4 безценни идеи за декорация и персонализиране на тийн стаята

Публикувано на 19/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 19/12/2019 | Видяно 4 544 пъти

Всички знаем, че тийнейджърската спалня може да се превърне в най-трудната за декориране и проектиране стая в дома. Тя трябва да отразява личния стил и интересите на човека, който ще живее в нея, като едновременно с това се вписва и си хармонира с останалата част от къщата. За да стигнете до консенсус с детето ви относно дизайна на стаята, трябва да имате предвид няколко неща.

Тийнейджърите гледат на стаята си като свой мини, самостоятелен апартамент, в който могат да прекарват удобно и спокойно времето си. Независимо от размера, спалнята им трябва да има толкова гъвкавост, че да може детето да има място, в което да напише домашните си, също и пространство, в което да може да се види с приятели, както и кътче за сън и релакс. Едновременно с всичко това, стаята му е необходимо да отразява вътрешния му свят, възгледите и интересите му. За да разберете как да постигнете всичко това, тук показваме няколко идеи, които ще развълнуват вашия тийн, а вас ще дарят със спокойствие. За осъществяването им, можете да се доверите на опитните експерти, регистрирани в MaistorPlus.


Създайте тема, по която да се водите

Също както при организирането на забавно парти, декорирането на стая може да бъде много по-лесно, когато имате тема, по която да се водите. И има много начини да направите това, без да се натрапвате на детето ви. 

  • Например спалнята на тийнейджъра може да бъде вдъхновена от морето и лятото. В такъв случай в цветовата палитра можете да използвате тонове, напомнящи за топлия сезон и веселото му настроение. За декорация пък могат да бъдат използвани морски елементи, като рапани, черупки, кораби, лодки, дори и сърфове. Тези акценти могат да се внесат както под формата на стенни украшения, така и в текстилните декорации, като постелките и възглавниците. 
  • Същото се отнася и ако детето ви има интерес към музиката, например. В такъв случай цветовата палитра трябва да напомня за любимите музиканти. Декорът трябва да включва елементи, като ноти, музикални инструменти, ликове на певци, певици и композитори, които детето обича.

Тези тактики могат да бъдат приложени, независимо на какво тийнейджърът ви се наслаждава.

Вижте още: Малка детска стая: как да създадете пространство, което детето ви ще обожава?


Изберете елементи, които да не остаряват във времето

Що се отнася до избора на нови мебели, опитайте да избирате елементи, които не биха остарели във времето. Изберете предмети, които дори след десет години ще бъдат все така актуални, както в момента, в който сте ги закупили. Мебелите трябва да имат форма, стил и цвят, които няма да омръзнат на детето ви.

  • Чудесен пример са мебелите от средата на миналия век. Те стоят добре в множество интериорни теми. От ретро, през бохемски до съвременен.
  • Елегантните бели мебели, например, са вечната класика. Те внасят чистота, свежест и стил във всяко помещение, независимо от темата му.
  • Мебелите от дървен материал пък също са от тези, които не остаряват във времето. Те внасят повече натуралност в помещението, като не пречат на модерното му излъчване. 
  • Използвайки такъв тип мебели, които не остаряват, си давате възможността да ги "облечете" в аксесоари, които биха паснали на характера и вижданията на детето ви. Те биха дали на детето ви възможността да променя облика на помещението, в което живее според вечнопроменящите му се интереси.


Създайте повече пространство за съхранение

Допълнителното пространство и място за съхранение е истинско съкровище в детските и тийнейджърски спални. Така предоставяте на детето ви безкрайни възможности да скрие ненужните му в момента вещи, да замаскира бъркотията и хаоса, като същевременно стаята му изглежда шикозна, организирана и чиста. 

  • Чудесен начин да намерите място за съхранение в детската стая е като монтирате тристепенна странична маса, стенни елементи или вертикални такива, като плаващи рафтове или пък кукички. 
  • Лесен начин за скриване на различни предмети от полезрението е, като върху полицата за книги поставите кошници за съхранение. 
  • Ако детето ви има склонност да поддържа нещата спретнати и подредени, отвореният рафт също предоставя възможност за показване на любимите му дрънкулки, спортни трофеи и други лични вещи.

Вижте още: Пленяващи идеи за уютни детски стаи в рустик стил


Позволете на детето ви да изрази себе си

Едва ли много от тийнейджърите ще искат напълно обикновена спалня. Най-вероятно ще искат да добавят свой собствен щрих в нея!

  • Ако се нуждаят от ново спално бельо, възглавници или завеси, оставете детето ви да ги избере. Така ще му позволите да изрази себе си и стила си и ще му помогнете да създаде спалнята си така, че да отговаря на идеята му за перфектен кът, в който да твори и да релаксира. 
  • Същото важи и за други аксесоари, като снимки, орнаменти и произведения на изкуството. Вашето дете ще оцени възможността да добавя свои собствени артикули, за да персонализира пространството си.

Декорирането на тийнейджърска спалня може да е колкото трудно, толкова и приятно. Обзавеждайки я вие ще забележите колко пораснало е детето ви, ще разберете какви са интересите му, какво му носи удоволствие, ще се докоснете до личния му стил, до това, което то смята за красиво. Затова му дайте максимално много пространство за творене. Ако пък идеите на вашия тийнейджър са по-трудни за изпълнение, се допитайте и до експертите в областта на интериорния дизайн, регистрирани в сайта ни. Имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. До един ден вече ще имате няколко оферти, от които да изберете тази, която пасва най-добре на вас и детето ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта