Пътеводител в кухнята: 7 начина да изберете шкафчета, които изискват минимална поддръжка

Публикувано на 02/06/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 02/06/2017 | Видяно 7 882 пъти

В разгара на сезона, когато пролетното почистване достига апогея на своята актуалност, всяка идея за улесняване на хигиената е добре дошла. Това важи с особена сила за кухнята, в качеството ѝ на едно от най-податливите на замърсявания помещения в дома. Несъмнено времето би могло да се оползотвори по-приятно от непрестанното обгрижване на разни повърхности, затова в тази статия ви показваме 7 начина да изберете кухненски шкафчета, които изискват минимална поддръжка. Винаги можете да разчитате и на професионалистите в нашия сайт за постигане на безупречна чистота в жилището си.


Заложете на изчистени вратички

Когато вратичките на кухненските шкафчета са украсени с твърде много детайли, може да изглеждат красиво, но имайте предвид, че всяко украшение е като магнит за задържане на прах и замърсявания. Далеч по-лесни за поддържане са плоскостите със семпъл и изчистен дизайн, като тези от снимката горе например. Ако все пак цялостното интериорно решение за кухнята ви изисква по-богато декорирани шкафчета, то тогава изберете лаково покритие или бои за тях, които са гланцирани - така почистването им ще се улесни значително.

Вижте още: Идеи за блестяща и комфортна кухня с лампи под шкафовете


Повече цвят вместо повече декорация

Още една алтернатива, на трудната за обслужване декорация по вратите на шкафчетата, е да си направите цветна кухня. Зелени, червени, жълти или каквито други багри решите за кулинарното си царство, ще му придадат жизнерадостност и ще внесат свежа енергия. Атрактивността е постигната, а избърсването на петна и прах става бързо и лесно, не се затормозявате в опити да достигнете всяко труднодостъпно ъгълче.


Цветен лак вместо боя

Цветният лак, както и боята, имат своите предимства и недостатъци. И при двете няма да избегнете петната от храна, трохи и надрасквания по шкафчетата. При лакирането обаче лесно можете да коригирате признаци на захабяване, като използвате перманентен маркер със същия цвят на политурата. Това трудно ще ви се получи, ако сте избрали вариант с боя, защото може и да не откриете идеално съвпадащи цветово маркери. Освен това, върху боите много по-ясно личат отпечатъците от пръсти, отколкото при цветните лакове.


Зърнеста повърхност за тъмните шкафчета

В случай че сте привърженици на кухненското обзавеждане с тъмно дърво, спрете се на дървесина, която има по-зърнеста структура, като орех или дъб. За разлика от явора, при тях драскотините и отпечатъците не са така ясно забележими.

Вижте още: Три стъпки, с които да почистите дървените мебели


Обърнете внимание на обкова

За да запазите за по-дълго време предната част на вратичките в добър вид, инвестирайте в качествен обков. Добро решение е този, при захвата на който пръстите ви не опират шкафчетата. Избягвайте дръжки от неръждаема стомана и хром, тъй като пръските от храна, вода и други петна по тях личат много и са трудни за почистване. Препоръчителни са тези от бронз или полиран никел, заради улеснената им поддръжка.


Стъклените вратички не са най-добрата идея

Еднакво трудни за поддържане са както вратичките от прозрачно стъкло, така и релефните. И най-малкият допир до тях, запрашаване, петна от процеса на готвене и миене на съдове веднага се отразяват. Освен че се налага доста често да почиствате самите вратички, трябва да се грижите непрестанно за изрядността и на вътрешността на шкафчето, а това би отнело голяма част от времето ви.


Намалете броя на откритите рафтове

Откритите рафтове в кухнята са модерни, симпатични и по тях можете да наредите любимите си декорации. Все пак не прекалявайте с тях, защото ще ви се наложи през ден да забърсвате прах, като за целта ще трябва да премествате настрани всичко, подредено отгоре им и после да връщате обратно. Едва ли ще сте много ентусиазирани за подобна гимнастика всеки път.

Умело подбраните шкафчета са неизменна част от всяка мечтана кухня, каквато и вие лесно можете да придобиете, като се свържете бързо и лесно с доказани професионалисти във вашия район. Заявете проект напълно безплатно, сравнете цени и идеи, които изпълнителите ще ви предложат и възложете работата на този, който покрива най-добре вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта