдат полезни, особено ако се интересувате от прилагането им в къща. Вие също можете да се включите, като споделите предложения и личен опит. А в случай че се нуждаете от професионални вентилационни решения за дома си, свържете се напълно безплатно със специалистите в нашия сайт.


Какво да съобразим при избора на вентилация на кухня?

Когато планирате изграждане на вентилация за кухня ви съветваме да вземете под внимание няколко основни обстоятелства. Към част от тях ни насочват потребителите в “Направи сам”:

  • Мощност на аспиратора/абсорбатора, ако сме заложили на такъв. Тя трябва да е релевантна на квадратурата на помещението.
  • Разположение на прозореца, спрямо печката. Помислете има ли начини да се вкара въздух близо до печката и какви са те.
  • Изравнен поток на входящ и изходящ въздух. Както уточнява preslav от форума: “Колкото въздух изкараш през комина, толкова ще трябва да вкараш от някъде другаде. Ако ти е затворен прозореца входящият въздух ще си намери другото по-лесно място.”
  • Дебит на свежия въздух. Потребителят Chefo77 съветва той да е по-голям, като за целта е добре да се използва подходящ нагнетател.
  • Големина и разпределение на жилището. Важно е каква е площта на целия ви дом, било то апартамент или къща, както и разпределението на помещенията в него.  Вентилацията на кухнята е в пряка връзка с тази на всички останали стаи.
  • Къде и колко са комините. Вентилационните системи зависят от броя, местонахождението и ефективността на комините. Затова е важно редовно да се грижите за тяхната изправност.


Вентилация на кухня с абсорбатор

Изключително популярно решение за вентилация на кухня е монтирането на абсорбатор, известен още като аспиратор. През годините, в които това решение присъства стабилно в българските домове, то продължава да предизвиква срещуположни мнения. Ето накратко какви са силните и слаби страни на този вариант:

Предимства:

  • Разнообразни ценови варианти, заради което аспираторът е достъпен за повечето домакинства;
  • Лесен монтаж при много от моделите, а дори и да имате предизвикателства в това отношение, лесно ще откриете подходящи специалисти, които да ви помогнат.
  • Няколко степени на мощност. В зависимост от интензивността на ароматите, които се отделят при готвене, можете да изберете мощността, с която абсорбаторът да работи.

Недостатъци:

  • Високи нива на шум при модели от по-нисък ценови клас. Производителите на абсорбатори за кухня се стремят да намират все по-ефективни отговори на този проблем. За да се радвате на по-безшумна работа на този уред обаче, е необходимо да направите по-голяма първоначална инвестиция.
  • Връщане на въздух/изпарения в стаята. Риск от това има, когато вентилационната система в дома ви не е изградена адекватно. Тогава можете да изпаднете в ситуацията на pitankata00 от Направи сам, при когото изпаренията се връща обратно в съседната на кухнята стая.  


Вижте още: Как да свържем абсорбатора, за да не пречи на съседите


Компактна вентилационна система

Вентилация на кухня е важна, не само заради готвенето в тази част от дома, но и заради отоплението. Наличието на камина, например, може да придава уют и романтика в интериора, но двете вървят в пакет с отделяне на въглероден оксид, който оказва вредно влияние на вдишващите го. Един от доказано добрите начини да се разреши този казус е чрез използване на компактна вентилационна система. Това, което прави тя за вас, е да зарежда въздуха с отрицателно заредени йонни частици. Именно те създават усещането за свежест, а и реално излъчват такава. Елиминирате неприятните миризми от поредните си готварски подвизи край печката и в същото време си гарантирате, че въздухът, който дишате, е достатъчно здравословен.


Цялостна вентилационна система

Реално цялостна вентилационна система е приложима за всички помещения и зони в дома, взети заедно. В това число влиза и кухнята. Въпреки че е свързан с по-значителни първоначални разходи, този вариант за регулярно обновяване на въздуха ви осигурява отличен микроклимат за живеене. Чудесен пример за това са пасивните къщи. В тях, благодарение на интелигентни вентилационни решения, целогодишно се поддържа постоянна температура. Без да е необходимо да се отворят прозорци, въздухът е винаги свеж и чист, заради специалната непрекъснато преработваща и филтрираща инсталация.  

А какъв е вашият избор за вентилация на кухня? Разкрийте своя опит във форума или напишете коментар под тази статия. При необходимост от помощ да вземете оптимално вентилационно решение за дома си, в MaistorPlus ще откриете препоръчани специалисти. Свържете се бързо и лесно с тях, като направите безплатна заявка още днес и в рамките на денонощие ще получите разнообразни оферти в отговор. Разгледайте кандидатурите, запознайте се с профилите на изпълнителите и с техните репутации. Можете да поканите няколко майстори на оглед, без това да ви обвързва с наемане. Започнете работа с този, който максимално покрива изискванията ви, а след приключване на задачата, споделете отзива си в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта