Скандинавски дух в кухнята

Публикувано на 06/11/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 06/11/2018 | Видяно 2 032 пъти

Както в почти всички страни, където преобладаващо населението живее в градовете, в Скандинавските държави пространството е много ограничено и често на дизайнерите се налага да прибягват до най-различни похвати, за да направят помещенията многофункционални, удобни и едновременно с това – красиви. Нека разгледаме как това се постига в кухнята. Подбрали сме ви селекция от най-важните и интересни характеристики в дизайна на скандинавските кухни, които сме сигурни, че много ще ви допаднат. Ако след като прочетете статията сте решили, че и вашата кухня има нужда от преобразяване – обърнете се към някой от стотиците опитни майстори, регистрирани на платформата ни, и уговорете мечтания ремонт – бързо, лесно и удобно. 


Семпла елегантност

От една страна, заради липсата на пространство, от друга, заради самия характер на скандинавците – дизайнът на кухните им е изчистен, стилен и елегантен. В интериора обикновено са подбрани само най-необходимите елементи, без излишни декорации, като най-често преобладават светлите, изчистените форми. Скандинавският стил е олцетвотение на модерния, практичен и семпъл дизайн. Красотата на интериора се състои в неговата простота и функционалност. Кухнята е едно по помещенията, в които най-важно е удобството, затова и този стил бързо става любим, както на много дизайнери, така и любителите на новостите в интериора. Той е идеален за малки помещения и градски апартаменти, защото цялостната му концепция се стреми към оптимизиране на пространството, създаването на усещане за въздушност на дизайна и комфорт. 


Основните цветове и детайли

Основни цветове в скандинавския дизайн са бялото, сивото, пясъчно бежово, кафяво, нежно синьо. Тези безупречни основи създават чудесна възможност да се добавят дребни ярки детайли, които да разчупват интериора и да го правят интересен и оригинален. Материите, които най-често се използват, са дърво, като то или се боядисва, или се оставя в натурален вид, метал, който създава чудесни отблясъци и стъкло, което освен красиво е и много практично от гледна точка на почистването на поддръжката. Подовата настилка най – често е естествен паркет или ламинат с дървесен декор, но може да бъде и теракота или гранитогрес. При обзавеждането най-често се използват модулните системи, кухненските шкафове са в бяло натурално дърво, а особено актуални са и откритите рафтове. Мебелите са задължително семпли, без излишни декорации.

Виж още: Кухня в топли земни тонове


Малки цветни акценти

Както вече споменахме, особено характерно за скандинавския дизайн са цветните акценти. В кухнята те могат да бъдат постигнати по най-разнообразни начини. Един от тях е текстилът. Подбирайте го от естествени материи, защото те са по-хигиенични и трайни - пъстрите възглавнички моментално ще освежат столовете ви, а на пода можете да поставите малко килимче, което да допринесе за комфорта ви при работа в кухнята. Особено актуални за скандинавския дизайн са ярките цветове като жълто, тюркоазено и зeлено, но също така тъмните нюанси като сиво- черно, мастилено-синьо и наситено лилаво. Те създават чудесен контраст и дълбочина в кухнята. Семплите и красиви скандинавски дизайни са подходящи за малки кухни, кухненски боксове и дори боксониери. Техните безпорни качества могат да направят помещението функционално и елегантно с малко усилия и инвестиции. Дизайнерите и майсторите, регистрирани на платформата на Maistorplus, ще ви помогнат в избора на най-подходяща визия за вашата кухня и ще реализират и най-екстравагантната ви идея – свържете се с тях чрез формата ни за задаване на проекти и вижте техните предложения.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта