Детска стая за първокласник – това не е шега

Публикувано на 10/08/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 27/09/2019 | Видяно 113 пъти
Детска стая за първокласник

Знаете ли, че рационално организираното помещение за малкия ученик може да повлияе на отношението му към училището и обучението в тази крехка възраст? Психолозите единодушно са на мнение, че за детето е стрес прекрачването на прага на училището, където ще прекара цели 12 години от живота си. И да не забравяме, че след като се прибере в дома си,  първокласникът трябва да намери стая, в която както да учи, така и да си играе и почива. 

Ако вече имате идея как да обзаведете стаята на своя първокласник и са ви нужни препоръчани специалисти за направата на мебели, то лесно ще откриете такива сред регистрираните изпълнители в нашия сайт. 

Основни зони в детската стая за първокласник

Основни зони в детската стая за първокласник

Първото условие за правилното организиране на тази стая е да се направи подходящо зониране:

 • В работния кът на малкия ученик е важно да има правилно подбрано бюро със стол, който е ергономичен.
 • По-добре е бюрото да бъде до прозореца или да поставите допълнителни източници на светлина, така че зрението на детето да не се подлага на постоянно натоварване.
 • Необходимо е също така да се осигури зона за игри и забавления, така че детската стая да не се превърне в подобна на тази от училище, а да има условия за занимания с любимите дейности.
 • И да не забравим за зоната за отдих, където е разположено леглото. Това ще помогне за най-ефективното използване на цялата площ на детската стая.

Има ли нужда детето от компютър или лаптоп в стаята си? Това е по преценка на родителя. Живеем в дигитално време, но използването на такова устройство трябва  да бъде строго регламентирано.

Подходящи цветове за стаята на първокласника

Подходящи цветове за стаята на първокласника

Цветовата схема влияе върху емоционалното състояние на малкото дете. Ако родителите се спрат на правилните цветове за декорация, то ще се чувства хармонично и ще се наслади на учебните и развлекателните дейности оптимално. В противен случай интериорът ще доведе до умора на ученика. Или до хиперактивност, която е опасна както за ученика, така и за обкръжаващите го.

 • Ярките, натрапващи се цветове не са препоръчителни, те могат да провокират повишен стрес и тревожност в подрастващото дете.
 • Пастелните, меки цветове с правилно подбрани ярки акценти дават свежест и непринуденост в това помещение.

Прочетете още: Оптимални решения за детска стая

Азбука на цветовете за стаята на първокласника

Азбука на цветовете за стаята на първокласника

Избирайки цветове за стаята на своя малък ученик, все пак, е хубаво да се съобразете личните му желания. Ето и малка азбука на цветовете:

 • Жълт. Той насърчава зрителното възприятие, подобрява настроението, но в излишък може да провокира проблеми със съня.
 • Бял. Дава усещане за свобода, но в големи количества предизвиква усещане за самотност.
 • Червен. Активира дейностите, но пречи на съня.
 • Син. Отпуска, успокоява, развива умствените способности, но преобладаването на този цвят в стаята може да провокира депресивно състояние.
 • Зелен. Допринася за по-добра умствена работа, но ако е прекалено много, твърде вероятно е да доведе до разсейване.
 • Сив. Отпуска претоварената психика, но може да предизвика нерешителност.
 • Кафяв. Създава усещане за защитеност и силна концентрация. Въпреки това стая, напълно в кафяви тонове, може да провокира депресия при малкото дете.

Функционалните мебели трябва да съответстват на ръста на детето

Функционалните мебели трябва да съответстват на ръста на детето

Мебелите за ученика трябва да са удобни, функционални и подбрани за предстоящия растеж на седемгодишното дете. По време на периода на обучение в училище децата растат средно с 50-60 см, а това означава, че дизайна на мебелите трябва да "расте" с тях. Докато детето се променя на височина и килограми, трябва да купувате нови мебели за него или да изберете модули, които могат да бъдат трансформирани. Някои родители предвидливо купуват легло със стандартни размери, както и стол, който е с механизъм за регулиране на височината.

Ценен съвет на психолога: докато първокласникът се занимава с домашните си работи, той не трябва да седи на бюрото с гръб към вратата. Децата се страхуват от внезапната поява на възрастни, изпитват дискомфорт и не могат да се концентрират върху конкретна задача.

Обърнете специално внимание на леглото

Обърнете специално внимание на леглото

Дизайнът на стаята трябва да бъде изчистен, но не и прекалено стерилен. Бюрото и леглото са фиксирани, както и библиотеката или стелажите, но можете да осигурите на детето си място за активни игри с помощта на многофункционални мебели (диван или барбарон, масичка със сгъваем плот). Основният интериор може да бъде по-ярък като цвят.

 • Родителите не трябва да забравят, че в основата на успешния учебен процес са не само книгите, но и здравият сън, което означава, че в детската стая трябва да има удобно легло за спане. Най-често използвани са леглата с чекмеджета или панери, в които могат да се сложат дрехи и други вещи.
 • Обърнете внимание на факта, че вашето малко дете бързо расте и сменяйте често леглото или изберете такова, което може да се трансформира във времето.
 • Хубаво е да се купи качествен матрак, защото гръбначният стълб на децата в този период е подложен на големи натоварвания. Както и инвестирайте във възглавницата, която трябва да е мека и удобна.

Развихрете въображението си в зоната за игри

Развихрете въображението си в зоната за игри

В тази част на детската стая можете да съберете всичките любими игри на малкия ученик: пъзели, конструкторски комплекти, роботи, материали за рисуване и моделиране.

 • Ако зоната позволява, хубаво е да организирате също спортен кът с шведска стена или детски степер.
 • За да може детето да усети, че тази зона означава игри и свободно време, поставете подходящи стикери, картини или плакати.
 • Не забравяйте, това е все пак стая на ученик и играчките не бива да доминират в цялата стая. Във всичко трябва да има баланс, площта в помещението трябва да е равномерно разпределена.

Компетентното и рационално разделение на детското пространство ще позволи на ученика да се съсредоточи върху конкретните учебни задачи. По тази причина зоната за игри не бива да е в близост до учебната зона, която може да бъде маркирана с рафтове за книги, образователни карти и схеми на стената. В началото първокласникът ще се нуждае от помощта на родителите при подготовката на уроците. По тази причина в стаята трябва да има поне един допълнителен стол.

Не подценявайте ролята на осветлението

Не подценявайте ролята на осветлението

Важно е във всяко от зонираните места да има достатъчно ниво на осветление и естествената светлина да се разпределя равномерно в цялата стая. За целта трябва да се използват различни осветителни тела. И още нещо: децата на тази възраст все още се страхуват от тъмното и по тази причина трябва да се помисли за лампа, която е с ниска мощност и може да се остави да свети през нощта.

При подреждането на детска стая за първокласник трябва да се обърне специално внимание на нейната безопасност. По-добре е да се опитате да избягвате мебели с остри ъгли. Когато избирате осветителни устройства, дайте предпочитание на модели, които не се чупят лесно. Използвайте римски или ролетни щори за оригинални дизайн на прозорците. 

За още по-умелото проектиране на ученическата детска стая е препоръчително да се доверите на професионални вътрешни дизайнери, с каквито можете да се свържете сред регистрираните изпълнители в MaistorPlus. Заявете проект напълно безплатно, сравнете оферти, вижте отзиви от предходни клиенти и вземете оптимално решение. 

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник