Как да си направим разсад от семена?

Публикувано на 16/02/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 1 877 пъти

В последните месеци на зимата е времето, когато трябва да помислим за посяването на растения. Ако не сте фенове на готовия разсад, но много искате да имате красиви цветя на вашата тераса или двор, то сега е времето да предприемете някакви действия. Категорично изборът със засяване на семена е далеч по-бюджетен вариант. А ако знаете как да го направите, задачата е много лесна за изпълнение и изисква основно търпение.

Днес сме ви приготвили няколко съвета, с които няма как да нямате чудесни растения в началото на пролетта. И все пак, ако имате нужда от допълнителни съвети и насоки, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Правило №1 Обърнете внимание на семената

На първо място задължително трябва да се спрете на качествени семена, които наистина имат реален шанс да покълнат. Освен това е важно да заложите на доверен производител. По този начин няма да засеете петуния и да порасне лобелия. Добър избор може да намерите на няколко места.

  • Големите търговски вериги целогодишно предлагат огромен асортимент от семена на всякакви растения. Хубавото на това е, че по всяко време може да се снабдите с растението, което желаете.
  • Малки квартални магазини (най-често агроаптеки). Там шансът да попаднете на некачествени семена е наистина нищожен.
  • Онлайн магазините също са добра алтернатива. Хубаво обаче е предварително да видите коментари на други потребители, за да сте сигурни в качеството на семената.

Вижте още: Садене на цветя от семена – всичко, което трябва да знаете


Правило №2 Време на засаждане

От огромно значение е в кой период ще засадите семенцата. Хубаво е това да се случи в средата или края на февруари, за да може да имате значително стабилно растение в началото на май.

  • Разбира се, най-важно е да се съобразите с инструкциите са всяко растение. Най-често тях може да намерите на гърба на опаковката. В масовия случай съвета за засаждане е през месеците януари – март.
  • Имайки предвид, че колкото по-късно засеете семената, толкова по-малки ще бъдат те, когато дойде време за пикиране или засаждане на тяхното постоянно място.
  • Съветваме ви да изберете седмица, в която прогнозата за времето очертава значително високи температури.


Правило №3 Къде да разположите вашия разсад?

Това е от огромно значение за добрите растения. Затова е важно много добре да обмислите къде да ги позиционирате така, че крайният резултат да е успешен.

  • Най-подходящо място за прозорци с южно изложение, където слънцето да огрява максимално дълго през деня.
  • Източните прозорци също са добър вариант. Най-неподходящи са западните и северните. Но в крайна сметка, ако това е единствената ви алтернатива не се отчайвайте. Просто ще ви е нужно малко повече време, за да видите първите покълнали цветя.
  • Не слагайте вашия разсад в помещение, което не отоплявате. Освен от достатъчно влага и светлина, малките семена имат нужда и от топлина. Най-оптималните градуси на въздуга са между 18-22 градуса.


Правило №4 Не забравяйте за влажността

Осигуряването на достатъчно количество влажност е другият важен фактор. Как най-лесно може да направите това?

  • Забравете за лейки и шишета за поливате на етап растеж на растението. Най-добре това се случва с пулверизатор.
  • За да може максимално да ограничите засушаване на почвата, най-добре да си направите мини парник. Това става много лесно. Просто трябва да покриете саксията с разсада със стреч фолио. И не забравяйте да го махате от време на време.


Правило №5 Как да засадите семето?

По този казус също ще намерите указания на гърба на опаковката. Ако обаче не сте сигурни какво  най-добре да направите, винаги може да спазвате следните неща:

  • Не покривайте семето с почва. По този начин до него стига повече светлина и успява по-лесно да покълне.
  • Не изсипвайте всички семена в непосредствена близост едно до друго. Най-добре е между тях да има разстояние от няколко сантиметра, за да може в началото на пролетта да имат добре развита коренова система.
  • Не слагайте в един съд няколко растения. Добре е в една саксия да има само цветя от един вид.

Засяването на семена много често се счита за доста смело действие. На практика обаче в него няма нищо трудно. А огромното удовлетворение, което ще изпитате при първите покълнали растения, със сигурност ще ви накара да се чувствате горди със себе си. Още повече, когато видите и първите цветове в началото на лятото.

Ако имате огромна тераса или двор, то със сигурност този вариант ще ви спести доста пари. И все пак, ако не сте сигурни и искате и професионално съдействие, по всяко време може да се свържете с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Още сега направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта