Дизайн в градината - защо не?

Публикувано на 26/08/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 26/08/2022 | Видяно 960 пъти

Мислейки за зеленчукови градини и лехи си представяме всичко друго, но не и нещо със специално оформление и така да го наречем “дизайнерско” виждане. Но водени от идеята всичко около нас да бъде красиво и естетично, потърсихме идеи и вдъхновения за създаването на перфектната зеленчукова градина.  

Опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus, ще ви съдействат за превръщането на зеленчуквата ви градина в истинско райско кътче!

Зеленчуковите растения обикновено не се приемат като част от ланшафта, но това не е правилно, тъй като те са негов пълноценен елемент и допълват общата визия на дворното пространство. Зоната с тези насаждения също може да бъде оформена красиво и ефектно, и в същото време да бъде удобно за отглеждане на растенията. 

Ето как да направите градината си красива: 


Започнете с планировка

Главната функция на зеленчуковата градина е практическа. Тук вие ще прекарате не малко време, изпълнявайки различни градински задачи. За това - на първо място е необходимо да се заемете с нейното планиране. Трябва да предвидите размерите, разположението, както и взаимодействието й с другите зони. Предполага се, че това ще бъде постоянна част от дворното пространство, затова подходете с нужното внимание и помислете върху всеки детайл. 

Растенията могат да бъдат засадени в лехи, оформени по различен начин. Обичайно си представяме обработено място, където са посадени различни зеленчуци. Но това може да изглежда естетично. За да постигнете този ефект внимателно планирайте разположението на растенията, в зависимост от техните характеристики - високи, ниски, пълзящи, съчетайте ги хармонично едно с друго. 


Ограда от дъски или вечно зелени храсти

Ниската ограда от дъски е бърз, лесен и евтин начин за естетичното оформяне на градината. Достатъчно е да решите как ще изглежда самата ограда, да изработите отделните елементи и да ги поставите по целия периметър, ограждайки насажденията. Такъв вариант напомня за еко или скандинавски тип градина. 

Ако не искате сами да се занимавате с изработването на елементите може да потърсите готови в магазините. Има богат асортимент. 

Вместо обичайните декоративни огради, по целия периметър на градината може да насадите подходящи малки храсти. Все пак не бива да се ограничава достъпа на слънцето до зеленчуковите растения.  


Декоративни бордове

Този начин на оформяне ще създаде визуално представата за растения, посадени в големи сандъци или саксии. Това изглежда много красиво и нещо повече - удобно е за обгрижване на растенията. Освен това се създава усещане за подреденост и чистота.


Френска градина и кошници

При този вид градина лехите с насажденията се оформят като кръгове или правоъгълници, разделени на няколко отделни сектора. Пространството между тях служи за мини алеи и се покрива с подходяща за целта настилка.  

Може да е нестандартно, но пък е красиво. Има растения, които биха се чувствали чудесно в такава самостоятелна “леха”. Това биха могли да бъдат уханни билки, подправки и пък няколко градински ягоди. 


Други елементи

В зоната на градината може да има и други елементи, които също трябва да хармонират на общия дизайн. Става дума за оранжерии - малки или големи. За удобство и естетика такава конструкция може да се постави в центъра на зоната или малко встрани, а пътеките водещи към нея покрийте с подходяща настилка и декорирайте с цветя. 

Всеки градинар трябва да има и удобно място за съхранение на помощния инвентар и инструменти за работа. Не пренебрегвайте този елемент и помислете как да го впишете естетично в общата визия на зоната. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта