Кухненски шкафове - цени

Публикувано на 09/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 09/06/2017 | Видяно 13 118 пъти

Независимо дали планирате цялостно преобразяване на обзавеждането или просто сте решили да подмените няколко захабени шкафа в кухнята, тези изпитани съвети от специалисти ще ви бъдат от полза при избора на мебели за това помещение. Цените на кухненските шкафове без съмнение са от първостепенна важност при подобни интериорни проекти, затова синтезирахме за вас приблизителните суми за някои стандартни видове шкафове за кухнята. Запознайте се с основните тънкости при избора на нови кухненски шкафове, а за техния качествен монтаж разчитайте на опитни професионалисти!


На какъв тип материали да се спрем за кухненски шкафове?

Изборът на материали е от определящо значение за качеството и цената на готовия продукт, затова обърнете внимание на различните предложения на пазара. Най-често за корпуса на кухненските шкафове майсторите използват плоскости от ПДЧ с ламинирано покритие, което се отличава със завидна устойчивост и относително лесна поддръжка. Друг вариант е използването на МДФ плоскости, които се явяват достъпна алтернатива на далеч по-скъпия дървен материал за изработка на кухни. Същите материали се използват и за вратичките на кухненските шкафове, като са възможни комбинации със стъклени или метални елементи, които да разчупят дизайна на кухненския модул.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Колко струват долните кухненски шкафове?

Долните кухненски шкафове са основата на всеки модул. Те не само приютяват масивните съдове и пособия за готвене, а все по-често и сервизите за хранене, но и понасят тежестта на кухненския плот. Ето защо е важно да съчетаете правилно кухненските шкафове и плота, така че да се оформи една здрава и устойчива конструкция. В този смисъл специалистите препоръчват за тежките кухненски плотове от мрамор или гранит да заложите на шкафове с корпус от естествена дървесина, които се отличават с невероятна дълготрайност. Цените на кухненските шкафове очаквано са свързани с техните размери и дизайн, но все пак в общия случай те варират между:

  • Долният кухненски шкаф с размери между 40-45 см. за дължина, 46-60 см. за дълбочина и 77-88 см. за височина, ще ви струва средно между 46 и 370 лв., в случаите, когато той разполага с едно чекмедже и обикновен шкаф с рафтове отдолу. Средната цена за подобен шкаф е около 100-120 лв.
  • За долен кухненски шкаф с три или четири чекмеджета, за посочените размери, трябва да си подготвите между 68 и 332 лв. Средната цена за този тип мебел е около 120-150 лв.
  • Долните ъглови шкафове могат да бъдат и с малко по-голяма дължина (87-100 см.), като в този случай цените им варират между 51 и 390 лв., като средната цена е около 130 лв.
  • Важно е да отбележим, че цените на кухненските шкафове са пряко повлияни от вида на използвания материал, размерите и специфичните особености на всяка мебел от този тип. Поради тази причина и ценовият диапазон за кухненските шкафове е толкова голям и няма как да конкретизираме.


Практична подмяна на горни кухненски шкафове

При горните кухненски шкафове цените са обусловени често от огромното разнообразие от фронтови елементи, които се предлагат на пазара. В този случай можете да избирате между обикновени вратички от ПДЧ или МДФ, с или без гланцирано покритие, както и да заложите на далеч по-модерни варианти, като съчетание от дърво и стъкло. Горните кухненски шкафове със стъклени вратички се завръщат с пълна сила на пазара, като стремежът на специалистите е да постигнат максимално изчистен и стилен дизайн за модула. Цените за кухненските шкафове от този тип са:

  • За горен кухненски шкаф с приблизителни размери: дължина 40 см., дълбочина 31 см., височина 70-72 см. цената е между 31 и 130 лв. Тук е важно да уточним, че някои горни шкафове притежават по две по-малки вратички или пък чекмеджета, които допълнително оскъпяват продукта. Средната цена за горен кухненски шкаф е около 70 лв.
  • Горните шкафове, които ще поставим в ъгъла, обикновено са с размери около 67-70 см. за дължина, 60-70 см. за височина и 31-67 см. за дълбочина, като струват между 45 и 200 лв. Средната цена за този тип шкаф отново е около 70-75 лв.
  • На пазара ще откриете и по-високи ъглови шкафове (с височина до 100 см.), които разполагат с вратичка, рафтове и две чекмеджета, като техните цени стигат до 320 и дори 365 лв. за шкаф. Оскъпяването най-често идва от комбинацията от материали, като естествена дървесина и стъкло или алуминиева основа и стъкло, която гарантира по-голяма устойчивост на шкафа, без да отнема от елегантния му дизайн.

Виж още: Голямата кухня в малкия 46 квадратен апартамент


Заменете горните шкафове с удобни етажерки

За да разчупят семплия облик на кухненския модул, много домакинства заменят част от горните шкафове с удобни етажерки от МДФ или ПДЧ плоскости. Това е стъпка напред към преминаването от класически масивни кухни към такива с отворени рафтове и стъклени вратички, които създават усещане за повече светлина и простор в помещението. Ако сте решили да заложите на подобна етажерка и в своята кухня, то тя ще ви струва:

  • Горна етажерка с три-четири рафта и размери около 20-25 см за дължина, 29-39 см за дълбочина и 70-100 см за височина струва между 22 и 100 лв.
  • Средната цена за тази мебел е около 60-65 лв, в зависимост от вида на материала и размерите й.


Колко ще ни струват шкафовете за вграждане на уреди?

Повечето съвременни домакинства залагат на вграждането на основните електроуреди в кухнята, като начин да си осигурят удобство и едновременно с това да спестят място в малкото помещение. Обикновено шкафовете, които приютяват фурната и микровълновата печка са с дизайн, допълващ останалата част от модула, поради което специалистите съветват да обърнете специално внимание на избора на цветове и материали за изработка на подобен шкаф. В готов вид кухненските шкафове за вграждане на уреди струват:

  • Ниските кухненски шкафове са на цени между 45 и 93 лв., при размери около 77-82 см. за височина, 60 см. за дължина и 47-57 см. за дълбочина. Средната цена за подобен шкаф е около 67-69 лв.
  • Шкафовете за вграждане на уреди често могат да бъдат и значително по-високи, като практически съединяват долните и горните кухненски шкафове. Цената за шкаф с размери около 142-148 см. за височина, 58-61 см. за дълбочина и 60 см. за ширина, е средно между 100 и 235 лв. Средната цена за подобен шкаф е около 140-150 лв.
  • Монтажът и свързването на фурна с ел. инсталацията пък обикновено струва между 10 и 25 лв.
  • Обърнете внимание на разпределението на пространството в този тип шкафове. Помислете за това дали ще ви бъде по-удобно те да разполагат с чекмеджета или рафтове, както и по какъв начин да ги разположите в кухнята, така че в нея да се създаде практичен работен триъгълник.

Виж още: Каква е кухнята на бъдещето според домакинствата в различни краища на света


Потърсете точен майстор за монтажа на кухненските шкафове

Често при доставката на кухненски шкафове до дома забравяме да проверим за съпътстващите ги елементи, като дръжки, крачета и други. Запомнете, че в посочените цени на кухненски шкафове винаги са включени подобни допълнителни аксесоари, включително панти и водачи за чекмеджетата, като при доставка трябва да получите и подробна схема за сглобяване на шкафа. Обикновено цената за монтаж на 1 бр. кухненски шкаф е около 10 лв. или 10-15% от стойността му. Специалистите съветват да подберете внимателно материалите за шкафовете, като поискате и гаранция от производителя. Напомняме, че цените в статията са ориентировъчни и реалните стойности на мебелите зависят пряко от техните размери и вашите предпочитания.

Друг важен съвет е винаги да се обръщате към специалист преди да поръчате или закупите мебел, особено ако не сте сигурни за точността на размерите, предимствата на даден материал, желания цвят или пък дизайн. Свържете се с коректни специалисти в MaistorPlus, като пуснете безплатна заявка още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта